Vasúti modernizáció TOP 6 technikai újítás sorozatunk - 5. rész.

2021. április 01. 23:03

Digitális ikermodellek

2021. április 01. 23:03
null

A digitális iker egy tényleges fizikai termék, folyamat vagy ökoszisztéma digitális másolata, amely virtuális szimulációk futtatására használható. Az adatok felhasználásával frissíti és módosítja a digitális másolatot, hogy tükrözze a valós világ változásait.

A digitális ikerpár ötlete az, hogy lássuk, mi történne, ha a való életben bizonyos kiigazításokat végeznénk. Ezeket a kiigazításokat lehet tesztelni a digitális iker segítségével a nélkül, hogy azokat, a potenciálisan drága és esetleges felesleges változtatásokat a valós megfelelőjén végezzék el. 

Bár a "digitális iker" kifejezést először 2002-ben használták, a koncepció maga távolabbra nyúlik vissza. A NASA úttörő szerepet játszott a valós rendszerek digitális modelljének megalkotásának együttműködésben, az Apollo-missziók során.

A valós adatokon alapuló pontos szimulációk létrehozása jelentős szerepet játszott abban, hogy a NASA biztonságosan visszahozza űrhajósait a Földre az Apollo-13 berendezés meghibásodása után.

Nagy-Britanniában a HS1 (High Speed 1), tulajdonosa és üzemeltetője még ebben az évben bevezeti a HS1 nagy sebességű vonalán a "digitális iker" állapot-felügyeleti rendszert. A rendszert, amely lehetővé teszi a vasúti eszközök valós idejű teljesítményellenőrzését és a hibák gyors javítását, a St. Pancras International állomáson felvonókra és mozgólépcsőkre, valamint a 109 km-es vonal mentén a jelzőberendezésre szerelik fel.

Az eszközökre telepített érzékelők felveszik és továbbítják a hibákat a karbantartó csapatoknak egy privát 5G hálózaton keresztül, lehetővé téve a hibák gyors megoldását.

Ez nem csak egy digitális reprezentáció. Azt is lehetővé teszi a csapatok számára, hogy meglássák, mit csinál a tényleges fizikai rendszer, így valós időben figyelheti a tevékenységeket, és reagálhatnak a változásokra, mielőtt azok megtörténnek. Ez segíthet a mérnököknek olyan jövőbeli hálózatok tervezésében, amelyek intelligensebbek és hatékonyabbak.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!