Mesterséges intelligenciával optimalizált építőipar

2021. április 05. 23:00

A Sense_ platform figyelemmel kíséri az építési terek valós idejű használatát, és konkrét ajánlásokat készít a pénzmegtakarítás, az egészség javítása és a környezeti hatások csökkentése érdekében.

2021. április 05. 23:00
null

A Spacelab brit építészeti stúdió kifejlesztett egy épületfelügyeleti platformot, amelynek célja, hogy valós időben figyelemmel kísérjen különféle hasznosítható információkat a projekt megvalósulása érdekében. A Sense_ platform algoritmusai, intelligens rendszere az adatokat konkrét ajánlásokká alakítja, a térkihasználtsággal, az energiafogyasztással, a szénfelhasználással és a levegő minőségével kapcsolatban. 

A felhasználók számára lehetővé teszi a tércélok kitűzését, amelyeket folyamatosan figyelnek az épületük teljesítményének mérésére. A platform ezután tudatja a felhasználókkal, például, hogy mennyi helyre van szükség a megvalósításhoz. Ennek mentén egy épületfelügyelő képes lehet helyet kiadni a bérleti szerződései alapján. Betekintést ad arra is, hogy miként lehet a legoptimálisabban beállítani, így a területükön valós idejű foglaltsági minták alapján folyamatosan interaktív kiigazításokat végezhetnek.

A fő profil az adathasznosítás 

Nathan Lonsdale, a Sense_ társalapítója, a platform leírásakor elmondta, ez nem csak komplex adatok teljes mennyiségét biztosítja az ügyfél számára – az épületadatok 92 százalékát soha nem használják fel, főleg azért, mert az emberek egyszerűen nem tudják, hogyan kell. Ahhoz, hogy az adatok hasznosak legyenek, emberi beavatkozásra van szükség az érték dekódolásához és a benne rejlő lehetőségek felfedezéséhez. Ebben segít a Sense, az adatok értelmezésében a kivizsgálható betekintések és felhasználható ajánlások készítésében.

Az egyik kulcsfontosságú tulajdonság ígérete szerint akár 40 százalékkal is csökkentheti az épület energiafogyasztását. A Sense ezt úgy teszi meg, hogy csatlakozik az épület BMS (épületirányítási rendszer) szoftveréhez, amely vezérli a fűtést, hűtést és szellőzést. A platform ezután a gépi tanulással automatikusan beállíthatja a BMS-t a hatékonyság növelése és az energiafelhasználás csökkentése érdekében. 

Biztonsági funkciók az emberekért és a bolygónkért

A Sense_ olyan biztonsági funkciókat is tartalmaz, mint például a „COVID biztonságos mód”, amelyek nyomon követik a kihasználtságot, és a nem biztonságos szint elérésekor jeleznek a felhasználónak. Egy másik fejlesztés alatt álló üzemmód, amely még ebben az évben a portfólióra kerül, figyeli a levegő minőségét a beltéri CO2-szint optimalizálása érdekében.

Mindenki szereti a hasznos adatokat, de ahogy a Spacelab rámutat, a legtöbb adat soha nem kerül felhasználásra. A Sense_ komplex adatok hasznos műveletekké való átfordításának képessége teszi méltó megoldássá az épületkezelők számára. Különösen, ha egy épület környezeti hatásáról van szó, melyek a globális CO2-kibocsátás csaknem 40 százalékát generálják. 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!