Hogyan lehet napfénnyel és széllel földgázt termelni?

2021. július 15. 11:32

Az RAG Austria, Európa egyik legnagyobb gáztároló vállalkozása, előrukkolt egy új projekttel, ami gyökeresen megváltoztathatja az energia felhasználását.

2021. július 15. 11:32
null

A zöldgáz technológiák fejlesztésére összpontosító, a földgáz és más halmazállapotú energia tárolására szakosodott vállalat megtervezett egy úgynevezett Underground Sun Conversion rendszert, melynek lényege, hogy a begyűjtött nap- és szélenergiát mélyen a föld alá vezetik, ahol földgázt állítanak elő belőle. 

Hogyan működik a folyamat?

Nyáron a napelemek és a szélturbinák által termelt felesleges energiát használják fel a projekt során, melyet elektrolízis hatására hidrogénné alakítanak át. A hidrogént ezután folyékony szén-dioxiddal párosítva a természetes porózus homokkő lerakódásokba injektálják – ezek között vannak a kimerült földgázkészletek –, majd a földalatti baktériumok metángázzá és vízzé alakítják a hidrogént és a CO2-t. 

A tél folyamán a metánt visszaszivattyúzzák a felszínre, ahol a karbonsemleges földgáz elsődleges alkotóelemét kinyerik belőle.
Az eredmény egy biztonságos, a meglévő földalatti infrastruktúrába egyszerűen integrálható, környezetbarát megoldás lesz. A projekt egy európai uniós támogatás jóvoltából valósul meg, több osztrák és svájci céggel és intézménnyel együtt, ugyanis az RAG Austria több mint hatmilliárd köbméter földgáz tárolókapacitással tud így hozzájárulni Ausztria és Közép-Európa ellátásához.

A cikk szerzője Blősz Dalma
 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
triacus
2021. július 30. 13:29
Lehet folyékony - lásd a fázisdiagramját/-adatait: https://bit.ly/3769S4p https://bit.ly/2V6BF2b https://bit.ly/3fbDNfW vehetsz is: https://bit.ly/3xaEpIJ Egyébként sem kell ebben az eljárásban szétbontani a szén-dioxidot szénné és oxigénné - a földben levő mikróbák alakítják a hidrogént és a szén-dioxidot metánná.
triacus
2021. július 30. 13:27
A karbonsemlegesség itt arra utal, hogy a földgáz (metán) előállítása során nem kerül szén-dioxid a levegőbe. Az itt: https://bit.ly/3rIOiMK elérhető infografika szerint, a metán égésekor keletkezett, a levegőbe került szén-dioxidot használják fel a metán előállításához.
szemlelo
2021. július 16. 21:26
Hogy lehet a szén-dioxid folyékony? Nincs folyékony halmazállapota, mert a szilárd "szénsavhó" szublimál. Ha lenne, már régen megoldották volna a bontását.
kbs_real
2021. július 16. 20:43
Hogy lenne a földgáz "karbonsemleges"? Az égése során víz és széndioxid keletkezik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!