Az amerikai hadsereg modernizálja járműparkját a sarkvidéki területeken

2021. május 02. 00:44

Az Északi-sarkvidéken egyre inkább megfigyelhető Kína és Oroszország azon törekvése, hogy a régió meghatározó nagyhatalmává váljanak. Az Egyesült Államoknak éppen ezért modernizálnia kell sarkvidéki járműparkját, amennyiben szeretnék bebiztosítani pozíciójukat.

2021. május 02. 00:44
null

A megújulás részeként az amerikai hadsereg megbízta a BAE Systems vállalatát, hogy 2021. június közepéig szállítson le számukra két prototípust egy új sarkvidéki terepjáróból, amelynek a Beowulf nevet adták. Céljuk az öregedő és elavult egységek pótlása a rendkívül hideg területen. 

A fejlesztés célja, hogy olyan terepjáró, kétéltű könnyűjármű álljon az amerikaiak rendelkezésére, mely alkalmas a katonák egyszerű mozgatására és távoli területekre történő szállítására.

A terep azonban korántsem könnyű, mindenhol, mocsaras területen és fagyott sarkvidéki részeken is működőképesnek és hatékonynak kell lennie. 

A Beowulf kiváló referenciákkal rendelkezik, hiszen BvS 10 típusú jármű, amelyet a BAE Systems fejlesztett ki 2005-ben Svédországban a brit Királyi Tengerészgyalogság részére. A Viking névre keresztelt különleges terepjáró azóta más országok hadseregét is segíti, a Holland Királyi Haditengerészet mellett alkalmazzák a svéd, osztrák és francia haderők is. 

A Beowulf gumiabroncsos, páncél nélküli jármű, amely két csuklós fülkéből áll. Lekerekített élek és lágy kontúrok jellemzik a minél hatékonyabb, és radarbiztos lopakodás érdekében. A különböző egységek vízszintesen és függőlegesen is mozgathatók egymáshoz képest, így durva terepen a legoptimálisabb alakzat felvételére képes a terepjáró. Továbbá ez a mozgathatóság és mobilitás sokat segít a különböző típusú bevetések során is, valamint a szerelést és karbantartást is megkönnyíti.

Noha az újonnan fejlesztett harcijármű adatait még nem tették közzé, ha abból indulunk ki, hogy hasonló képességekkel fog bírni, mint a Viking, akkor nagyjából 8,5 tonna súlyú lehet és a sofőrön kívül 12 utas szállítására alkalmas. Sebességét tekintve pedig úgy kalkulálhatunk, hogy a szárazföldön nagyjából maximum 65 km/h, míg vízben 5 km/h elérésére lesz képes.

A BAE Systems üzletfejlesztési alelnöke, Mark Signorelli bízik abban, hogy prototípusaikkal maximálisan teljesítik és segítik az amerikai hadsereg küldetését.

Úgy gondolja, hogy a Beowulf, akárcsak páncélozott testvérjárműve, a BvS 10, a világ legfejlettebb harci járművei közé tartozik, amely számos terepen működőképes, legyen szó hóról, jégről, homokról, mocsaras környezetről vagy éppen meredek hegyvidéki terepről. Továbbá kétéltű képessége azt is lehetővé teszi, hogy elárasztott területeken közlekedjen. 

A cikk szerzője Fülöp Réka.
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2021. május 03. 21:14
És mindez hogy egyeztethető össze a felmelegedéssel? Mert az északi sarkvidék olvad!
fintaj
2021. május 02. 12:59
Az eredet cikkben szereplő jármű a fénykép alapján úgy néz ki, mint egy sarkvidéki turista busz, vadászoknak, felfedezőknek. A BVS 10 , az igen, az harcjármű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!