Akit egyszer megcsap a fém illata, annak fémes a jövője – negyvenéves céget visznek a Borsodi testvérek

2022. március 18. 19:09

„Amivel minket a vevők megkeresnek, azt meg kell oldani” – hallotta sokszor Horváthné Borsodi Mónika édesapjától, így ő is ezt az elvet követi. Állandó kreativitásuknak, problémamegoldó képességüknek és folyamatos szakmai fejlődésüknek köszönhetően ma már az autóiparon kívül az űripart, a légiipart, az elektronikai- és élelmiszeripart, és még számos más területet is kiszolgálnak. Érczfalvi András február 15-én Horváthné Borsodi Mónikával, a tavaly 40 éves jubileumát ünneplő Borsodi Műhely Kft. egyik ügyvezető igazgatójával beszélgetett.

2022. március 18. 19:09
null

Szűcs Bettina Erika cikke a Makronómon.

cikke a Makronómon.

Borsodi, de nem borsodi

A Borsodi Műhely Kft. jogelődje a Győrhöz tartozó Ménfőcsanakon kezdte meg működését. Az 1981-es alapítású cég neve tehát nem a helységre, hanem a vállalkozást alapító családnevére utal. A céget ma irányító Borsodi testvérpár édesapja, Borsodi László műhelyszerű munkát szeretett volna, emiatt is lett egyéni vállalkozó. Fiatalabb korában az akkori NDK-ban töltött pár év során szerzett inspirációt. Amikor onnan hazatért, úgy érezte: nem találja a helyét, azt a munkastílust, amit megszeretett. Egy ismerőse javaslatára kisiparos vállalkozást hozott létre. Ez a vállalkozás ma már három telephelyen működik, 160-180 munkavállalóval:

a szakmunkásoktól kezdve a mérnökig mindenféle munkakörben vannak munkavállalóik.

A cégben dolgozók fontosak a számukra, hisz az egyedi gyártás a legmagasabb tudású szakembereket igényli, ezért 2007-ben létrehozták a szakember-utánpótlást segítő gyakorlati képzőhelyeiket, így azóta a duális képzésben is részt vesznek. Középiskolás diákokat képeznek a gépészeti szakmacsoport több szakmájában és egyetemi hallgatókat is szívesen fogadnak, a pénzügytől a gyártástervezésig. Az alapítás óta több új divízióval bővült a tevékenységi kör, a mérnökök száma is jelentősen megnőtt, mindhárom telephelyen rendszeresek a fejlesztések. Borsodi Lászlónál a kreatív célok és törekvések mindig is az első helyen álltak, és az őt követő generáció is ugyanezt az elvet követi.

Pályáztak és nyertek

A cégvezető büszkén említi, hogy részesei a Magyar Multi Programnak is, amely csak egy a sok sikeres pályázatuk közül. A vállalkozás igyekszik minél több pályázati lehetőséget kihasználni, hiszen úgy vélik, hosszú távon így tudják a technológiai szintet folyamatosan fejleszteni. Az előbb említett program keretében például több új CNC megmunkáló-központtal bővült a gépparkjuk, fejlesztették hőkezelő üzemük gáz-ellátó rendszerét, valamint a vállalatirányítási rendszerük továbbfejlesztése is megtörtént, ami nagy segítséget jelent a munkatársak számára nap mint nap, hiszen jelentősen megkönnyíti a munkát. A Modern Mintaüzem programban is részt vesznek mint kiemelt mintaüzem, amely program keretében szakmai találkozókat rendeztek a cég győri központjában. Ahogyan Horváthné Borsodi Mónika fogalmazott: „abból is tanulunk, inspirálódunk, ha hozzánk jönnek látogatók, legyenek bármely korosztályból – egy külső személy által feltett jó kérdés rávilágíthat egy-egy fejlesztendő pontra!”.

A Borsodi Műhelynél igyekeznek hosszú távon, stabil munkahelyet teremteni a munkatársaknak, aktuálisan kiemelt céljuk a fizikai munkakörök létszámának növelése, hiszen, mint azt a cégvezetőtől a műsorban megtudhattunk: az, ami nagyobb cégeknél, vállalatoknál most trend, hogy automatizálnak, a munkaműveleteket robotokkal végeztetik és amit lehet gépek csinálnak, az náluk nem lehet megoldás a munkaerő bővítésre, hisz az egyedi gyártásban nem kifizetődő robotok alkalmazása.

Emulzióillat és tisztaság a forgácsolóműhelyben (is)

Horváthné Borsodi Mónika elmondása alapján már egészen fiatal korától vonzotta őt ez a pálya. Szimpatikus volt neki édesapja és a kollégák „gépész” gondolkodásmódja, illetve a műhelyben érzett fémes „emulzióillat” is kellemes volt számára. Ezek alapján tehát nem meglepő, hogy ő is a műszaki pályát választotta és gépészmérnök lett.

