Drónokkal végeztek digitális terepfelmérést a brit vasúthálózaton

2021. június 06. 09:40

Az Osborne építési vállalat és a Sensat, digitális terepfelméréssel foglalkozó cég nemrég fejezte be felméréseit, melyeket drónokkal végeztek a South Western Railway Barnes, Isleworth, Stoneleigh és Wandsworth Town állomásain. A felderítés során az akadálymentesítési munkálatok megtervezéséhez gyűjtöttek adatokat a Network Rail vasúti vállalat által indított program részeként.

2021. június 06. 09:40
null

A drónokkal vagy pilóta nélküli járművekkel történő felmérés közben az eszköz légi adatokat rögzít érzékelőivel, például egy hagyományos RGB vagy multispektrális kamerával. Ha a felmérés RGB kamerákkal történik, a földterületet többször és különböző szögekből fényképezik le és minden képet pontos koordinátákkal jelölnek be. Ezekből az adatokból a fotogrammetriai szoftver ortomozaik térképeket, magassági és 3D-s modelleket hoz létre a projekt területéről. Ezek a térképek tökéletes pontossággal mutatják meg a mért távolságokat és térfogatméréseket. 

A repülőgépek és műholdak által készített képektől eltérően a drónok sokkal alacsonyabb repülési magasságon üzemelnek, így a nagy felbontású és pontos adatok megszerzése sokkal gyorsabb, olcsóbb és független olyan légköri viszonyoktól, mint a felhőzet.

A vasúthálózatok hagyományos módszerekkel történő felmérése nemcsak a Network Rail számára lett volna költséges, hanem jelentősen több időt vett volna igénybe

– mondta James Dean, a Sensat vezérigazgatója. 

Továbbá elmagyarázta a döntés okát: „Ha embereket alkalmaznak a terep felmérésére, akár hónapokba is telhet a terület elérésének biztosítása, még mielőtt a felmérés elkezdődhetne. A Network Rail gyors és pontos felmérést igényelt, hogy biztonságosan és hatékonyan tudják megtervezni, fejleszteni és integrálni az új struktúrákat a már meglévő platformkörnyezetbe, miközben az állomások folyamatosan működnek.”

A drónok által végzett felmérések nem csak az építési és infrastrukturális munkálatoknál hasznosíthatóak, hanem számos olyan ágazat felmérési munkáit is megkönnyítik, mint például a mezőgazdaság vagy a bányászat, ahol emberi kéz által csak költségesen és időigényesen vihető végbe a terep pontos felmérése.

A cikk szerzője Pál Fanni.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!