Pakisztán egyik tartománya a mobilszolgáltatások tiltásával fenyegeti az oltatlanokat

2021. június 29. 21:23

A CBS News szerint Pakisztán legnépesebb tartománya, Panzsáb rendkívül drasztikus lépéssel kívánja rávenni állampolgárait, hogy mielőbb vegyék fel a koronavírus elleni védőoltást. Azzal fenyegetik a lakosságot, hogy mindazok számára blokkolni fogják a mobiltelefon szolgáltatást, akik elutasítják a vakcinát. A döntés június elején született, amikor Dr. Yasmin Rashid tartományi egészségügyi miniszter vezetésével a szakemberek arra keresték a megoldást, hogyan lehetne jelentősen növelni az oltási hajlandóságot.

2021. június 29. 21:23
null

Drámaian alacsony az oltakozási kedv

Dr. Yasmin Rashid elmondta, hogy a pandzsábi kormányfő prioritása a polgárok védelme, ami szerinte a koronavírus esetében csak az oltás lehet. A tartományi kormány azt remélte, hogy képesek lesznek átlagosan 420 ezer embert beoltani naponta, így sikerülhetett volna az év végére védettséget biztosítani mind a 67 millió lakos számára. Ehhez képest azonban az oltásra jelentkezők száma naponta csupán körülbelül 52 ezer fő. 

Keveset tudnak és félnek a mellékhatásoktól

A pakisztániak általában nincsenek jól informálva a koronavírus elleni oltás fontosságát illetően, ezért továbbra is nagyon aggódnak a sokak által tapasztalt kellemetlen mellékhatásokkal kapcsolatban. A kormányzati kommunikáció nem tájékoztatta az embereket arról, hogy a mellékhatásként azonosított tünetek általában csupán a vakcina működésének és hatásosságának jelei. Ezen kívül, ahogy a világ minden táján, az álhírek rohamos terjedése is hozzájárult az oltakozási kedv elmaradásának. Az álhírek terjedésének fő eszközei, Pakisztánban is, a közösségi média és a különböző üzentküldő szolgáltatások voltak. 

Rossz tapasztalataik vannak az oltási kampányokkal kapcsolatban

Pakisztán ráadásul egy olyan ország, ahol a lakosság évtizedek óta széles körben szkeptikus az oltások és oltási kampányok tekintetében, így a pandzsábi kormány szigorú fenyegetése nem biztos, hogy a kívánt eredményt hozza el. Sokan attól félnek, hogy a drákói szigor visszaüt, és még inkább növeli a bizalmatlanságot a kormánnyal és a vakcinával kapcsolatban is. 

A pakisztániak ugyanis már jóval a koronavírus megjelenése előtt tartottak az oltásoktól, mert sokan úgy vélik, hogy ezek valamilyen kormányzati terv részét képezik. Attól félnek, hogy az oltási kampányokkal terméketlenné akarják őket tenni, vagy a CIA próbál mikrochipeket a szervezetükbe juttatni, hogy megfigyelje őket. Ez akkor terjedt el, amikor állítólag a CIA egy hepatitis B elleni oltási kampány által igyekezett rátalálni Oszama bin Ladenre. 

Az NCOC és a pakisztáni kormány inkább tájékoztatni igyekszik

Pakisztán kormánya az állítólagos CIA akcióval kapcsolatban hatástalannak bizonyult a hiedelmekkel szemben. De a közelmúltban sikerült növelniük erőfeszítéseiket az oltásokkal szembeni szkepticizmus leküzdésére, leginkább a médiában folytatott információs kampányokkal. Június közepén aztán a világjárvány pakisztáni kezelésével és leküzdésével megbízott Nemzeti Parancsnoki és Műveleti Központ (NCOC) közzétett egy videót, melynek célja az állampolgárok tájékoztatása az oltás fontosságával és a tévhitekkel kapcsolatban. 

Ez a videó elmagyarázza a pakisztániaknak, hogy az oltás az egyetlen módja a vírusfertőzés elkerülésének és a betegség megelőzésének. A film szerint a vírussal küzdő betegek sajnálják, hogy nem kaphatták meg az oltást a betegség előtt. Az NCOC a videót, ironikus módon, egy mobilszolgáltatóval együttműködésben készítette el. Szintén a kampány részeként, másnap a jelentős újságok mind tele voltak kormányzati hirdetésekkel, melyek az oltáson való részvételre szólítottak fel.

Az országos NCOC nem követte Pandzsáb példáját, ők nem riogatták és fenyegették az oltástól távol maradókat telefonos és internetes hozzáférésük felfüggesztésével. Országos szinten ez rendkívül merész lépés lenne tőlük. 

