Battlefield a valóságban, robotokkal megspékelve

2021. június 06. 17:54

Az Észt Védelmi Erők szárazföldi élő gyakorlatokat hajtottak végre áprilisban. A szimulált támadás során egy üres, fehér szállítókocsi volt az ellenfél, melyet 1 kilométeres távolságból kellett a fegyveres erőknek hatástalanítani. A szimuláció során katonák és harci robotok együttműködve látták el a feladatokat, valamint drónok is segítették a munkájukat.

2021. június 06. 17:54
null

A robotokat kézi vezérléssel irányították, de különböző előre elrendelt feladatokat is kaptak. A THeMIS Combat Support robot feladata az volt, hogy a páncéltörő csapatok lőszereit szállítsa és a 7,62 mm-es gépfegyverrel fedezze a csapatokat. A THeMIS Observe drón feladata pedig az volt, hogy fentről figyelve az eseményeket tüzérségi információkkal lássa el a katonákat.

Később, miután az elsődleges cél – azaz a fehér furgon – megsemmisült, a THeMIS Combat robot helyszíni mentőként funkcionált és a szimulált áldozatokat kimenekítette a helyszínről.

Mari-Li Kapp hadnagy, a műveleti és kiképzési részleg vezetője elmondta, hogy számos előnyt tapasztaltak a harci robotok bevonásában, ugyanis mind stratégiai, mind biztonsági előnyöket is jelentett a pilóta nélküli földi járművek (UVG) integrálása.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2021. június 08. 19:33
Az új Kommentárban van egy félelmetes jó katonai szekció - háborúkról, pontosabban. Ezek a robot-történetek persze addig lesznek érdekesek, amíg hatásos ellenszert nem találnak ki ellenük. Mondjuk a rövidzárlatot :-) Komolyabbra véve: a reguláris robotok ellen lesz partizán vagy gerilla robpot is?
Karvaly
2021. június 08. 18:27
Nyilván meg fognak jelenni a fegyverekkel ellátott robotok is, és ezek vezérlését is központi robotokra (mesterséges intelligenciákra) bízzák, mivel harci helyzetben sokkal hatékonyabb, ha a célkijelölés és tűzparancs között minél rövidebb a késlekedés. (természetesen óriási kockázatokkal, de _mindegyik_ nagyhatalom ezt egy bizonyos szintig "járulékos veszteségként" kezeli - egészen addig, ameddig az előnyök nagyobbak, mint a károk). Ha ezeket a fegyverrendszereket bárhol a világon be akarják vetni, akkor ahhoz globális internet kell, nem meglepő hát az amerikai, orosz és kínai űrprogram (aminek nyilván része olyan műholdrendszerrel, ami képes az ellenséges nagyhatalom műholdjainak a blokkolására vagy megsemmisítésére) Valószínűleg Elon Musk Starlinkje mögött is nagyon komoly kormányzati háttér áll.
matykox
2021. június 08. 18:23
Nem tom ki, de ez a Blősz Dalma nevű női hölgy félelmetes jelenség lehet, talán egy valódi amazon?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!