Hogy jutunk az 5G-vel ötről a hatra? Mutatjuk!

2021. április 13. 15:53

A világ már jó ideje várja az 5G szélessávú mobilinternet-hálózat kiteljesedését. Mivel a fogyasztók mindig a jobb szolgáltatásokhoz és az áruk gyorsabb kézbesítéséhez ragaszkodnak, sok iparág reménykedik, hogy az 5G által felgyorsított internetkapcsolatával megfelelhet ezeknek az igényeknek.

2021. április 13. 15:53
null

Az 5G 2020 óta van jelen a telekommunikációs szolgáltatók életében, mely használatával várhatóan több milliárd adat áramlik át a világon. Azonban minél elterjedtebb lesz a hálózat használata, annál körültekintőbben kell kidolgozniuk az ellátási lánc szereplőinek a stratégiát, hogy a lehető legjobban használják ki a technológiában rejlő lehetőségeket.

Az ellátási lánchoz közvetlenül kapcsolódó személyek és vállalatok nagy hasznot húzhatnak az 5G mobilhálózatból, függetlenül attól, hogy mekkora a vállalkozásuk.

Hatékonyabb logisztika

Az egyik fejlesztési lehetőség, melyben az 5G nagy szerepet játszana, az a kereskedelmi piac technológiai korszerűsítése. Mivel a vállalatok folyamatosan nyomon követik a termékeket a sikeres kiszállítás érdekében, nagy nyomás nehezedett rájuk azáltal, hogy megakadályozzák az ügyfelek elégedetlenségét és az áruellátás elmulasztását. Az 5G használatával optimalizálni tudnák ezt a folyamatot, és percre pontosan jegyezni tudnák, hogy a teherautó mikor hagyja el a raktárat, merre jár és mikor ér oda az ügyfélhez, ezzel pedig a szállítás ütemezése is pontosabb lehetne.

Ezenkívül a mesterséges intelligenciával működtetett projektek és eszközök, mint például az önvezető teherautók – melyek hamarosan az okos városok alapelemei lehetnek –, biztonságosabbak, hatékonyabbak és környezetbarátabbak, mint a hagyományos verzióik, arról nem is beszélve, hogy ezek is mind 5G kapcsolatot használnának.

Jobb kommunikáció

A legtöbb iparágban a kommunikáció létfontosságú elem, hiszen a téves vagy elmulasztott üzenetek késedelmet, hátrányt okoznak, és csökkentik a hatékonyságot. Mivel az 5G úttörő sebességgel köti össze a felhasználókat, így lényegesen kisebb az esély a kommunikációs baklövések bekövetkeztére. Továbbá az 5G lehetővé teszi a munkatársak közti azonnali információküldést és fogadást szinte bárhonnan, bármikor.

Végeredményben tehát az ellátási lánc logisztikai flottáit folyamatosan tudnák frissíteni a legújabb menetrendekkel, útvonalakkal és áruszállítási módokkal, mely mind növelné a vállalatok hatékonyságát. 

Jobb készletgazdálkodás

Az 5G azt is megváltoztatja, hogy az ellátási lánc iparágai hogyan viszonyulnak a készlet- és raktárkezeléshez. A kereskedelmi logisztika a raktárkapacitás kihasználásán, az áruk nyomon követésén, valamint megfelelő kézbesítésén alapszik, azonban ezeket a folyamatokat az 5G hálózattal, és a mesterséges intelligencia vezérelte berendezésekkel nagyban gyorsítható, valamint az áruk összegyűjtési, szállítási és archiválási hatékonysága is növelhető. A bejövő és kimenő árukat könnyedén lehetne kezelni, a működés javítása érdekében pedig gyorsabban össze lehetne gyűjteni a szükséges statisztikai adatokat.