A Borsodi család különösen ügyel arra, hogy mindenhol, még a forgácsolóüzemben is kiemelkedő tisztaság legyen. A testvérpár édesapja a vállalkozás működésének kezdetén, amikor ténylegesen csak egy műhelyben dolgoztak, azt mondta a kollégáinak, hogy ha az udvarról bármikor bemegy a műhelybe valamelyik gyereke, akkor nem állhat forgács a talpába. Ehhez az akkori, és a mostani dolgozók is tartják magukat, hiszen több látogató is megjegyezte már, hogy feltűnően nagy a tisztaság náluk. Ahogy a mottójuk is szól, „Egy precíz, fémes jövő”-t teremtenek – minőségi munkát csak tisztaságban lehet előállítani.

Fontos a fejlődés

Kezdetben textilipari gépekhez gyártottak alkatrészeket. Ez később jelentősen kibővült, hiszen ma már az autóiparon kívül az űr, a légi- és védelmi ipart (ahhoz, hogy az utóbbiak igényeit ki tudják szolgálni, külön laboratóriumot hoztak létre), az elektronikát, az élelmiszeripart, és még számos más területet is kiszolgálnak egyedi, precíziós gépalkatrészekkel. „Amivel minket a vevők megkeresnek, azt meg kell oldani” – Mónika sokszor hallotta ezt a mondatot édesapjától, így ő és testvére is ezt az elvet követi. Ez állandó kreativitást és problémamegoldó képességeket igényel. A vevői igények kielégítésén túl mindig olyan területeket kerestek, amelyek műszaki kihívást jelentenek a számukra. Így jelent meg a negyven év alatt a forgácsolás mellett a hőkezelés, a bérmérés és kalibrálás, mint új tevékenységek, valamint több mint tíz éve a célgépek tervezése és gyártása, ami jelenleg a legdinamikusabban fejlődő üzletáguk.

Az első nagy siker és a siker záloga

A még ma is teljes mértékben magyar tulajdonban lévő családi vállalkozás 1998-ban kezdett alkatrészeket gyártani az Opelnek. Ez egy nagy jelentőségű beszállítói szerződés volt; azóta is együttműködésben vannak a szentgotthárdi gyárral. Sőt, a teljes gyár alkatrészellátásáért ők felelősek. Ma már több nagyvállalattal is partnerségi viszonyban vannak, a világ minden tájáról vannak beszállítóik, de továbbra is a hazai cégeket részesítik előnyben.

A győri központi épületben lévő cégtörténeti kiállításukat 2010-ben avatták fel, amelynek megtekintésével a múlt ereklyéin keresztül a látogató tiszta képet kap Borsodi László „maszek” időszakáról. A cég történetét bemutató kiállítás egészen a kezdetektől, a textilipari kések-ollók gyártásától a gázturbina-alkatrészek létrehozásáig végig kíséri a cég fejlődését. Ezen az állandó kiállításon a látogatók nagy kedvence a Borsodi Vastuskó, amelybe minden látogató csoport beüthet egy-egy szöget emlékül. Szimbolikus, hogy maga a fa a családi házuk udvarából való, Mónika édesapja egy diófát vágott ki erre a célra.

Mónika kezdetben csak a vállalkozás pénzügyi részét vette át édesanyjától, majd a növekedés hatására általa a személyügyi terület is kialakításra került. Pár évvel ezelőtt, 2014-ben az alapító szülők visszavonultak az aktív munkavégzéstől, azóta Mónika és László kettős ügyvezetéssel működtetik a cégcsoportot.

Idei terveik között a kisújszállási telephely infrastrukturális fejlesztése szerepel, ami magába foglal egy mérőszoba bővítést is. Emellett az informatikai eszközök is kiemeltek, fontosnak tartják, hogy a tervezői programjaik a legkorszerűbbek legyenek, valamint a 3D nyomtatásban is fejlesztenek idén. Mint mondják, elavult módszerekkel, eszközökkel nem lehet hatékonyan dolgozni. A cégvezető azt is elárulta, hogy nem véletlenül álltak a minőség és a kihívást jelentő munkák mellé: a piac hajlandó a magas minőséget megfizetni, mint mondják, az elmúlt 40 év alatt rengeteget fejlődtek, amely fejlődés a mai napig is tart és a jövőben sem állhat meg.

A cég sikereire és elkötelezettségükre utal a cégtörténeti kiállítóhely falán látható felirat is:

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Finale*
2022. március 20. 17:38
:D
Royce2.0
2022. március 20. 17:38
Ja, olyan "metálos" :))) Smell of metal METAL FUTURE Lehet, hogy még a Slayernél is jobb? :DDD
Finale*
2022. március 20. 14:22
Olyan jo ilyeneket olvasni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!