Görög intézet: Összeomlott az öngyilkos brüsszeli energiapolitika

2022. február 07. 16:00

Teljes mértékben veszélyesnek találja az Európai Unió „zöld” energiapolitikáját az Analyst nevű görög kutatóközpont, hiszen azon túlmenően, hogy érthetetlen szabályokat ír elő a kontinensen lévő államok számára, a blokk még a nemzetközi geopolitikai játszmáknál sincs egyáltalán képben. Az intézet úgy véli, hogy mindez beláthatatlan eredményekkel lehet az európai lakosok számára.

2022. február 07. 16:00
null

Ütközés „zöld” fronton

Ahogyan arról beszámoltunk a Makronómon, a görög kutatóintézet még novemberi elemzésében kritizálta unió „zöld agendáját” és a blokk ezzel kapcsolatos döntéseit, hiszen ahogyan kiemelték, olyan döntésekről van szó, amelyek bár hosszabb távon a bolygó megmentését célozzák,

rövid távon érezhető hatással lesznek életünkre és gazdaságunkra.

A kritizált program az idei Egyesült Nemzetek (ENSZ) éghajlatváltozási konferenciáján (COP26) született, ahova 200 országból érkeztek képviselők 120 politikai vezető társaságában. Az Analyst ezzel kapcsolatban két kérdést szegezett az uniónak cikkében::

- E szűk csoport valóban képviseli a világ népeinek akaratát?

- Léteznek-e olyan legitim kutatások, amelyek alátámasztják, hogy megvalósítható a COP26, valamint az EU által azon kitűzött cél, miszerint a hőmérséklet-emelkedést 1,5 Celsius-fokkal kellene mérsékelni 2030-ig?

Az intézet kiemeli, hogy az Európai Unió a világ összkibocsátásának „csak” a 8 százalékért felelős. Hozzáteszik, hogy bizonyos „zöld” politikákat Görögországnak is követnie kell, miközben

a dél-európai állam minimális ipari termelése csak a kibocsátás 0,26 százalékát adja.

Az Analyst arra is rámutat, hogy az ENSZ hírhedt konferenciáján nem vett részt Oroszország és Kína, annak ellenére, hogy az ázsiai gigász az utóbbi időszakban megduplázta szén-importját Ausztráliából. Ha pedig nem így tennének, akkor megemelkednének az importköltségek ás az áruhiányok, jelenik meg az elemzésben.

Az intézet szerint nem is csoda, hogy

az európai polgároknak csak 49 százaléka bízik Brüsszelben.

Ez az arány Görögországban még kisebb, ahol a görög embereknek a „trojka” megszorító gazdaságpolitikáját kellett elszenvednie, hangsúlyozza az intézet.

Kritizálják az uniós zöld programot 

Az agytröszt keményen bírálta a „Fit for 55” energiacsomag néhány pontját is, hangsúlyoztuk korábban a Makronómon. Egyrészt, a javaslatok közé tartozik a megújuló energiaforrásokra való támaszkodás arányának növelése 32 százalékról 40 százalékra. Az intézet felveti a kérdést, hogy

ez esetben milyen logikával importál az Unió olyan országokból, mint Törökország, amelye semmilyen környezeti kötelezettséget nem vállal. Netán megáll a környezetszennyezés a határon?

Felvetik, hogy az irányelvben nincsenek célkitűzések a csomagolóanyagok tekintetében. Miért is?

Azt is bírálják, hogy egy labirintusszerű tőzsde jött létre a szennyezőanyagok kibocsátására, ami végül a költségek növekedéséhez vezetett.

Az EU geopolitikailag is le van maradva

Ezen túlmenőenaz unió geopolitikai szerepe is rendkívül káros hatással van a kontinens lakosai számára, hangsúlyozza az agytröszt legfrissebb energiaügyi elemzésében.

Az Analyst ugyanis kiemeli, hogy míg az EU az Egyesült Államok befolyása alatt dönt általában és folytatja az Oroszországgal szembeni ellenséges magatartást, addig Putyinék Kínával kötöttek üzletet egy új gázvezeték felépítésére.

 

 

A „Power of Siberia 2” csővezetékről van szó, amelyet 2024-ben kezdenek majd építeni és Mongólián keresztül szállíthat földgázt egyesen Kína közepébe. A vezeték tulajdonképpen a „Power of Siberia 1” kiegészítőjeként születne meg, 2.200 kilométer hosszúsággal és 50 milliárd köbméternyi földgázt lenne képes szállítani az ázsiai gigász felé.

Ez pedig geopolitikailag egy kiemelkedően fontos tény, hiszen az

új csővezeték ugyanazokról a mezőkről táplálná majd Kínát, amelyekből az európai piacot is,

jelenik meg az elemzésben.

A kutatóközpont hozzáteszi, hogy természetesen az ázsiai gigász felé irányuló mennyiség nem fogja helyettesíteni az európai piac által kiváltott keresletet, viszont az oroszok számára az a fontos, hogy Kína egy olyan ország, amely nem változtat a döntésein és nem függ az USA és az EU beállítottságától.  

Európa polgárai fizetik ki a költségeket

Az Analyst elemzése végén kiemeli, hogy egyértelmű, hogy az Európai Unió nem szuperhatalom, sem katonai, sem energetikai szempontból, miközben egy

összeomlott, öngyilkos energiapolitikát folytat,

még csak nem is figyelmeztetve polgárait az óriási költségekre, amelyeket a „zöld átmenet” okoz, és amely költségeket a csőd szélén álló államoknak kell elszenvedniük.

Az Analyst szerint Oroszország geopolitikai változásai miatt az EU rendkívül nehéz helyzetbe kerülhet sok különböző szemszögből, ami nagy társadalmi nyugtalanságot és felkelést okozhat, beláthatatlan eredményekkel.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Feltuki és Gogylász
2022. február 11. 19:51
Ovakodjunk az olyan politikusoktól akik azt nyilatkozzák: " Úgy gondolok magamra, mint egy Istenre"
budapesti
2022. február 11. 09:13
Amíg a szekuláris messianizmust képviselő ballibeknek a médián és a Facebookon át sikerül megetetniük az emberekkel, hogy ők a haladás, a jövő - ők, a méregzöldek - addig ez így is marad.
ujferi
2022. február 11. 09:13
Az Unió veszélyben van, mert gazdag és gyenge !!!
Kun Béla
2022. február 11. 09:13
" Az Unió veszélyben van, mert gazdag és gyenge !!! " Mivelhogy senki által soha meg nem választott idiótákkal és javarészt az USA zsoldjában álló árulókkal ven vezetve !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!