Orosz bank készül a kiberháborúra: elpróbálták az amerikai netről való lekapcsolódást

2022. február 04. 15:57

Gyakorlaton próbálták el a múlt héten a Szberbanknál, hogy milyen lenne a működés abban az esetben, ha Oroszországot leválasztanák az amerikai informatikai infrastruktúráról – közölte kedden a Kommerszant című napilap kormányzati és számítástechnikai piaci forrásokra hivatkozva.

2022. február 04. 15:57
null

A technológiai tesztet a lap szerint azt követően tartották meg az orosz állami bank- és pénzügyi szolgáltatónál, hogy jelentések szerint az Egyesült Államok fontolóra vette az új IT-technológiák oroszországi szállításának és a korábbiak támogatásának leállítását abban az esetben, ha Moszkva támadást indítana Ukrajna ellen.

A Szberbank a publikáció szerint az olyan informatikai cégek programjairól történő lekapcsolást próbálta el, mint a Microsoft, az Nvidia, a VMware, az SAP, az Oracle és az Intel. A cikkben említett informatikai vállalatok, valamint a Szberbank és más nagy orosz bankok nem kívánták kommentálni az értesülést. Az SAP azt közölte, hogy nem tudott a gyakorlatról, az Nvidia pedig azt hangoztatta, hogy „az üzlet nem tartozik a politikához”.

A Reuters brit hírügynökség január közepén jelentette, hogy az amerikai hatóságok figyelmeztették a mikroelektronikai gyártókat:

Ukrajna lerohanása esetén betilthatják az Oroszországba irányuló szállításokat.

A korlátozások nemcsak az Egyesült Államokban gyártott termékeket érinthetik, hanem azokat is, amelyeket máshol amerikai technológiával gyártanak. A Kommerszant forrásai szerint ezek a kijelentések aggodalmat keltettek az orosz kormányban.

Miért akar Oroszország lekapcsolódni a globális internetről?

A Makronóm korábbi cikkéből kiderül, hogy régóta felmerült már Oroszországnak a SWIFT nemzetközi bankközi tranzakciós rendszerről való leválasztásának gondolata, ezért, erre az esetre felkészülve kénytelen volt egy saját informatikai rendszert kiépíteni.

2017-ben az Oroszországot és számos más országot is érintő három nagy hackertámadást követően Vlagyimir Putyin elnök az orosz Biztonsági Tanács ülésén felszólította az illetékeseket, hogy növeljék a Runet biztonságát.

Az elnök akkor azt mondta, hogy a hozzáférés az elektronikus dokumentumokhoz védelmi, közigazgatási vagy pénzügyi területen, illetve a kritikus infrastruktúrák esetében, valamint ezen adatok kiszivárogtatása, rendkívül súlyos következményekkel járhat.

Szerinte ezért elengedhetetlen, hogy javítsanak az internet orosz szegmensének infrastrukturális biztonságán és stabilitásán – írta meg korábban a Makronóm

A korábbi cikkéből kiderül, hogy régóta felmerült már Oroszországnak a SWIFT nemzetközi bankközi tranzakciós rendszerről való leválasztásának gondolata, ezért, erre az esetre felkészülve kénytelen volt egy saját informatikai rendszert kiépíteni. 2017-ben az Oroszországot és számos más országot is érintő három nagy hackertámadást követően Vlagyimir Putyin elnök az orosz Biztonsági Tanács ülésén felszólította az illetékeseket, hogy növeljék a Runet biztonságát. Az elnök akkor azt mondta, hogy a hozzáférés az elektronikus dokumentumokhoz védelmi, közigazgatási vagy pénzügyi területen, illetve a kritikus infrastruktúrák esetében, valamint ezen adatok kiszivárogtatása, rendkívül súlyos következményekkel járhat. Szerinte ezért elengedhetetlen, hogy javítsanak az internet orosz szegmensének infrastrukturális biztonságán és stabilitásán – írta meg korábban a . 

A Kommerszant által megszólaltatott szakértők úgy vélekedtek, az orosz vállalatoknak fel kell készülniük arra, hogy át kell állniuk az orosz elektronikai és szoftvergyártók termékeire.

„A külpolitikai helyzet súlyosbodásával kapcsolatban már nem egyszerűen az importhelyettesítés szükségességéről beszélünk, hanem arról, hogy mennyi időnk van még hátra ehhez” – mondta Renat Lasin, az orosz szoftverfejlesztők szövetségének (Otyecsesztvennij Szoft) igazgatója.

A Kommerszant szerint a Szberbank már a szankciókkal történt fenyegetések előtt is érdekelt volt abban, hogy csökkentse informatikai infrastruktúráinak függőségét az amerikai cégektől. 2021 októberében a bank felső vezetése IT-cégek vezetőivel zárt ülésen vitatta meg az orosz technológiára történő áttérést a mesterséges intelligencia fejlesztését célzó projektekben.

A Szberbanké Oroszország egyik legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe, a Cristofari, amely az amerikai Nvidia hardverjén fut.

(MTI, Makronóm)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oskar
2022. február 07. 23:38
Érdemes lenne utánanézni, hogy az orosz invázióval való fenyegetés miatt mennyit estek az ukrán részvények és kik vásárolják fel.
Kétes
2022. február 07. 23:38
Próbálkoznak az amerikaiak, de a hatalmuk erodálódik. Mai lényeges hír, hogy az oroszok és a kínaiak euróban kötötték meg a gázmegállapodásukat. Ez az álmoskönyvek szerint nem segíti az amerikai dollár pozícióit.
Dr. Greta Grünberg
2022. február 07. 06:47
A jogok csak jogállamban érvényesülhetnek, a keleti sztyeppék vad világában ezek a nyugati koncepciók ismeretlen fogalmak.
Dr. Greta Grünberg
2022. február 07. 06:47
Reméljük, jön már hamar az űrinternet, és elviszi a szabadság ízét mindenhová, főleg ahol a nők és az LMBTQI személyek lelki megnyomorítása és spermatopatriarchális társadalomba kényszerítése a legfőbb rendező elv.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!