A Nanushka tette fel Magyarországot a nemzetközi divatvilág térképére

2021. március 19. 11:10

Idén ötödik alkalommal tette közzé az 1000 leggyorsabban növekvő európai vállalat listáját a Financial Times, amely a Nanushkát az első 100 közé, az abszolút élmezőnybe sorolta. Divatipari vállalkozások közül egyedül a Nanushka, a régióból pedig mindösszesen hat vállalkozás került az első száz helyezett közé.

2021. március 19. 11:10
null
Rádi Balázs

Magyar divatipari cég a világ legjobbjai között

A Nanushka kollekcióit több mint 350 viszonteladón keresztül, 40 országban forgalmazza világszerte, online értékesítése pedig több mint száz országban elérhető. A nemzetközi sajtó szerint a világ egyik leggyorsabban fejlődő divatipari vállalkozása: idén ötödik alkalommal tette közzé a leggyorsabban növekvő európai vállalatok ezres listáját a Financial Times, amely a Nanushkát az abszolút élmezőnybe, a 70. helyre rangsorolta.

A Makronómnak adott exkluzív interjút a magyar sikercég három meghatározó alakja: Baldaszti Péter alapító (CEO), Sándor Szandra alapító (creative director) és Gubicza Ágoston igazgatósági tag, a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. alapítója.

A Nanushka kollekcióit több mint 350 viszonteladón keresztül, 40 országban forgalmazza világszerte, online értékesítése pedig több mint száz országban elérhető. A nemzetközi sajtó szerint a világ egyik leggyorsabban fejlődő divatipari vállalkozása: idén ötödik alkalommal tette közzé a leggyorsabban növekvő európai vállalatok ezres listáját a Financial Times, amely a Nanushkát az abszolút élmezőnybe, a 70. helyre rangsorolta. A Makronómnak adott exkluzív interjút a magyar sikercég három meghatározó alakja: Baldaszti Péter alapító (CEO), Sándor Szandra alapító (creative director) és Gubicza Ágoston igazgatósági tag, a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. alapítója.

Idén ötödik alkalommal tette közzé a leggyorsabban növekvő európai vállalatok ezres listáját a Financial Times, amely a Nanushkát az abszolút élmezőnybe, a 70. helyre rangsorolta. Tavaly a 406-odik helyen voltak ugyanezen a listán, hatalmasat léptek előre azóta. Mit gondolnak a mostani helyezésről?

G.Á.: Ez egy kiemelt csapatsiker, ami a Nanushka menedzsment és az Alapkezelő közötti hatékony együttműködésnek köszönhető. Látva a Nanushka korábban elért hatalmas sikereit, erre alapozva létrehoztuk a Vanguards divatipari holdingot, melynek portfóliójához 2019-ben a szintén hazai Aeron, majd 2020-ban már a nemzetközi, milánói Sunnei is csatlakozott.

Célunk, hogy a Nanushka által bejárt úton ugyanerre a dinamikus növekedési pályára állítsuk ezeket a vállalkozásokat is,

és megerősítésükkel, valamint további tervezett akvizíciókkal a Vanguards a legerősebb iparági szereplők közt jelenjen meg.
B.P: Azt gondolom, hogy az eredmény magáért beszél. Az elmúlt egy év rendkívüli kihívások elé állította a Nanushkát – a globális divatipar átlagosan 30 százalékot zuhant a válság alatt –, de a csapatunk erőfeszítéseinek és tehetségének, valamint befektetői hátterünknek köszönhetően

képesek voltunk tovább növekedni a 2020-as évben is,

ami megalapozta azt, hogy a 2021-es évet optimistán és jó lendületben várjuk. Azzal pedig, hogy létrehoztuk a Vanguards Csoportot, tovább gyarapítjuk a globális divatiparban betöltött egyre erősödő szerepünket.

A Nanushka története igazi magyar sikersztori. Sándor Szandra ruháit ma a legnagyobb világsztárok viselik. Uma Thurman, Dua Lipa, Beyoncé, Rihanna, Jennifer Lawrence, Emma Watson, nem folytatom a sort. Hogyan kezdődött Nanushka története? 

S.Sz.: A márka 2005-ben indult, az elnevezés gyerekkori becenevemből ered.

Miután lediplomáztam a London College of Fashion tervezői képzésén, hazajöttem Magyarországra és elkezdtem felépíteni a márkát.

Ebben nagy segítségemre volt édesanyám szakmai networkje, aki az első gyermekruha forgalmazással foglalkozó cég alapítója volt Magyarországon. Ő 17 évvel a vasfüggöny leomlása előtt, 1972-ben hozta létre vállalkozását – vagyis az úttörő szellemiséget volt honnan örökölnöm.

2006-ban jelent meg az első kollekciója, 2008-ban már a Forbes magazin A jövő ígérete díját is megkapta. Közben azt nyilatkozta, hogy nem is volt igazán jó rajzoló, mégis ruhatervező lett.  Hogyan emlékszik a kezdetekre? 

