Tudósok vanillint készítettek műanyagból

2021. július 21. 13:15

A műanyag már jó ideje a mindennapok részét képezi, nehéz lenne elképzelni az életünket egyes segédeszközök és berendezési tárgyak nélkül, melyeknek felépítése során elengedhetetlen ennek az anyagnak a használata. Azonban mind tisztában vagyunk azzal, hogy a műanyag termékekkel nagy mértékben terheljük a környezetet, hiszen mikor valami elromlik, a mai világban legtöbben inkább kicserélik, eldobják a rosszat, mintsem megjavítsák. Nem véletlen, hogy az utak mentén, a városok utcáin és sok más területen is a műanyaghulladék sajnos gyakran a látkép részét képzi. Az említett helyeken műanyag palackok tömkelege hever nap, mint nap. Ezzel viszont nem csak a növényzetet, hanem a vadvilágot is veszélybe sodorjuk, hiszen az állatok nem tudják mi az és miért van ott. Bár sokszor az utóbbira mi magunk sem tudnánk választ adni.

2021. július 21. 13:15
null

Szerencsére egyre több kezdeményezés érkezik, melyek igyekeznek a jobb irányba terelni a helyzetet, népszerűsítve az újrahasznosítás fontosságát. Jelen esetben sincs ez másként, így megosztanánk Önökkel egy felettébb furcsa, de talán nem olyan reményvesztett próbálkozást a műanyag flakonok újrahasznosításával kapcsolatban.

A cím már elég beszédes, így ne is ragozzuk tovább a szót. Igen, néhány tudósnak sikerült vanillint készíteni műanyag palackokból génmódosított baktériumokat használva. 

Maga a vanillin

Ez az ötlet nagy hatással lehet a későbbiekre, ha beválik. A vanillin ugyanis egy nagyon gyakran használt kemikália, ami a kozmetikai iparban is közismert, de ugyanúgy megtalálhatjuk tisztító- és gyomirtó szerekben is. Így a széles körű felhasználásnak köszönhetően egész jók a kilátások az újrahasznosítás terén. Az aromára folyamatosan növekvő igény figyelhető meg az elmúlt években, ami 2018-ban 37 ezer tonna képében testesült meg. 

Az átalakítás

Maga a kémiai folyamat úgy néz ki, hogy a tudósok létrehoztak egy mutáns enzimet, ami képes lebontani a polietilén-tereftalát polimerre. Ez az anyag az egyik legismertebb polikondenzációs műanyag, amit a flakonokhoz használnak fel, és most sikeresen vanillinné tudtak alakítani. 

Az Edinburgh-i egyetem tudósai az E. coli nevezetű baktérium segítségével hajtották végre az átalakítást, melyhez hosszú kísérleti folyamatokon és kémiai reakciókon át vezetett az út. A csapat azt is bemutatta, hogy mindez hogyan megy végbe egy használt palackkal. 

Igaz, hogy az első mérföldköveket megtették, melyek után pozitívak a várakozások, hiszen az így előállított vanillin elegendő lehet a fogyasztási igények kielégítésére. Azonban itt még nem zárult le a kör, további kísérletek veszik kezdetüket. 
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2021. augusztus 04. 15:31
A magyarok a világ hülyéi. Három évig újítják fel a metrót. És nem képesek megszervezni a gyors közlekedést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!