Kamuzöld nagybankok pénze tüzeli az erdőirtásokat

2021. október 29. 18:32

A Financial Times elemzéséből kiderült, hogy az öt legnagyobb finanszírozó bank hitelei erdőirtásra mentek el.

2021. október 29. 18:32
null
Fekete Kíra

Erdőirtás a fejlesztésekre szánt pénzből

Öt évvel azután, hogy a párizsi klímamegállapodás hatályba lépett, különböző multinacionális bankok és vagyonkezelők összesen 119 milliárd dollárt biztosítottak olyan mezőgazdasági multiknak, amelyeknek mélyen benne volt a keze több jelentősebb erdőirtásban is – olvasható a Financial Times oldalán. 

2016 és 2020 között

az öt legnagyobb finanszírozó bank összesen 32 milliárd dollárnyi hitelt adott húsz különböző gazdasági vállalatnak, ezek közül – az ICBC kivételével – mind összefüggésbe hozható az erdőirtással. 

A brit napilappal megosztott adatbázis szerint a finanszírozók között nem csak kínai bankok szerepelnek – mint például az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Agricultural Bank of China, Bank of China és China Construction Bank –, számos nyugati nagybank is megtalálható a listán: a JPMorgan Chase, a HSBC, a Bank of America, a BNP Paribas, a Deutsche Bank és a Citigroup – sorolja a G7 hírportál.

Ábra: Thatbiologist
Ábra: Thatbiologist

Zöld álarcban a bankok

„Annak ellenére, hogy ezek a bankok önként vállalták, hogy lépéseket tesznek az erdőirtás és az éghajlatváltozás ellen, továbbra is kapcsolatban állnak olyan vállalatokkal, amelyeknek köze van az erdőirtáshoz” – fedte fel Colin Robertson, a Global Witness egyik munkatársa.

A BNP szerint „a lista nem azokat a vállalatokat sorolja fel, akik erdőirtással foglalkoznak, hanem azokat, akiknek a munkája kockázatot jelenthet az erdőkre”. A BNP azzal védekezik, hogy hiábavaló lenne megszüntetni a kockázatos ágazatok finanszírozását, ettől még a vállalatok nem lennének környezettudatosabbak, mivel könnyen találnak más finanszírozót maguknak.

A Deutsche Bank is vállalta, hogy működésével – a Párizsi Megállapodás elveivel megegyezően – egy zöldebb jövőt hoz létre.

Ugyanis rajtunk múlik, hogy finanszírozási és befektetési termékeken keresztül biztosítjuk a forrásokat a globális gazdaság átalakításához. Elfogadjuk ezt a kihívást” jelentette ki Christian Sewing, a Deutsche Bank vezérigazgatója.

Bár számos bank és befektetési csoport rendelkezik „erdőirtás-ellenes” politikával, ezek nem terjednek ki minden területre. Például az erdőirtást bizonyos trópusi vagy ritka erdők, nem pedig bármilyen erdőterület elpusztításaként határozzák meg. A tilalom sokszor nem terjed ki a legális erdőirtásra sem.

Fotó: MTI szerkesztett

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Royce2.0
2021. november 03. 10:18
Kurva erős képeket lehet csinálni az excellel :DDD
kbs_real
2021. november 02. 08:56
Ügyesen van kalibrálva az a grafikon. Ha a függőleges tengelyen egy osztás egy százalék lenne, akkor az a vonal szemre vízszíntest mutatna. Sőt, ha egy tized százalékra vennénk, még akkor is.
jóember
2021. november 02. 08:56
Na jó, ki csodálkozik ezen. Maga a fogyasztói társadalom nevű gazdasági modell az, ami generálja a természetrombolást. Előbb erről kellene leszokni. A multik azok, akik az élére álltak ennek a mentsük meg a bolygót hájpnak, közben meg ők a legnagyobb kibocsájtók. Persze a generált fogyasztás végpontján mi vagyunk fogyasztók, ez igaz. Ezt a kacatot vedd, mert ezzel véded a bolygót! Utazz velünk a világ másik végére, az érintetlen természetbe, exkluzív panziókkal várunk! El nem tudom képzelni, hogy mi lehetne a megoldás a gazdasági modell megváltoztatásán kívül. Nameg persze 7 milliárd ember. Lehet, hogyha csak 2 milliárdan lennénk nem is kéne ilyesmivel foglalkozni?
Kovács József
2021. november 02. 08:56
Ahogy az USA 20. elnöke James A. Garfield kimondta: „Whoever controls the volume of money in any country is absolute master of all industry and commerce…. And when you realize the entire system is very easily controlled, one way or another, by a few powerful men at the top, you will not have to be told how periods of inflation and depression originate.“
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!