Beütött a válság: Kanada hozzányúl a stratégiai juharszirup tartalékához

2021. december 12. 16:07

Az államilag támogatott kanadai juharszirup kartell a növekvő kereslet és a rossz időjárás okozta gyenge kínálat miatt nagy lépésre szánta el magát.

2021. december 12. 16:07
null

Kanada 50 millió fontnyit szabadít fel az ország stratégiai juharszirup-tartalékából a globális hiányt enyhítendő.

Az már jól ismert, hogy az amerikai Biden-kormányzat az ottani stratégiai tartalékból olajat szabadít fel, ezzel próbálja visszaszorítani a gázárakat.

Az ameriai határtól északra azonban már egy egészen másfajta másfajta tartalékhoz nyúlnak hozzá. A nehéz ellátási helyzet ugyanis arra sarkallta a kanadaiakat, hogy a juharszirupból felhalmozott vészkészletet használják fel.

A Quebec Maple Syrup Producers (Quebeci Juharsziruptermelők) lényegében egy kormány által támogatott piaci kartell, amely a világ juharszirup-kínálatának mintegy 70 százalékát ellenőrzi, és amelyet olykor a befolyásos Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) hasonlítanak.

A több mint 11 ezer kanadai juharsziruptermelőt tömörítő konzorcium novemberben közölte, hogy a vártnál melegebb és rövidebb tavasz miatt a termelés 24 százalékkal esett vissza az előző évhez képest. 

A szirup iránt ekközben megugrott a kereslet, mivel a járvány közepette egyre többen főznek otthon. Így a kartell, hogy véletlenül se maradjon senki juharszirup nélkül (hiszen így a fogyasztók leszoknának, vagy elpártolnának a terméktől) kénytelen volt 50 millió font mennyiségű szirupot megcsapolni a stratégiai tartalékból.

Ez a legtöbb, amit a csoport 2008 óta egyetlen szezonban kiadott a tartalékból, és a teljes készlet mintegy felét teszi ki.

Helene Normandin, a csoport szóvivője elmondta, hogy a csoport a következő szezonban több szirup előállítását fogja engedélyezni, hogy pótolja az idei hiányt.

Mint nyilatkozott, épp azért van a tartalék, hogy soha ne legyen hiány juharszirupból.

A francia nyelvű kanadai tartomány a világ juharszirup-kínálatának több mint 70 százalékát állítja elő.

A fák nedvének begyűjtése, majd sziruppá történő finomítása intenzív folyamat, amely nagymértékben függ az időjárási viszonyoktól, így a kínálat évről évre változékony.

Nem ez az első alkalom, hogy a Quebec Maple Syrup Producers stratégiai tartaléka a címlapokra kerül.

2012-ben tolvajok több mint 3000 tonna juharszirupot, mintegy 19 millió kanadai dollár értékben vittek el a készletből. A szirupot hónapokon keresztül csendben szívták le a tartalékból az édesszájú sziruptolvajok.

(Címlap: Patrick Tomasso és Eduardo Vázquez/Unsplash)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Knerten
2021. december 18. 13:23
Ugyanez a véleményem, tipikus szükségkaja a juharszirup, olyan, mint a melasz. Ha csinálok is néha amerikai palacsintát vagy gofrit, azt házi baracklekvárral esszük, hadd pukkadjanak a kanadaiak, olyan náluk úgysincs, vagy csak aranyáron.
Knerten
2021. december 18. 13:23
Iszonyú gyenge cukorforrás... Ráadásul maga a szirup egy ízetlen, ócska lötty. Szerencsére nálunk van gyümölcs, zöldség, méz(!), nem vagyunk rászorulva az ilyen szükségmegoldásokra.
quimby
2021. december 18. 13:22
Hát nem röhej. A fekete arany (kőolaj) előtt a cukor volt a fehér arany. Csakhogy a Karibi térségben termesztették a cukornádat. A juharfából pedig házat lehet építeni, lehet fűteni vele, lehet tárgyakat készíteni (asztalok, székek, polcok, parkett, edények, poharak, kanalak, szerszámok stb.), cukrot lehet kinyerni a fa nedvéböl ami fontos energia és tápanyag forrás, a juhar levele pedig takarmányként szolgálhat a jószágoknak, belső kérgéből lisztet lehet előállítani.
nyugalom
2021. december 16. 14:56
Maki, berg, csekkatka segitsenek mar a agas kretennek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!