Egyesült Királyság: szabad az út az önvezető autók számára

2021. május 14. 22:00

Az Egyesült Királyság Közlekedési Minisztériuma bejelentette, feltételesen legalizálja az önvezető autókat, amelyekben a sofőrnek nem kell az útra figyelnie, sőt a kezét sem kell a kormányon tartania „vezetés” közben.

2021. május 14. 22:00
null

Az új törvények várhatóan az év végén jelennek meg. Összehangolják a jelenleg érvényes szabályozásokkal az automatizált sávtartó rendszerek (ALKS) politikájával, amelyet az EU-ban és Ázsia egyes részein alkalmaznak, lehetővé téve az emberi kormányzás nélküli haladást 60 km/h sebességig olyan autópályákon, ahol gyalogosok és kerékpárosok nem tartózkodhatnak.

A járművezetőknek továbbra is készenlétben kell lenniük amikor a rendszernek szüksége van az irányítás átadására. Az előzetes információk szerint erre 10 másodperc áll a vezetők rendelkezésre. Úgy gondolják, hogy ennyi idő szükséges, a körülmények felmérésére és a kormányzás átvételére. Ha ez nem történik meg a jármű beindítja a vészvillogót és lassan megáll. 

A sebességkorlátozás jóval alacsonyabb az autópályán elvárhatónál és a törvények nem teszik lehetővé, hogy az autó önmagától sávot váltson. Továbbá az önvezető gépjárművek használatához szükség lesz egy GB típusú jóváhagyásra az ALKS technológiához.

Az automatizált vezetési rendszereknek köszönhetően várhatón csökkeni fog a közúti balesetek száma és a jövőben utat nyitnak a magasabb szintű automatizálás felé.

A cikket fordította Krakkai Alexandra.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!