A tej jövője: nincs köze se az állatokhoz, se a növényekhez

2021. július 29. 15:00

A brit Better Dairy starup olyan különleges eljárással akar vegán tejtermékeket készíteni, melyek ízre pontosan ugyanolyanok, mint az eredeti termékek, azonban sokkal környezetkímélőbbek és semmi köze nincs az állatokhoz. Rejtett céljuk, hogy megzavarják az ellátási láncot, és megmutassák a világnak, hogy az emberek lehetnek vegánok anélkül is, hogy észrevennék azt.

2021. július 29. 15:00
null

A vállalat jelenleg a kutatási és fejlesztési szakaszban tart, azonban a közelmúltban elnyertek egy 1,6 millió font értékű pályázatot, mellyel annyira fel tudják gyorsítani a folyamatokat, hogy akár 2022-re már a kereskedelembe is kerülhetnek a termékeik.

Az eljárásuk különlegessége az, hogy nem növényi alapokat használnak, hanem precíziós fermentációval hoznak létre olyan tejtermékeket, melyek molekulárisan megegyeznek a hagyományos társaikkal. A különbség csupán annyi, hogy ennél a módszernél nincs szükség állatokra. Az előállítás során élesztőt használnak, mellyel molekuláris alkotóelemeire bontják az alternatív tejet, majd a tejfehérjékre és a tejsavóra összpontosítva addig keverik őket, míg el nem érik a hagyományos tej pontos összetételét.

Az eljárás nem számít újdonságnak, ugyanis így készül például az inzulin is. Azonban nem csak tejtermékek esetében tudják alkalmazni a technológiát, hanem az élelmiszerek nagy részében is, legyen szó akár marha hamburgerről vagy csirke falatkákról. 

Mivel a tejipar évente mintegy 700 milliárd dollárt emészt fel, és az árak is egyre magasabbak, így egyre többen nyitnak az alternatív megoldások iránt, mind kínálati, mind fogyasztói szinten is. 

A cikk szerzője Blősz Dalma.

(fotók: Better Diary)
 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandarin.
2021. szeptember 06. 16:26
Ezek a tudósok nagyon hasonlítanak a középkori alkimistákra, azok is viszonylag értéktelen anyagokból próbáltak értékesebb dolgokat, főleg aranyat előállítani. Csak ezeknek a modern alkimistáknak sikerül is előállítani azt amit szeretnének, csak a kereskedelmi siker kétséges. Nekem nem kell mesterséges hús, tej, tojás.
Csubszi
2021. szeptember 06. 16:26
Na nee! Nem kérünk a műtermékekből!
Zsaturnuzs
2021. szeptember 06. 16:26
"nem növényi alapokat használnak" "addig keverik őket, míg el nem érik a hagyományos tej pontos összetételét" Tehenek, kecskék, birkák stb. nélkül keverhetik a "nem növényi alapokat", amíg világ a világ, de abból nem lesz igazi tej, csak ócska utánzat. Az érzékszerveinket megtévesztő löttyöt persze elő lehet állítani. "legyen szó akár marha hamburgerről vagy csirke falatkákról" Világos, az a céljuk, hogy se marha, se csirke ne kelljen a "falatkákhoz". Nekem gyanús a mosolyuk...
kbs_real
2021. szeptember 06. 16:25
"Mivel a tejipar évente mintegy 700 milliárd dollárt emészt fel..:" Azt hiszem, ezt a mondatot újra kellene fordítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!