Hogyan lehet bevonni a lakosokat a városok fejlesztésébe?

2021. április 15. 21:43

A városok fejlesztése során rendkívül fontos, hogy a vezetők egyeztessenek a lakosokkal, meghallják a kéréseiket, figyeljenek a problémás ügyekre. Azonban ez a kommunikáció sok esetben nem történik meg, vagy csak nehézkesen. Éppen ezért bemutatunk most hét példát arra, hogy igenis lehet kétirányú a kommunikáció a lakosok és a városvezetők között.

2021. április 15. 21:43
null

1. Virtuális jövő várostervezési platformok segítségével

Itt érdemes megemlíteni a Charlotte vizuális adatplatformot, amely megmutatja a városlakóknak, hogy a közvetlen környezetük várhatóan hogyan fog kinézni 20 év múlva. A projektet az észak-karolinai egyetem várostervezési docense hozta létre, melyben a virtuális és kiterjesztett valóságot ötvözte a 3D-s megjelenítéssel, így bemutatva vizuálisan az adott városrészt. Az újdonság 2018 márciusában került először bemutatásra a Dubois Center Projective Eye Galériában, ahol nagy népszerűségnek örvendett. A projekt célja, hogy bemutassa az idő múlásával változó természetet, demográfiát, sőt, akár az ingatlanértékek növekedését is, mely által jobban bele tudják vonni a lakosságot a várostervezésbe.

2. Optimalizált platform az újdonságokról

Az Azavea egy térinformatikai szoftvergyártó start-up vállalkozás, amely kifejlesztett egy „OpenDataPhilly” nevű platformot. Az optimalizált platform a lakók és a látogatók igényeinek megfelelő informatikai infrastruktúrán alapszik, amelyen több mint 300 adathalmaz és alkalmazás található meg a régióval kapcsolatban. Így a felhasználók kulcsszavakkal vagy kategóriakeresésekkel egyszerűen hozzáférhetnek a hírekhez, újdonságokhoz és programokhoz, ezáltal kialakulhat egy elkötelezettebb közösség is.

3. Adattárházak látássérülteknek és vakoknak

Az adatbázisok felépítésénél a hátrányos helyzetű lakosokat is fontos figyelembe venni. Erre egy jó példa, a Knight Alapítvány 140.000 dolláros támogatása hangalapú adattárházak kialakítására, így a látássérültek és vakok is egyszerűbben hozzáférhetnek a nyilvános adatokhoz. Ez lehetővé teszi számukra, hogy ők is aktív tagjai legyenek a közösségeknek, és minden fontos információról értesüljenek.

4. Légszennyezettségi térkép az asztmásoknak

A SmartAirLA, a Long Beach Alliance for Children with Asthma és az Advancement Project együttműködésében egy olyan projekt valósult meg, ahol valós idejű légszennyezettségi térképet hoztak létre, mellyel figyelmeztetik az asztmával küzdőket. Ennek a térképnek a használatával az érintettek előre megalapozott döntéseket hozhatnak az aznapi szabadtéri tevékenységeikről és elkerülhetik az esetleges asztmás vészhelyzeteket.

5. Építkezési kisokos

A Gensler tervező- és építészcég létrehozott egy városi periszkóp nevű alkalmazást, mely során a kiterjesztett valóság technológiai elemeivel tájékoztathatják a lakosokat a különböző építkezésekről. A felhasználók a saját okostelefonjukon keresztül láthatják 3 dimenzióban, hogy egy adott helyen mi fog épülni, milyen funkcióval lesz ellátva, mekkora lesz és hogy fog kinézni.

6. Felfelé szerveződő városfejlesztés

A philadelphiai South Street Headhouse kerületben létrejött egy kezdeményezés a THINK.urban jóvoltából, melynek lényege, hogy a városfejlesztésbe bevonják a lakosokat és a vállalkozásokat is. Reményeik szerint, hogyha közös érdekek állnak egy-egy projekt hátterében, akkor az felgyorsíthatja a folyamatokat, és tulajdonképpen egy win-win szituációt érhetnek el. A végeredmény egy nyilvánosan hozzáférhető adatsor lesz a kerületi igényekről és projekt ötletekről.

7. SIMS a való világban

A Drexel Egyetem játéktervezői egy izgalmas projekten dolgoztak, mégpedig a nyilvánosan elérhető adatokból fejlesztettek ki egy SIMS-stílusú játékot, melyben Philadelphia mása érhető el. A játék célja, hogy a lakosok megértsék a városi közösségeket formáló politikai, gazdasági és szociológiai kérdéseket, valamint egyéb városi témákat is, például ételosztás, bűnözés, dzsentrifikáció, bérleti díjak, és még sok más. A tervek szerint a játék 2021-ben már elérhető lesz Android és iOS rendszereken.

Ez a hét projekt bemutatja tehát, hogy a városi vezetők hogyan fejleszthetik a kapcsolatot a lakosokkal, hogyan vonhatják be őket is a tervezésbe, melynek nem csak közösségépítő funkciója van, hanem elkötelezettséget és összetartást is eredményez. 

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!