Ezek voltak a fintech piac legnagyobb dobásai 2021-ben

2022. február 01. 10:39

A fintech piac szereplői egy áttörő sikerekkel teli időszakként tekinthetnek vissza a 2021-es évre, korábban még nem tapasztalt mértékben áramlott a tőke a szektorba – mutat rá a Peak News portál.

2022. február 01. 10:39
null

A Peak News cikke a Makronómon.

cikke a Makronómon.

A 3461 tőkebevonási fordulóból 304 során gyűlt össze 100 millió dollárnál nagyobb összeg, míg 31 finanszírozási kör az 500 millió dolláros határt is átlépte. Ezek a rekord értékű befektetések számos fintech unikornis, vagyis 1 milliárd dollár feletti értékeltséggel rendelkező privát vállalat létrejöttét segítették elő. A számok mindenképpen igazolják a fintech szektor egyre érettebb fázisba való előrelépését, és ugyanez a következtetés vonható le a legnagyobb történetek részletesebb vizsgálata során is.

Az év legnagyobb tőkeinjekcióját az Egyesült Államok vezető neobankja, a Chime kapta.

Az eleinte 750 millió dolláros híreszteléseket eloszlatták az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez benyújtott hivatalos dokumentumok, melyek már 1,105 milliárd dollárról számoltak be. A 13 milliós ügyfélbázisból 8 millióan tekintenek első számú bankjukként a Chime-ra. Ezek az értékek várhatóan együtt fognak nőni az amerikai neobanki piaccal, hozzájárulva egy megalapozottan várható tőzsdére lépéshez, ami akár 30 milliárd dollárra repítheti a vállalat értékét. Szorosan követte a Chime-ot egy-egy milliárd dolláros tőkebevonási körrel a Klarna, valamint a Robinhood. A BNPL szolgáltatásokat nyújtó Klarna a fintech szektor második legértékesebb privát fintech vállalatává nőtte ki magát 2021 során, a Robinhood pedig éppen privát működésének lezárásához használta fel fordulóját, ugyanis júliusban debütáltak a NASDAQ tőzsdéjén.

A Robinhood IPO-ja több fintech vállalathoz hasonlóan nem hozta el a várt eredményeket, ugyanis részvényeikkel már jóval a bevezetési ár alatt kereskednek. Azonban a lehangoló fejlemények mellett sikersztorikat is hozott a nyilvános piacokról a fintech szektor.

A Coinbase például a világ első tőzsdén jegyzett kriptotőzsdéje lett áprilisban.

A történelmi fejlemény mellett pénzügyi eredményeik is figyelemre méltóak, ugyanis az éves adózott eredményüket 3 milliárd dollár fölé várják az elemzők. Velük egyetemben az egyik legismertebb neobank, a Nubank is pozitív befektetői megítélésnek örülhetett. Decemberben 41 milliárd dolláros értékeltséggel léptek tőzsdére, és ugyan részvényeik árfolyama kis mértékben visszaesett, rohamosan növekedő bevételeikből arra lehet következtetni, hogy ez a trend idővel megfordul. Dél-Koreában a Kakao Pay-nek nem kell erre várnia, a fizetési szolgáltató részvényeinek nyilvános kibocsátása napján több, mint kétszeresére nőtt azok árfolyama, majd idővel stabilizálódott is a kibocsátási ár duplájánál, 180 ezer wonnál.

A fintech szektort érintő felvásárlások több szempontból is érdekesnek bizonyultak. Az év egyik legnagyobb ügyletét a Square szolgáltatta, ugyanis a vállalat 29 milliárd dollár értékben jelentette be egy ausztrál BNPL óriás, az Afterpay felvásárlását. Az óriási összeghez nagymértékben hozzájárult a BNPL piacon érzékelhető, egyre több vállalatot bevonzó verseny fokozódása. Továbbá az ausztráliai terjeszkedés jelentősen megalapozhatja a Square nemzetközi helyzetét. A MoneyLion, egy amerikai neobank egyik akvizíciójával a szektoron túlra vándorolt, választása pedig a Malka Mediára esett. A Malka Media egy tartalomgyártó felület, amely videókat, live streameket, podcastokat és dokumentumfilmeket gyárt, ezekből pedig gyakran marketing kampányokat is összeállít. A MoneyLion is főleg a marketing és ügyfélszerzési lehetőségek miatt döntött úgy, hogy 40 millió dollár értékben beolvasztja vállalatába a szolgáltatót. Végül a fintech térnyerés hagyományos pénzintézeteket is reakcióra kényszerített.

A brit NatWest túlzottan nagy fenyegetésnek tartotta a gyermekekre és fiatalokra összpontosító családi bankokat, ezért felvásárolta a RoosterMoney-t.

A 130 ezer ügyféllel rendelkező fintech kiváló lehetőséget nyújt a fiatalok pénzügyi bevonására a NatWest számára, ami által felnőtté válásukkor is nagy valószínűséggel a banknál maradnak.

A 2021-es év fintech fejleményeit nehéz lenne röviden összefoglalni. A Peak News csapata azonban vállalta a kihívást és az év során szerzett ismereteinket egy nagy évösszefoglaló anyagban, az idén induló Fintech Sparks kiadványban mutatjuk be, amely az alábbi linkről ingyenesen letölthető. A fenti témák mellett szó esik még a 2021-es év legnagyobb fintech trendjeiről, a legnagyobb nyertesekről és vesztesekről, az arcokról a fintech óriások mögött, valamint a kriptopiac botrányairól. Ezek után a kiadvány rátér az év marketing és design megoldásaira, végezetül pedig nem maradhattak ki 2022-es várakozásaink sem.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!