A robotok hatékony együttműködésének kulcsa egy algoritmus

2021. május 31. 22:09

A robotok és a mesterséges intelligencia használata nagyban meg tudja könnyíteni az emberi munkát az élet különböző területein. Azonban, ha egy összehangolt küldetésről van szó, akkor hogyan tudunk arról meggyőződni, hogy két robot biztosan nem csinálja ugyanazt a feladatot és nem pazarolják az energiát, hanem hatékonyan összedolgoznak?

2021. május 31. 22:09
null

Az MIT kutatói éppen erre a problémára terveztek egy algoritmust, mely a robotcsapatok eredményes együttműködését biztosítja. Az algoritmus optimalizálja az információk és a felhasznált energia közötti egyensúlyt, mely úgy küszöböli ki annak az esélyét, hogy a robot bármilyen pazarló manővert hajtson végre, hogy az csak egy adott információrészhez fér hozzá.

Az eddigi robotikai rendszerek alapját mindig az képezte, hogy nem árt, ha a robot további információkat gyűjt, azonban az információ és az energia közötti kapcsoltot tekintve a kevesebb néha több. Az algoritmus célfüggvénye határozza meg a robot által elvégzendő feladatot, így hatékonyabbá teszi az információgyűjtést és energiát is spórol vele.

Az algoritmus használata a valóságban

Az alap koncepció az, hogy a robotok önállóan generálnak egy sor lehetséges pályát, amelyet követhetnek, majd ezután minden robot javaslatot tesz a pályával kapcsolatban a többi robotnak. Ezután az algoritmus elfogadja, vagy elutasítja az egyes robotok javaslatát, attól függően, hogy az növeli vagy csökkenti a csapat célfüggvényét.

Ez a technika számos területen alkalmazható lesz, a légi megfigyeléstől kezdve, az óceáni küldetéseken át, egészen az új terepek feltérképezéséig, melyek mind a hatékony adatgyűjtésre támaszkodnak. 

Az algoritmus tesztelése során még a legrosszabb eredmény is megfelelt a követelményeknek, úgyhogy a kutatók bizakodnak a módszer sikerességében.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!