Barter a koronavírus alatt: vakcinára cserélné ápolóit a Fülöp-szigetek

2021. március 01. 18:04

A Fülöp-szigetek felajánlotta, hogy védőoltásért cserébe ápolókat küldene Nagy-Brittaniába és Németországba.

2021. március 01. 18:04
null
Takács Zsolt

A Fülöp-szigetek több ezer egészségügyi dolgozójának engedélyezi, hogy az országban érvényes szigorú szabályok ellenére munkát vállaljanak Nagy-Brittaniában és Németországban, ha a két ország beleegyezik a koronavírus elleni vakcinák adományozásába – mondta egy magas rangú fülöp-szigeteki tisztviselő.

Nagy-Britannia egészségügyi minisztériuma a hírre reagálva közölte, hogy nem érdekli ilyen megállapodás, mivel a vakcinákat elősorban belföldön akarja felhasználni és csak a távoli jövőben osztaná meg a felesleges vakcinákat. Nagy-Britannia az ötödik helyet foglalja el a halálozások számában, míg Németország a tizedik a fertőzöttség tekintetében.

A Fülöp-szigeteken regisztrálták a legtöbb beteget Ázsiában, mégis enyhítettek az egészségügyi dolgozók tengerentúli munkavállalásának szabályain, bár még mindig 

évi legfeljebb ötezer szakember hagyhatja el az országot

külföldi munkavégzésre. Ennek ellenére 2019-ben 17 ezer filippínó ápoló írt alá tengerentúli munkaszerződést – derül ki a kormány adataiból.

Alice Visperas, a munkaügyi minisztérium nemzetközi ügyekkel foglalkozó irodájának vezetője elmondta, hogy a Fülöp-szigetek nyitott a szabályok lazítására, de a vakcinákért cserébe. A külföldön dolgozó ápolók a milliónyi külföldön dolgozó filippínóval együtt évente több mint 30 milliárd dollárral pezsdítik fel az ázsiai ország gazdaságát pénzátutalásokkal.

A Fülöp-szigetek összesen 148 millió adag oltást akar biztosítani magának, Nagy-Britannia pedig több mint 400 millió adagot rendelt. Míg az Egyesült Királyság és Németország már több mint 23 millió embert oltott be, addig az ázsiai országban még szinte el se kezdték az oltási kampányt és még Kínától sem kapták meg a beígért mennyiséget.

Jocelyn Andamo, a Filipino Nurses United, igazgatója elmondta, hogy

irtóznak attól, hogy az ápolókat és az egészségügyi dolgozókat exporttermékként kezeli a kormány

– tudósít a CNN.

(Borítókép: MTI/Ujvári Sándor)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
McEmese
2021. április 21. 23:15
Ápolókra cserélné korrupt politikusait Magyarország.
kispufi
2021. március 02. 07:38
Bááázmeg, megelőztél. Én épp az általuk reklamált Modernával akartam ezt elsütni. :)
Zsolt75
2021. március 02. 07:37
Én az ellenzéket cserélném vakcinára. Az a baj, hogy a kutyának sem kellenek.
még fokozza
2021. március 01. 23:14
Jobban meg kellene becsülni a szakápolóinkat. A grafikonon látni, hogy emelkedik az értékük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!