Nem csak a hívásokat tiltanák, tömegeket zárnának el az internettől is

Pandzsáb kormánya azzal fenyegetőzik, hogy emberek ezreit kapcsolja le az internetről, amennyiben erre lesz szükség. Ez azért is lenne megdöbbentő lépés, mert a pakisztániak többsége kizárólag a telefonján tud hozzáférni az internethez, nem használnak laptopot vagy asztali számítógépet. Így ez a drasztikus lépés megzavarná sokak mindennapi életét. 

Shandana Khan, a helyi NGO Rural Support Programs Network vezérigazgatója elmondta, hogy ésszerűtlen döntés lenne a nem oltott emberek SIM-kártyáinak blokkolása. A szervezet együttműködött a hatósággal a közösségek oltási mobilizálásában, és ismerik a helyi körülményeket.

A vezérigazgató szerinte sokkal nagyobb probléma, hogy sok helyen nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű oltóanyag, és az ilyen helyeken ez a fenyegetés biztosan nem lehet hatásos. Sőt, csak további problémákat eredményezhet. Sokkal hatékonyabb lenne, ha képesek lennének biztosítani mindenhol a megfelelő mennyiségű vakcinát, és ezzel párhuzamosan ismeretterjesztő kampányokra is szükség lenne Pandzsáb falvaiban. A távoli, apró településeken a háztól házig oltási kampány lenne sokkal inkább eredményes, így eljuthatna a vakcina minden kis faluba is.

A telefontársaságok csak hivatalos lépésekre hajlandóak reagálni

Pakisztán mobilszolgáltatói eközben várakozó állásban figyelik a fejleményeket. Egyelőre még nem kaptak értesítést az üzleti tevékenységüket felügyelő pakisztáni távközlési hatóságtól, hogy bárki számára szüneteltessék a szolgáltatásukat. 

Aamir Pasha, az Ufone mobilszolgáltató szóvivője a CBS News-nak elmondta, hogy a társaság a pandzsábi tisztviselők nyilatkozatait egyelőre javaslatnak, vagy még inkább pletykának tekinti. Így mindaddig nem tudnak hivatalosan nyilatkozni az ügyben, amíg a nemzeti kormány el nem fogadja a törvényjavaslatot, és annak alapján hivatalos felkérés nem érkezik hozzájuk, melyben megkapják a korlátozások pontos paramétereit is. 

Mivel országszerte 22 millió előfizető van és igen alacsony egyelőre az átoltottság, az intézkedésnek jelentős hatása lehet ezekre a vállalatokra. Egy másik vezető mobilhálózat tisztviselője, aki neve elhallgatását kérte, elmondta, hogy nagy valószínűséggel bírósági kifogással fog élni a cégük, amennyiben a kormány olyan lépésekre szánja rá magát, melyek közvetlenül befolyásolják a vállalat üzleti kapcsolatait. 

Jogilag nincs túlzó intézkedés ilyen esetben

Abdullah Kahloon ügyvéd és jogi elemző, aki figyelemmel kíséri a pandzsábi Egészségügyi Minisztérium nyilatkozatait, a CBS News-nak azt mondta, hogy igen „furcsa” a kialakult helyzet. Ezt jól mutatja, hogy milyen szorult helyzetben van a tartományi kormány. Szerinte a járvány leküzdésének érdekében más országok is számos olyan intézkedést fogadtak el, amelyek akár sokkal szigorúbbak is, mint a pandzsábi kormány által javasoltak. 

Hozzátette:

A jogi helyzet egyértelmű, vagyis a kormánynak jogában áll minden olyan lépést megtenni, amelyet ésszerűnek és arányosnak tart az életeket veszélyeztető válság kezeléséhez.

Jutalmazással nagyobb sikereket lehetne elérni

Pakisztán kormánya és az NCOC közölte, hogy ők inkább ösztönzőket kínálnak az embereknek, annak érdekében, hogy növelni tudják az oltási hajlandóságot. Azonban míg más országokban, köztük az Egyesült Államokban, lottószelvényeket, ingyen sört, sőt még ingyen marihuánát is kínálnak az embereknek az oltásra csábítás eszközeként, Pakisztánban inkább lehet hallani büntetésről, mint ösztönző jutalomról. Pedig egy olyan országban, ahol sok család napi szinten az alapvető szükségletek kielégítéséért küzd, egy ingyen zsák liszt felajánlásával nyilván hatékonyabban lehetne motiválni a lakosságot, mint azzal, ha a mobilszolgáltatások felfüggesztésével fenyegetik őket. 
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!