Maszkos időket élünk: még a tehenek által kibocsátott gázok ellen is megoldás lenne

2021. július 02. 15:46

A COVID előtt furcsán néztünk arra, aki az utcán maszkot viselt, hogy önmagát óvja a világban. Meglepő példa, de Kínában már korábban is bevett szokás volt annak viselete a már-már elviselhetetlen szmog miatt.

2021. július 02. 15:46
null

Mostanra az a furcsa, ha egy filmet nézve a buszon utazó főszereplőn nincs maszk. A vírus terjedésének megállítására szolgáló eszköz úgy tűnik más területekre is beépülhet, mint megoldás. A Cargill élelmiszeripari óriás kísérleti jelleggel hordható maszkok eladásába fog tehenek számára, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását csökkentse.

A Cargill mezőgazdasági vállalat metánelnyelő, tehenek számára viselhető eszközök eladásába kezdett támogatva ezzel egy olyan kísérleti technológiát, amely segíthet az iparnak az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésében.

A maszkra hasonlító eszközöket az Egyesült Királyságban működő Zelp startup vállalat fejlesztette ki. Állításuk szerint, több mint a felére csökkentheti a metánkibocsátást. A Cargill bejelentette, hogy 2022-ben megkezdi az eszközök eladását az európai tejtermelők számára. A vállalatok még nem határozták meg a pontos árat, de a Zelp szerint az éves előfizetési díj tehénenként körülbelül 80 dollárral számolható.

Az állatállomány metánkibocsátásának kezelése az egyik legkritikusabb és legnehezebben orvosolható éghajlati probléma, azoknak a hús- és tejipari vállalatoknak, amelyekre egyre növekvő nyomás helyeződik az ellátási láncuk megtisztításában. Az együttműködés gyümölcsözése a Cargill hatalmas ügyfélhálózatában eszkalálódik, amely bázisközössége elősegítheti a Zelp igényeinek kielégítését, hogy a még fejlesztés alatt álló termék gyorsabb bevezetésére kerüljön.  

A Cargill lenyűgöző elérhetőséggel rendelkezik az európai tejgazdaságok között

 – mondta Francisco Norris, a Zelp vezérigazgatója. 

Hozzátette: „Egyedülálló helyzetben vannak abban, hogy technológiánkat számos ügyfélnek, mind gazdálkodóknak, mind pedig tejipari vállalatoknak terjesszék, már az első évtől maximalizálva az elérést.”

Állati hatás

Az állattartással kapcsolatos globális üvegházhatást okozó gázok kibocsátása 

A tehenek által kibocsátott metán mintegy 95 százaléka böfögés formájában és az orron keresztül kerül ki. A gáz az első 25 év alatt nyolcvanszor több hőt ad le, mint a szén-dioxid. A tehenek szája fölé helyezett Zelp maszkok kissé úgy viselkednek, mint a katalizátor egy autóban. A szolár által feltöltött akkumulátorokkal működő ventilátorok begyűjtik a böfögést, és egy metánelnyelő szűrővel ellátott kamrában csapdába ejtik azt. Miután a szűrő megtelik, kémiai reakcióval a metán szén-dioxiddá alakul, majd felszabadul.

A Zelp jelenleg a technológia miniatürizálásán és a készülék belsejében lévő energia optimalizálásán dolgozik

– mondta Norris. 

Számos lehetséges gyártási partnerrel tárgyalnak, hogy a termék az év végén készen álljon a tömeggyártásra. A tervek szerint az első évben 50 ezer, a következő évben már 200 ezer darab előállítása az előirányzott. Norris szerint a vállalat közel van a következő finanszírozási kör befejezéséhez.

Megoldás keresés

A Cargill azért is szimpatizál a maszkok gyártásával, mert azok más megoldásokkal együtt is használhatók

– mondta Sander van Zijderveld, a vállalat kérődzők stratégiai marketing és technológiai vezetője. 

Számos élelmiszer-beszállító tesztel olyan takarmány-adalékanyagokat vagy akár már kezdett el használni, amelyek gátolják a tehenek gyomrában található mikrobákat, hogy azok kevesebb metánt termeljenek. A maszk és az új adalékanyagos takarmányok pedig már észlelhető méretű változást hozhatnak.

A Cargill arra számít, hogy a viselhető cikkek a jövő év második felében forgalmazásra kerülnek. Ehhez azonban még szükség van rá, hogy további vizsgálatokkal bizonyíthatóvá váljon hasznossága, amelyek az állatok viselkedésére és a metáncsökkentésre gyakorolt hatásra összpontosítanak. Ha a kereslet alátámasztja az elvárásokat, a rendszer kibővíthetővé válik Európán kívül is. Azonban a Zelpnek még be kell bizonyítania a független szakértők számára, hogy a technológia működik. Norris szerint a szakértők által vizsgált tanulmányokra a negyedik negyedévben kerül sor, miután a termék teljes mértékben optimalizálásra került.

A legkritikusabb kihívás az volt, hogy a gazdálkodók fizessenek az új technológiákért, de ez változik

– mondta van Zijderveld. 

Véleménye szerint nőni fog az ösztönzők száma, sok köztük a tejfeldolgozó vállalat, amely hajlandó felárat fizetni a környezetvédelmi és állatjóléti előírásoknak megfelelő gazdaságokban termelt tejért.

A minneapolisi székhelyű Cargill célja, hogy 2030-ig 30 százalékkal csökkentsék a globális ellátási láncok károsanyag kibocsátását. Észak-Amerikában az évtized végére szintén 30 százalékos üvegházhatásúgáz-csökkentést célzott meg a regionális marhahús ellátási láncában.
 

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pandaka pygmaea
2021. július 11. 20:32
Ez már maga a téboly. Szegény tehenek, se lélegezni, se fingani nem hagyják őket békében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!