A természeti katasztrófák miatt drága volt a tavalyi év a biztosítóknak

2022. január 11. 10:15

A Munich Re viszontbiztosító társaság úgy nyilatkozott hétfőn, hogy az Egyesült Államok Louisiana államában az Ida hurrikán által okozott károk és az Európát tavaly nyáron sújtó hirtelen áradások hozzájárultak ahhoz, hogy 2021, a természeti katasztrófák egyik legdrágább éve legyen - adta hírül az AP.com.

2022. január 11. 10:15
null

A vállalat éves jelentése szerint, világszerte a természeti katasztrófákból származó tavalyi gazdasági veszteség 280 milliárd dollár volt, ezzel 2011 után a negyedik legköltségesebb évnek tekinthető, amikor egy hatalmas földrengés és szökőár sújtotta Japánt.

A Munich Re jelentése szerint 2021-ben a biztosítási veszteség elérte a 120 milliárd dollárt, ami a második legmagasabb 2017 után, amikor Amerikában végigsöpörtek a Harvey, Irma és Maria hurrikánok.

Az Ida (36 milliárd dollár) és a júliusi európai árvízek (13 milliárd dollár) okozták a tavalyi biztosítási károk több mint egyharmadát. A természeti katasztrófák következtében 2021-ben csaknem 10 ezren haltak meg, ami hasonló az elmúlt évek halálos áldozatainak számához képest – közölte a Munich Re.

A cég arra figyelmeztetett, hogy

a tanulmányok összefüggést mutatnak ki a globális felmelegedés és a természeti katasztrófák között.

Torsten Jeworrek, a Munich Re igazgatótanácsának tagja elmondta, hogy a 2021-es természeti katasztrófákról készült képek aggasztóak. Az éghajlatkutatások megerősítik, hogy egyre valószínűbb a szélsőséges időjárás előfordulása. A társadalmaknak sürgősen alkalmazkodniuk kell a növekvő időjárási kockázatokhoz, és prioritásként kell kezelniük a klímavédelmet.

Az Európai Unió Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálata szintén hétfőn közölte, hogy a műholdas mérések azt mutatják, hogy 2021 volt az egyik legmelegebb év. Az éves átlaghőmérséklet 1,1-1,2 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az 1850-1900 közötti iparosodás előtti időszakban.

Európa eddigi legmelegebb nyara volt a tavalyi

– áll a közleményben.

A tudósok úgy érvelnek, hogy a magasabb hőmérséklet hatására a levegő több nedvességet szív fel, ami aztán szélsőséges esőzésekhez vezethet, mint azt tapasztalhatták tavaly nyáron Nyugat-Németországban, Belgiumban vagy Hollandiában.

Az emiatt előforduló áradások egész falvakat pusztítottak, és több mint 220 ember halálát okozták. A biztosítótársaságok szerint ez volt a legköltségesebb természeti katasztrófa, amelyet Európa valaha látott.

"Bár az eseményeket nem lehet automatikusan az éghajlatváltozás számlájára írni, az évtizedeken át tartó változások elemzése nyilvánvaló jeleket nyújt a légkör és az óceánok felmelegedésével való kapcsolatra"

- mondta Ernst Rauch, a Munich Re vezető klímakutatója, hozzátéve, hogy alkalmazkodni kell a növekvő változásokhoz.

Megjegyezték, hogy nem minden természeti katasztrófa kapcsolódik az éghajlatváltozáshoz, felemlítve az Indonéziában és a spanyol Kanári-szigeteken történt vulkánkitöréseket, valamint az olyan földrengéseket, mint amilyen például a Japánt sújtotta februárban.

(Címlapfotó:MTI/EPA/Dan Anderson)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!