Franciaország beelőzte Kínát és Amerikát a technológiai innovációk terén

2021. július 27. 08:56

A CES Innovation Awards egy minden évben megrendezésre kerülő díjátadó gála, melynek keretén belül a legkiemelkedőbb fogyasztói felhasználásra szánt technológiai eszközöket mutatják be és díjazzák azokat.

2021. július 27. 08:56
null

A rangos díjátadót idén is megrendezték Las Vegasban, és nem kerülhette el senki figyelmét, hogy a szokásos amerikai és kínai dominancia helyett idén a francia startupok voltak túlnyomó többségben. Azonban nem csak mennyiségben, hanem minőségben is a sor élére kerültek, ugyanis a nantesi MyScript francia vállalat még díjat is nyert a legjobb alkalmazásnak járó kategóriában a Nebo kézírásos alkalmazásukkal.

A Nebo különlegessége abban rejlik, hogy a kézírást digitális szöveggé alakítja táblagépeken, mellyel lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyorsan és egyszerűen jegyzetelhessenek, rajzoljanak, szerkesszenek vagy formázzanak. A jegyzeteket közvetlenül e-mailben vagy szövegszerkesztő alkalmazásban is meg lehet nyitni, így az átvitel és dokumentumküldés is rendkívül egyszerű a program használatával. 

Az eseményen ugyan csak 30 cég kapott díjazást, de több száz startup mutatta be innovatív ötleteit. Csak hogy néhányat említsünk:

  • Cosmo: egy olyan kerékpáros „féklámpa”, amelyet a sisak hátuljára lehet rögzíteni, és világít, ha a kerékpáros lelassul, ezzel figyelmeztetve a mögötte haladó sofőröket. Ezenkívül azt is érzékeli, ha a kerékpáros elesik, ekkor megpróbálja felhívni őt a mobilján, és ha nincs válasz, akkor azonnal riasztja a sürgősségi szolgálatokat. Bicikliseken kívül síelőknek, snowboardosoknak is ajánlják a Cosmo használatát.
  • Wezr: egy személyi időjárás előrejelző, mely a rendelkezésre álló előrejelzések, a légnyomás, a páratartalom és a hőmérséklet valós idejű adatai alapján tájékoztatja a felhasználót a következő órák várható időjárásáról. Ez rendkívül hasznos lehet azoknak az embereknek, akik szabadtéri tevékenységet folytatnak és veszélyes lehet számukra a hirtelen időjárás-változás.
  • Akoustic Arts: egy keskeny hangszóró, amely lehetővé teszi, hogy a hangot egy célzott helyre irányítsuk. Az autók számára készült verzió például lehetővé teszi, hogy a GPS utasítások hangja csak a sofőrhöz jusson el, és a többi utast ne zavarja, vagy például fejhallgató nélkül is lehet úgy zenét hallgatni, hogy ezt mások ne hallják.
  • Fenotek: egy összekapcsolt kaputelefon, amely lehetővé teszi, hogy távolról, a telefonunkról is ki tudjuk nyitni a kaput, például, ha futár érkezik, vagy valaki elfelejtett magával vinni a kulcsát.
  • Digital Coach by Xooloo: egy alkalmazás, amely lehetővé teszi a szülők számára, hogy előre meghatározzák a gyermekek telefonjainak időbeli korlátozását, az egyes alkalmazásokra lebontva. Az adatokat a szülők és a gyermekek is bármikor megtekinthetik, azonban a módosításra csak a szülő jogosult.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2021. augusztus 11. 19:16
A baj éls a félrevezetés abban rejlik, hogy nem a fogyasztói felhasználásra szánt technológiai eszközökben testesül meg a technológiai fejlődés, mert az csupán másod- és harmadlagos alkalmazása annak, amit az energetikában, a biotechnológiában és a fegyverkezésben kifejlesztenek. Szóval a franciák valójában a fasorban sincsenek
Alexis de Tocqueville
2021. augusztus 11. 12:32
A németeket is beelőzték. Gyorsabban iszkoltak, pedig még a fehér zászlót is lengetniük kellett.
zolka50.50
2021. augusztus 11. 12:30
Nincs "beelőzte", csak "megelőzte". Aki nem tud magyarul, ne írjon.
Marotta
2021. augusztus 11. 12:29
Megérte beengedni azt sok menekült atomtudóst.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!