Szeretne saját ételt termeszteni? - próbálja ki a hidroponikus kertet

2021. május 21. 17:17

Az otthon elhagyásának korlátozott lehetőségei és az élelmiszer-ellátási lánc megszakadása sok embert arra késztetett, hogy saját kertet telepítsen élelmiszer-termesztés céljából. Azonban a hirtelen lelkesedés mögött rögtön felütötte fejét a kertészkedés saját problémaköre, a kártevőktől kezdve a szezonális váltásokig. De ezekre a termesztés élményét beárnyékoló problémákra létezik egy megoldás, a neve pedig: hidroponika.

2021. május 21. 17:17
null

Hogyan működik az otthoni hidroponika?

Ha valamit hidroponikusan termesztünk, akkor azt talaj nélkül tesszük. Régóta összefüggésben van a gyomnövekedéssel, de az utóbbi években olyan rendszerek jöttek létre, mint a Rise Gardens és az AeroGarden, melyek a kertészek számára elegáns, csúcstechnológiás módszereket nyújtanak a termesztésre. 

A hidroponikus termesztési rendszerhez csupán egy vízzel, tápanyagokkal és LED lámpákkal töltött kukára van szükség, így egyáltalán nem kell teljes rendszert vásárolni. A piacon elérhető rendszerek széles választékát úgy tervezték, hogy esztétikailag is kellemesek legyenek.

A legtöbb rendszer vízszintes, és alapvetően ültetőágya van, ahová a maghüvelyeket kell elhelyezni. A szivattyú vizet és tápanyagokat juttat a magokhoz, a LED-es fények pedig a napot helyettesítik. 

Hank Adams, a Rise Gardens alapítója és vezérigazgatója Chicagóban él, ahol a vegetációs időszak rövid, a nyarak pedig forróak. Véleménye szerint, sok kertészkedvelő a hidroponikus rendszert használja kültéri törekvéseinek kiegészítésére. Az ételek szerelmesei igazán sokat ki tudnak hozni belőle. Az élelmiszerboltba szállított, száz vagy akár több ezer mérföldet megtett termékhez képest a frissen leszedett saláta táplálóbb. 

„Mindenki tudja, hogy a friss alapanyagok jobbak. Finomabbak, ráadásul a saját jobban is esik, ami kevésbé ismert, az az, hogy mennyivel tápanyag-sűrűbbek is” – mondta Adams.

Több, mint egy kert

A modern hidroponikus rendszerek nem csak hasznosak, de annyira mutatósak is, hogy az otthon dísze lehet.

A Rise számára Adams ipari tervezőkkel dolgozott ki egy rendszert, amely csiszolt fémből és valódi fából készült. Rendszereik modulárisak, így a felhasználók akár három kertet is egymásra helyezhetnek, a legfelső kemény felülettel rendelkezik, amely így asztalként is szolgálhat. 

Még ennél is ügyesebb megközelítést alkalmaz a Soilless készülő rendszeréhez. Az ötletgazdák Westen Johnson és Julie Joo, a Rhode Island Design School két diplomása. 

Az egyszerű tervezéssel kapcsolatban Johnson a következőt mondta: „Alapvetően egy nagy táska.” 

Továbbá elmagyarázta, hogy a zsák két rétegből áll, amelyek hasonlóan záródnak össze, mint a medence úszója, kivéve, hogy levegővel van felfújva, víz helyet. A vertikális rendszerben akár 23 növény is képes növekedni. A növények egy rúdról lógnak le, amelyhez egy LED-es világítótestet rögzítettek. 

Bárhol megvalósítható

A hidroponikus kertészeti rendszerhez nincs szükség nagy területre. Atlantában Greg Crafter a városlakókat szem előtt tartva alapította meg a Produce'd- ot. 

„Egy városlakó számára a hely nagyon korlátozott és prémium értékű. Ezért szeretné kihasználni és a lehető legjobban maximalizálni” – mondta Crafter. 

A nyáron Atlantában induló rendszerét tesztelő emberek az irodájuktól a nappalijukig mindenhol alkalmazni tudták. Nem létezik túl szűk hely, mert elérhető az asztali megoldás is. A Rise-nek több típusú kerti rendszere van, amely három, tíz vagy akár tizenkét különböző növény termesztésére is alkalmas. Ezek a kisebb rendszerek nem helyettesítik az élelmiszerboltban vásárolt termékeket, de jó módszerek a gyógynövények kiegészítésére.

A növények jót tesznek a mentális egészségének

Az otthon eltöltött idő alkalmas volt arra, hogy átgondoljuk tereink kihasználását. Négyszögletes formák és kemény vonalak vesznek körül bennünket, amelyeknek mentális befolyásolással hatnak ránk. Az agyunk valami hasonlóra vágyakozik, mint a természet. Ezért fordulnak egyre többen a „biofil” (életszeretet) tervezés felé, amelynek középpontjában a természet beépítése áll a belső terekben. 

„A folyó víz hangjától kezdve a bazsalikom aromájáig a biofil design elemek segíthetnek a stressz és vérnyomás csökkentésében, és az általános boldogság érzetének javításában” – mondta Jennifer Bissonnette, a RISD Nature Lab ideiglenes igazgatója.

„A növények kétszer olyan gyorsan nőnek, mert a tápanyagok a gyökerekig jutnak el. Egy kis kerted van, és még is sok ételt termelsz vele” – mondta Johnson.

Noha a „növény szülő” jelenség az Instagrammon már megszokott, de a hidroponikus növénytulajdonosokra is alkalmazható. A hidroponikus rendszerek nem feltétlenül igényelnek ugyanolyan napi figyelmet, mint egy szobanövény, de ha ezekkel a növényekkel foglalkozunk, úgy érezzük, hogy kapcsolatban állunk velük. 

Aki gyors eredményre vágyik, nincs hatalmas területe termesztésre és a szaktudása is korlátokba ütközik, annak a hidroponikus termesztés tökéletes lehetőség, hogy közelebb kerüljön a természethez. 

A cikk szerzője Szalga Bogi.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!