Gázhelyzet: A fogyasztásarányos feltöltöttség tekintetében Magyarország EU-s összehasonlításban a negyedik legjobb

2022. augusztus 30. 10:53

Augusztus 25-ig az öt magyarországi gáztárolóba 3,88 milliárd köbméter földgázt tároltak be, ami 226,7 millió köbméterrel több az unió által november 1-jére előírt mennyiségnél.

2022. augusztus 30. 10:53
null

Az európai uniós gáztárolási rendeletben előírtak szerint Magyarországnak november 1-jéig az ország ötéves átlagfogyasztásának 35 százalékát kell kötelezően betárolnia; a hazai gáztárolókban már augusztus 25-én több földgáz volt, mint az uniós előírás – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kedden az MTI-vel.

A hatóság ismertette: az Európai Unió gáztárolási rendelete augusztustól novemberig havi bontásban írja elő az egyes országok számára betárolandó földgázmennyiségeket. A rendeletben meghatározott ütemezés alapján Magyarországnak november 1-jéig 3,65 milliárd köbmétert kell kötelezően betárolnia.    

A MEKH adatai szerint augusztus 25-ig az öt magyarországi gáztárolóba 3,88 milliárd köbméter földgázt tároltak be, ami 226,7 millió köbméterrel több az unió által november 1-jére előírt mennyiségnél. Az eddig betárolt mennyiség az elmúlt ötéves átlagfogyasztás 37,17 százaléka, az éves lakossági fogyasztás 98 százaléka. A fogyasztásarányos feltöltöttség tekintetében Magyarország európai uniós összehasonlításban a negyedik legjobb – jelezték. Az összkapacitást tekintve a magyar tárolók töltöttségi szintje 61,31 százalékos – írta az energiahivatal.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kovácslajos1930
2022. augusztus 31. 07:22
Ennek akkor lenne értelme, ha ettől olcsóbb lenne a gáz, így csak propaganda a buta orbántermékeknek
llnnhegyi
2022. augusztus 30. 11:45
1.2.3.4...... Petya lemaradunk!! Húzz bele! Moszkva, Gazprom, Lavrov. Jön a hideg!
buvu
2022. augusztus 30. 11:44
Sztem itt nemsokára nagyon komoly problémák lesznek. A gazdaságok össze vannak kötve és függenek egymástól, itt ha valaki elszámolta magát, mindnyájan fizetni fogunk és összedől az EU. A hollnadusok tegnap jelezték, h nem tudnak elegendő gázt venni venni a piacon, kellene az orosz gáz. De kapnak tőlük? Attól tartok, hogy eljött az a pillanat, amikor a EU-t ki kell zárni a döntésekből, mert képtelenek racionálisan gondolkodni, de látva nagyhatalmi vezetői kvalitásokat, nem is tudom ki tudna itt bármit is rendbe rakni. Jobbra háború, balra a gazdaság az összeroppanás előtt és a legfontosabb kérdés amivel foglalkozunk a jogállamiságunk kérdése....
kailniris
2022. augusztus 30. 11:29
Nem fog sok idő eltelni, ahogy ahogy helyi internáci kirendeltség trollhadserege, azon fog rugózni, hogy minek töltjük tovább a tárolókat, ha csak a fogyasztás 35%-ra van szükség. De előtte még azzal jönnek, hogy miért csak a negyedik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!