Török drón végezhetett a líbiai katonákkal

2021. június 06. 12:10

Az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsának nemrégiben készített jelentése szerint egy török gyártmányú autonóm drón ellenséges katonákat „vadászhatott le”, akik hűségesek voltak Khalifa Haftar líbiai tábornokhoz. Ez az első olyan esetek egyike lehet, amikor egy mesterséges intelligenciával rendelkező drón saját kezdeményezésére lendül támadásba emberi célpont ellen.

2021. június 06. 12:10
null

Az ENSZ beszámolója szerint ezeket a drónokat úgy programozták, hogy az üzemeltető és a drón közötti adatkapcsolat nélkül is megtámadhassák a célpontokat. Ugyan az nem világos, hogy török üzemeltetés áll-e a drón mögött, vagy csak Törökország adta el a robotot, de akárhogy történt, az ENSZ komoly erőkkel fog fellépni ez ellen.

A jelentés részletes infografikát mutat be arról, hogy a kamikaze drón hogyan veti be robbanótölteteit és AI-szezonzorait a támadásai során. Az nem derült ki, hogy a merénylet halálos végkimenetelű lett-e, de feltételezhetjük, hogy a drón befejezte a küldetését.

Már a valós fenyegetések előtt is foglalkoztak a mesterséges intelligenciával ellátott drónok problémájával, és az Egyesült Államok Légiereje szerint ezeket a nagyszabású drónrajokat a „tömegpusztító fegyver” kategóriába kellene sorolni. Ebbe a kategóriába tartoznak a vegyi, biológiai vagy radioaktív fegyverek, melyek egyértelműen halált és pusztulást okoznak, és véleményük szerint az AI alapú katonai drónoknak is ide kellene tartozniuk.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!