A harci drónok korát éljük, ám itt is szükséges a folyamatos modernizálás

2021. május 10. 17:04

Eljött az az idő, amikor a különböző katonai akciók során már nem feltétlenül szükséges az emberi jelenlét.

2021. május 10. 17:04
null

A mai modern technológia lehetővé tette, hogy drónok segítségével végezzenek katonai műveleteket és számos ország hadserege használja is ezt a technikát. Az Amerikai Egyesült Államok élen járt az effajta fejlesztésekben. Régóta alkalmazzák az MQ-9 Reaper harci drónt, ám annak érdekében, hogy lépést tartsanak a többi nagyhatalommal, modernizálni kell flottájukat. 

Az MQ-9 Reaper típusú pilóta nélküli katonai repülőket először 2001-ben alkalmazták az amerikai hadseregben. Azóta számtalan fejlesztést hajtottak végre rajta a minél jobb és hatékonyabb működés érdekében. Az USA mellett jelenleg 6 másik országban is megtalálható a harci gépek állományában, azonban félő, hogy kellő korszerűsítés nélkül már nem sokáig jelent katonai előnyt. 

A Reapert eddig elsősorban hírszerzésre, megfigyelésre és felderítésre használták, a terroristák és kalózok elleni védekezés jegyében azokon a területeken, ahol az Egyesült Államok vagy szövetségesei légi fölényt élveznek.  Azonban a geopolitikai helyzet változik és az eddigi fókusz helyett sokkal inkább kell a közeli fenyegetésekre koncentrálni, különösen az ázsiai és csendes-óceáni térségben, illetve az Egyesült Államok Európai Parancsnokságához tartozó területeken, ahol a Reaper Romániából indul bevetésre.

Azokon a területeken, ahol a légtér még vitatott, a Reapernek sokkal kifinomultabb légvédelmi rendszerekkel kell megbirkóznia. 

Az új kihívás miatt elengedhetetlenek a fejlesztések, ezért a légierő a Reaper gépeknél modernebb MQ-9 Multi-Domain Operation típusú repülőgépek beszerzését sürgeti, átalakítva ezzel a jelenlegi flottát. Az újítások és a modernebb rendszerek magukban foglalják az elakadásgátló rendszereket, valamint infravörös és elekro-optikai érzékelőket, amelyek lehetővé teszik a fegyvertár fejlesztését. A már meglévő gépeket is új technológiákkal szerelik fel, biztosítva a bevethetőséget a nem megszokott missziók során is. A fejlesztés célja egyértelműen az, hogy a következő 10-15 évben, az eddigieknél jóval változatosabb akciók során is használhatólégi járművek álljanak az amerikai hadsereg rendelkezésére. 

A cikk szerzője Fülöp Réka.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!