Bevetették a pénzügyi nukleáris fegyvert, lekötik az oroszokat a SWIFT-ről

2022. február 27. 09:39

Mivel az Ukrajna elleni orosz hadműveletek folytatódnak, Moszkva további megbüntetése érdekében az Egyesült Államok és európai szövetségesei szombaton blokkolták egyes orosz bankok hozzáférését a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerhez. Az intézkedéseket, amelyek magukban foglalják az orosz jegybank nemzetközi tartalékainak korlátozását is, a következő napokban hajtják végre.

2022. február 27. 09:39
null

Az Európai Bizottság, Franciaország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia, Kanada és az Egyesült Államok vezetői azt kommunikálták, hogy

„elszámoltatják Oroszországot, és közösen meggyőzik, hogy Putyin számára ez a háború stratégiai kudarc”.

Kilátásba helyezték azt is, hogy a szombaton bejelentett intézkedéseken túl is készek további intézkedések megtételére

Az Egyesült Államok és szövetségesei ezen a héten már a nagy orosz bankokat sújtották korlátozásokkal, valamint szankciókat hoztak Vlagyimir Putyin elnökkel, és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel szemben is.

Mindez nem gátolta meg Moszkvát, hogy hadserege tovább nyomuljon Kijev felé.

Ursula von der Leyen nyilatkozata szerint hatalmas költségekkel sújtanák Oroszországot, amelyek még inkább elszigetelik Oroszországot a nemzetközi pénzügyi rendszertől és nyugati gazdaságoktól. A jegybank tartalékainak korlátozásával pedig az a céljuk, hogy „befagyasszák az orosz hadiládát”, hogy Putyin ne tudja felhasználni a 630 milliárd dollárnyi jegybanki devizatartalékát Ukrajna inváziójában, és ne tudja megvédeni a várhatóan zuhanórepülésbe kezdő rubelt. A hírek szerint Oroszország jegybanki tartalékainak 22 százalékát tartja otthon aranyban, és mintegy 300 milliárdnyi eszközt tart külföldi számlákon

Az orosz bankok kiiktatása a SWIFT rendszerből – a világ fő nemzetközi fizetési hálózatából – csapást mér az orosz kereskedelemre, és megnehezíti az orosz vállalatok üzleti tevékenységét.

A SWIFT vagy a „Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication” egy biztonságos üzenetküldő rendszer, kommunikációs platform, amelyen keresztül a bankok az átutalásokhoz és egyéb üzletekhez kötött információkat cserélik. A rendszert az 1970-es években kezdték el használni, előtte a bankok távírón keresztül kommunikáltak. Mindez megkönnyíti a határokon átnyúló gyors fizetéseket, zökkenőmentessé teszi a nemzetközi kereskedelmet. Évente több billió dollárt utal át a nemzetközi kereskedelem finanszírozásának fő mechanizmusává.

Bár a SWIFT-től elzárt bankok bármelyikének, amennyiben Oroszországon kívüli banknak szeretne fizetni, akkor valószínűleg telefont vagy faxot kell használnia. De inkább az a valószínű, hogy világszerte a legtöbb bank leállít minden tranzakciót a hálózatból kizárt orosz bankokkal.

Nem, vagy csak nagy nehézségekkel, akadozva lehet rendezni az orosz partner felé a számlát, illetve ők sem tudnák megtenni a nemzetközi átutalásaikat.

Ezzel pedig megbénulna mind az import, mind az export. Ez utóbbi viszont visszaüthet Európára, hiszen energia- és nyersanyagfüggősége nagyon magas Oroszországtól. Kérdés, milyen válaszlépést tesz Putyin.

Arra is számítanak, hogy a szankcionált bankokat megrohanják maguk az orosz polgárok és tömegesen elkezdik kivenni a pénzüket, ami könnyen összeomlaszthatja az orosz bankrendszert.

A kétélű fegyver

Ahogy írtuk a Makronómon, a SWIFT könnyen kétélű fegyverré válhat. Nem csak az energiaáramlásban hozhat zavarokat Európának, hanem az Oroszországban jelen levő bankok, illetve vállalatok is megszenvedhetik. Csak az európai bankoknak 56 milliárd dollár értékű követelésük van az orosz kliensekkel szemben.

Figyelmeztető volt

Putyin fenyegetése, hogy az Oroszországban befektető nyugati vállalatok vagyonát akár államosíthatják is.

Márpedig ebből is van az európai vállalatoknak mintegy 310 milliárd eurónyi Oroszországban.

A fő következmény viszont az lehet, hogy nem új Moszkva számára a SWIFT nélküli forgatókönyv. 2014 óta készülnek erre az oroszok, amikor Amerika először vetette fel a hálózatról való leválasztás ötletét, hogy megbüntesse a Krím megszállását. Oroszország már több területen bebizonyította, hogy komoly gyakorlata van, az ellene irányuló szankciók maga javára fordításában. Már 2014-től elkezdte kialakítani a maga rendszerét az SPFS-t (System for Transfer of Financial Messages), amelyen eddig a belföldi tranzakciók 20 százalékát működtették.

Az is megfontolandó, hogy Amerika mindeddig ezt a pénzügyi fegyvert olyan kis vagy elszigetelt országokra irányította, mint Kuba, Irán és Mianmar. Oroszország márpedig jóval nagyobb ezeknél.

Mindezek miatt,

a lépés sok országot motiválhat, hogy kezdje keresni az alternatívákat a SWIFT pótlására.  

Többek között akár Kínát, amely 2015 óta építgeti fizetési rendszerét, igaz a rendszerén keresztül még csak a SWIFT egy nyolcadának megfelelő forgalmat bonyolít.

Várhatóan ez a lépés már nem fogja visszatántorítani a meglódult orosz csapatokat, és a SWIFT fegyverként való bevetése, komoly problémákat hozhat Európának, és akár Amerika pénzügyi dominanciája is veszélybe kerülhet.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spontán
2022. március 12. 16:48
Zrinyi Miklós intelmei miatt óvatosnak illene lennem, ennek ellenére, hajrá Kína, hajrá CIPS!!
critical man
2022. március 12. 15:38
A dollárnak, mint nemzetközi fizetőeszköznek reszeltek.
istvánkeve
2022. március 12. 15:37
Ha dollár vagy Euro lennék, akkor joggal mondhatnám: Ez a lassú vég kezdete!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!