Megnyugtató megoldás született a benzinkutak helyzetére

2022. február 28. 20:22

A kormány hétfőtől 480 forintban maximálja az üzemanyagok nagykereskedelmi árát is, amivel hozzájárul a kiskereskedelmi benzinkutak versenyképesebb működéséhez, jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményben.

2022. február 28. 20:22
null

Megnyugtató lépés a benzinkutak számára

A Magyar Közlönyben hétfőn megjelent kormányrendelet értelmében a benzinárstop már a benzin és gázolaj nagykereskedelmi árára is vonatkozik, azaz a kormány legfeljebb 480 forintban határozza meg a benzin és gázolaj literenkénti árát.

Az intézkedés célja, hogy a kiskereskedelmi egységek ne kényszerüljenek a beszerzési ár alatt értékesíteni az üzemanyagokat.

A kormány a magyar családok védelmében kitart a benzinárstop mellett, de ahogyan a koronavírus-válság kitörése óta minden lényeges kérdésben, úgy ebben is kikérte és figyelembe vette a vállalkozások véleményét, közölte az ITM.

Hangsúlyozták, hogy tavaly novemberben bevezetett benzinárstop május 15-ig érvényben marad, ennek köszönhetően a magyar emberek a gázhoz és áramhoz hasonlóan az üzemanyagért is az egyik legalacsonyabb árat fizetik Európában. 

Hat intézkedéssel is segítette a szektort a kormány

Korábban derült ki György László államtitkár Facebook-posztjából, hogy az alábbi intézkedésekkel segíti a kormányzat a kisbenzinkutakat. 

1. Hitelmoratórium az érintett kisbenzinkutak számára.

2. Az MSZKSZ díj elengedése és a kedvezmény átengedése a benzinkutaknak.

3. A szociális hozzájárulási adó elengedése január 1. és május 31. között a kisbenzinkutak esetén töltőállomásonként 4 fő foglalkoztatotti létszámig.

4. A Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programból a 10 fő alatt foglalkoztató kisbenzinkutak beruházásainak támogatása 70 százalékos támogatás-intenzitással eredményes pályázat esetén. Ez azt jelenti, hogy egy 14 millió forintos, 4 kiszolgáló pisztolyt működtető tankoló automata árából 10 millió forintot átvállal a kormány. Ezzel a kisbenzinkutak költségei csökkenthetők, a kiszolgálás könnyebbé és 24 órássá alakítható, amely a vidék ellátásbiztonságának javulását eredményezi. A támogatás összege az egész szektort tekintve elérheti akár az 5 milliárd forintot is.

5. Nulla százalékos áthidaló hitel a Széchenyi Kártya Program keretében.

6. A külföldről beszerzett energia esetén fizetendő adó eltörlése (816/2021. (XII. 28.) Korm. rendelet)

A világgazdaságban nemzetközi tendencia az infláció növekedése, amely mögött jelentős részben az energia árának emelkedése is áll. Ezt kezeli a benzinárstop politikája is, amely az infláció jóléti, a hazai családokat érintő, lokális hatásait hivatott kezelni, de általában is képes némileg visszafogni az inflációt, hiszen az energiaárak szinte minden termék árába beépülnek. Annak érdekében, hogy eközben a hazai kisvállalkozók se kerüljenek nehéz helyzetbe, a kormányzat számos hatékony intézkedést hozott.

(MTI, Makronóm)

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!