A magyar cég megint szép lesz: nem csupán feltámadt, de már Dániába szállít a Ganz

2021. október 20. 15:18

Sikeres pályázatot követően Dánia harmadik legnagyobb távhőszolgáltatójának, a Fjernvarme Fyn-nak gyártott, és szállított le október elején egy 80 megavoltamper (MVA) teljesítményű transzformátort a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft., közölte a társaság pénteken.

2021. október 20. 15:18
null

Külföldön is sikeres a nagymúltú cég

Az MTI érdeklődésére elmondták, hogy a dán megrendelés értéke megközelíti az 1 millió eurót, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. gyártókapacitásai jelenleg hat hónapra előre van lekötve. A társaságnál mintegy 300 munkavállalót foglalkoztatnak.

A vállalat közleményében hangsúlyozza, céljuk a Ganz szerepének további erősítése a nemzetközi piacokon,

a termelés tavaly szeptemberi újraindítása óta először exportáltak terméket Észak-Európába.

A vállalat a szeptemberi tesztelési és mérési időszakot követően október elején szállította le a berendezést Dániába, a tervek szerint a gépet a hónap végén helyezik üzembe.

A közlemény szerint a Ganz az Achilles Nordics & Central-Europe nemzetközi előminősítési rendszeren keresztül pályázta meg a projektet, ajánlata érte el a legmagasabb pontszámot.

A magyar nehézgépgyártó társaság a dán vállalat mellett román, spanyol, belga, francia, német, angol, orosz és szaúd-arábiai megrendelők részére exportált egyedi berendezéseket az elmúlt időszakban, de természetesen új piacok felé is tervez nyitni, írják a közleményben.

Korábbi közlés szerint a Ganz Transzformátor Motor- és Generátorgyártó Kft.-t 2020-ban alapították, főtevékenysége villamos motor, áramfejlesztő gyártása.

A társaság tavaly szeptemberben indította újra a termelést a tápiószelei Ganz-üzemben, miután a korábbi tulajdonos nem tudta finanszírozni a működést.

A Ganz Transzformátor Motor- és Generátorgyártó Kft. üzleti évet záró beszámolója szerint 2020. július 14. és 2020. december 31. között a nettó értékesítési árbevételük megközelítette az 50,2 millió forintot, ebből 15 millió exportból adódott.

Újra magyar tulajdonban

Csaknem három évszázados múltra tekint vissza az a hazai vállalat, amelyre minden magyar büszkeséggel emlékszik – és amely a kétezres évek derekán a szocialista kormány alatt az akkor Európában terjeszkedő indiaiak kezébe került. Így vált külföldi céggé minden transzformátorok ősatyja, a hazai Ganz. Mint később kiderült, a magyar vállalat egy olyan befektetőhöz került, aki pénzügyi csalásba keveredett, magával rántva a nagymúltú hazai Ganzot is egyenesen a csőd szélére. Az Orbán-kormány beavatkozásának köszönhetően a cég mégis megmenekült a bezárástól – tudósított a Makronóm a cég fordulatos történetéről.

Úgy gondolom, hogy talán a Ganz az utolsó ilyen vállalat. Ez egy nagyon fontos érték Magyarország számára is, hiszen olyan tradicionális cégről beszélünk, melynek fenntartása és működtetése nem csak nemzetgazdasági szempontból fontos, de történelmi jelentősége is van. A transzformátor szabadalmaztatása és gyártása a Ganzhoz köthető: a gyár alkalmazta a 19. század végén a szerkezet feltalálóit, a Déri-Bláthy-Zipernowsky mérnökhármast” – árulta el a Makronómnak a cég vezére.

(MTI, Makronóm, fotók: Ficsor Márton)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dorkoka
2021. október 19. 21:57
Miért? Szeretnéd Üldözni? Eljárást indítani? Leszopni? Megölni? Kutyáját sétáltatni? Ellopni? Rendelni? Legyenek jó tulajdonosai-jussanak hozzá törvényesen-profitáljon belőle országunk. Ez így már nem is Jó?
OberEnnsinnen
2021. október 19. 21:57
Ez nagyszerű, már csak azt kellene megtudnunk, kik a tulajdonosok.
democRATS
2021. október 19. 18:52
A ballibek vért hánynak az ilyen hírektől... :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!