Összességében az 5G egy nagy lépés egy modern jövő felé. Mivel ez a technológia növeli az internet sebességét, ezzel elősegítve a kommunikációt, az ellátási láncban résztvevő iparágak ugrásszerűen léphetnének előrébb a szolgáltatásaik fejlesztésében, és hatékonyabbá válva, magasabb nyereségre tehetnének szert.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2021. április 30. 19:49
Én is valahogy igy látom, azután, hogy ebben a szektorban töltöttem életem jelentös részét, aminek a legnagyobb bajának tartom a pontosan ilyen hamis félrevezetö propaganda maszlagot. Sajnos amiota megjelent a telekommunikácio uj formája, azonnal össze lett kötve a politikai szennyel, minél több, minél nagyobb, minél gyorsabb. Közben meg látjuk, hogy a dugo nem a kommunikácioban van, hanem a kommunikácio két végein levö humán és egyébb gátokban. Az persze teljesen nyilvánvalo, hogy vannak feladatok, amihez kell a nagyobb sávszélesség, nagyobb kapacitás, de az egészen biztosan nem az, amit a cikk is hirdet, valamilyen mobiltelefonos marhaság. Szoval a baj az a néphülyités, a politika, a lufi, amit a telekommunikácioban rendszeresen a pattanásig fujnak és az utobbi néhány évtizedben többször elpukkant hatalmas robbanással és hasraeséssel. Sajnos résztvevöje voltam egy olyan telekommunikácios méregdrága technologiának, aminek az élettartalma ird és mond 9 (kilenc) honap volt, és aki ebben hitt, kivétel nélkül belebukott technologialiag és pénzügyileg is. Sajnos az ilyen ovatosság továbbra is hiányzik és ennek hatása, az illetve eredménye az is, hogy a világ ipara KÉPTELEN követni ezt a rohamot. Jelenleg még van egy kinai harcos a pályán, mindenki más vagy kihalt, vagy képtelen követni a dolgok menetét. Az 5G stb hálozatot ugyanis nem elég szigentként kiépiteni, azt elöbb utobb üzemeltetni is kell annak mindennapos millio kinjával, ahol a végén mindenhol ott ül az ember, akinek döntenie kell mit és hogyan tesz. Azt meg tudjuk - sajnos - az emberi kapacitás végleges, és elér egy olyan szintet, ahol megáll a tudomány, és a jelenlegi gazdasági környezetben képtelenség kialakitani hatásos müködtetö csoportokat, söt pontosan az ellenkezö tendencia figyelhetö meg, amikor a komoly szakemberek és csapataik hagyják ott az iparágat a kibirhatatlan szellemi nyomás, illetve a kommunikácios mammutvállalatok elképesztöen bunko és arrogáns munkafeltételei miatt.
Vasalo
2021. április 30. 19:49
Talán még annyit a témához, hogy az ilyen önmagukat mindenáron eladni akaro josok egyik másik hibája, amikor pszeudofeladatokat találnak ki ( az egyik ilyen mammutcégnél közel 200 ember dolgozott applikáciokon, amivel a szolgáltatást kellett a marketingnek eladnia). Belsös lévén itt ott adtak ilyesmit nekünk is - egyiket sem találtam használhatonak. Szoval az ilyen potcselekvések még inkább aláássák ezeket a szuper terveket. Csak egy pl. mit ér a flightradar, ami képes követni a sok száz millio repülögépet az adott pillanatban, hogy hol vannak a levegöben, de arra képtelen a rendszer, hogy a gépekböl a helyzetén kivül egyébb adatot leolvasson. Vagy ott van az autonom auto. A jelenlegi technologia még arra sem képes, hogy hiánytalanul vezérelje a sinekhez kötött vonatokat, ( ahol MINDEN elöfeltétel adott, és több nagyságrenddel kevesebb van, mint autobol), mégis a pénz az individuális, soför nelküli technologiába döl és válik porrá. Ha valaha lesz is eredménye, az csak az egyenember lehet, akitöl elveszi az utolso szabadságot is, hogy bármiben dönthet.
jóember
2021. április 23. 17:39
"Összességében az 5G egy nagy lépés egy modern jövő felé" Hát, nem az. Az informatikai forradalom már lezajlott, ami ez után jön, arra már senki nem kapja fel a fejét, ez már nem forgatja fel az életünket. Az 5G-vel csak egy kicsivel jobb lesz az, amit már megszoktunk. Az 5G mostmár a szakemberek világa, jobb, olcsóbb, megbízhatóbb eszközök, szolgáltatások fejlesztése, nekünk már nem sok dolgunk lesz vele csak használjuk az eredményeit.
briganti
2021. április 23. 17:39
értem én, de valójában jobb lesz az átlagember élete? a normál élet? nem, nem a kényelemre gondolok, hanem a jobbra. a kényelem az nem mindig jobb...... addig menjetek ki az erdőbe sétálni egyet, amíg van erdőnk - próbáljátok meg a modern technika vívmányai nélkül is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!