Mostmár nem csak napfényt, hanem bármilyen fényt át lehet alakítani energiává

2021. április 07. 05:50

A floridai székhelyű GO-OPV, zéró-széndioxid kibocsátással foglalkozó vállalat létrehozott egy olyan szerkezetet, amely bármilyen fényt be tud fogni, hogy azt tiszta energiává alakítsa. Az ORENgE nevet viselő technológia állítólag hatékonyabb energiatermelési mód, mint amelyre a hagyományos napelemek képesek.

2021. április 07. 05:50
null

Az ORENgE egy félig átlátszó, bármilyen felületre integrálható réteg, amelyet például épületek homlokzatán, pótkocsikon vagy akár padokon is lehet alkalmazni. A panelek olyan előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyekkel a hagyományos napelemek nem; vékonyak, rugalmasak és rendkívül könnyűek, melyeket függőlegesen és vízszintesen is lehet rögzíteni az adott felszínre. 

Míg a hagyományos napelemek csak akkor tudnak energiát termelni, ha napfény éri őket, addig ezek a panelek bármilyen fényforrásból képesek energiát előállítani, legyen az beltéri világítás vagy alacsony fényforrás.

A szerkezeteket szerves anyagokból készítik, így az összes alternatív megújuló energiaforrás között ez tűnik a legzöldebb megoldásnak.

A panelek eredetileg Brazíliában készülnek, ahol legyártják az organikus, átlátszó, könnyű tekercseket, amelyekre szerves színezőanyagot nyomtatnak, majd így küldik el azokat az Egyesült Államokba, ahol elkészítik az értékesítéshez szükséges végleges formát. További előnyük, hogy 100 százalékban újrahasznosíthatóak, és rendkívül költséghatékonyak is. 

A technológiát már használják Dél-Amerikában, többek között a PepsiCo brazíliai disztribúciós központjában a készenléti töltőrendszerek, a belső világítás és a nyomtatási rendszerek áramellátásához.

A cikk szerzője: Blősz Dalma
 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2021. április 08. 17:17
És hogyha "belső világítás"-ra használják, akkor meg lehet vele próbálni megvalósítani a "perpetuum mobile"-t .... ;-))
oskar
2021. április 08. 00:40
Szerintem nagy jövő előtt áll az "online" napenergia hasznosítás. Sok kihasználatlan felúlet áll rendelkezésre. Háztetők, autopályák.... Stb
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!