Víz alatt vezették az átalakított Jeep terepjárót

2021. augusztus 20. 18:00

A technológiák és az autógyártó vállalatok folyamatosan fejlődnek, mindig valami újdonsággal rukkolnak elő, melyek közül igazán érdekes lehet a Jeep Wrangler innovációja. A vállalat új projektje egy, a víz alatt is közlekedni képes jármű, melynek már az első tesztjei meg is történtek.

2021. augusztus 20. 18:00
null

Álomból valóság

A Wrangler megálmodója már számtalan terepen vezette a saját terepjáróját: homokban, mocsárban, dzsungelben, buckák közt, azonban most valami egészen különleges újítás pattant ki a fejéből. Így hát átalakította egy kicsit az autó motorját, hogy az a víz alatt is működőképes legyen.

A négyhengeres dízel motort egy légmentesen záródó tartályba tették, a légbeszívó rendszerét pedig kivezették a vízből egy 7,5 centiméter átmérőjű pipán keresztül. Az elektromos csatlakozókat kicserélték zsírszigetelésű csatlakozókra, és új váltót is kapott a jármű. A hűtő méretét lecsökkentették, a gumikat pedig olyan bordázott felületűre cserélték, ami a vízben is megállja a helyét. Ezenkívül minden „felesleges” elemet kiszedtek az autóból, csupán két ülést hagytak az utastérben, amelyek ellenállnak a víz alatti körülményekből adódó elázásnák.

(forrás: 1buv.com)

Felemás siker

A teszt során a kivitelezés működött, bár elég kezdetleges volt. Az átalakított terepjáró több mint 40 percig tartózkodott a víz alatt és hibátlanul működött, de a vízi növényekben elakadt, és nem tudott megfelelően továbbhaladni. Ugyan nem jutottak át a tó túloldalára, mint ahogy azt tervezték, de félsikerként könyvelik el az eseményeket, hiszen ez nagyon hosszú idő egy autónak a víz alatt.

Még várni kell a megjelenésre

A Jeep fejlesztői szerint akár 10 éven belül eljuthatnak odáig, hogy a Wrangler terepjárók a vízben is közlekedhessenek. Bár Christian Meunier, a Jeep vezérigazgatója elmondta, hogy tudatában az őrült rajongók elképesztő ötleteiknek, melyeknek már most is kiteszik a járműveket.

Új ötletek a láthatáron

Ezenkívül Meunier utalt arra is, hogy egy off-road önvezető autó megépítéséről is álmodozik, ami lehetővé tenné a tulajdonos számára, hogy például egy táborozás vagy túra végén magához hívja terepjáróját.
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2021. augusztus 25. 22:26
A jármű orrára szerelt "silózó" szerkezet fogja megoldani a problémát. A felaprított növényzet már nem okoz akadályt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!