S.Sz.: Az első boltom a várban volt, ahol magam szolgáltam ki a vásárlókat az eladótérben, közvetlen kapcsolatot építettem ki a vásárlókkal, a varrónőkkel és az értéklánc minden szereplőjével.

Mi a mai napig közel vagyunk a gyártási folyamatainkhoz, megtörjük azt a trendet, hogy a legtöbb külföldi márka nem is ismeri gyártóit.

A Nanushka inspiráló története megkülönbözteti, kiemeli a márkát a versenytársai közül és példát is mutat a piac többi szereplője számára. A márka alapvető hitvallása, hogy a „forma követi a funkciót” döntő jelentőségű a versenytársaktól való megkülönböztetésében, hiszen a termékek designja nem csupán szemrevaló, de praktikus és kényelmes viseletet is jelent. A Nanushka által következetesen közvetített inspiráló és megnyerő tartalom, a márka átláthatósága, a fenntarthatóság iránti elkötelezettsége az évek során lojális közösséget épített fel.

A márka ikonikus darabjait és vegán bőrből készült termékeit világszerte ismert hírességek és influencerek hordják és kedvelik.

2019-ben már 130 ezer terméket gyártott, árbevétele meghaladta a 6 milliárd forintot. A 2020-as év árbevétele a tervek és az előzetes megrendelések alapján újfent duplázódott volna, de a korona vírus okozta gazdasági visszaesés ellenére a Nanushka fenntartotta növekedését és további 10 százalékos növekedést ért el a megelőző évhez képest. Ennek az összegnek a 96 százaléka export, a budapesti üzletek eladása csupán 4 százalékot hoz. A termékeket 40 országban forgalmazzák, ma már New Yorkban is van állandó boltjuk. Elképesztő fejlődés ez. Minek tulajdonítják a sikert? 

B.P.: A Nanushka az elmúlt években kiemelkedő nemzetközi ismertségre tett szert, amit a tudatos és a külpiacra fókuszáló PR és marketing stratégia, illetve a menedzsment előrelátó hozzáállása alapozott meg. A márka számos divatipari eseményen (NY Fashion Week, Paris Fashion Week) képviseltette magát. A cég minden régióban vezető PR ügynökségekkel dolgozik, ami garantálja, hogy a márkát a nyugati versenytársaihoz hasonló érdeklődés fogadja.

A Nanushka ruháit a cég influencer stratégiájának következtében számos nemzetközi híresség (Jennifer Lawrence, Katy Perry) hordja,

ami növeli a márka ismertségét a vásárlók és a sajtó körében is. Továbbá a Nanushka piaci pozíciójának hosszútávú megerősítését szolgálja a bolti hálózat építése New Yorktól Londonon át Budapestig. A menedzsment tevékenységének köszönhetően a cég a korábbi lassú növekedéssel és folyamatos veszteségtermeléssel szemben 2017-től dinamikusan növekedni kezdett, sőt, 2018-ban profitábilissá vált.

A 2020-as év árbevétele a tervek és az előzetes megrendelések alapján ismét duplázódott volna. Ezt törte meg a koronavírus-járvány, ami a divatipart kifejezetten erősen érinti.

Ennek ellenére várhatóan így is meg tudjuk haladni az előző évi szintet.

Ahogy említették, voltak nehezebb idők is. 2016-ban kis híján csődöt jelentett a vállalkozás. Ekkor szállt be a vállalkozásba Szandra partnere, Baldaszti Péter és jelent meg egy nagy befektető, a GP & Partners. Az ő belépésükkel egy új időszámítás kezdődött a cég életében, a cég óriási fejlődésnek indult és hamarosan kilépett a nemzetközi piacra is. Mi történt, mi változott akkor?  

G.Á.: A Nanushka 2005-ös indulása óta ígéretes tehetségnek számított a hazai és nemzetközi piacon is, azonban

a divatipar hatványozottan kompetitív piacán óriási kihívást jelent egy sikeres vállalkozás felépítése,

rendkívül magas a működőtőke igénye és speciális tudással bíró szakemberekre van szükség a gyártástól a marketingig, aminek költsége szintén jelentős, így 2016-ra az ígéretes fejlődés ellenére is a csőd közelébe jutott a cég. A fordulópontot az jelentette, hogy a GB & Partners által kezelt EXIM Növekedési Magántőkealap befektetőként beszállt a cégbe és Szandra partnere, Baldaszti Péter üzletember csatlakozott a cég vezetéséhez. Az életben maradáshoz radikálisan változtatni kellett a Nanushka addigi működésén, új alapokra helyezve, új menedzsment csapattal nekiindulva a cég revitalizálásának.

Mi az Ön tervezői ars poeticája? Mennyire magyar, és akar-e magyar lenni a Nanushka?

S.Sz.: A Nanushkának az indulása óta fontos úgy a hazai közönség, mint az, hogy termékeink lehető legnagyobb részét itthon készíttessük el, támogatva ezzel a magyar ipar és magyar gazdaság fejlődését. A divat értéklánca egy hosszú, és sok ember koncentrált munkáját igénylő folyamat, amely másfél évet ölel fel. Éppen ezért általában párhuzamosan dolgozunk akár 6, 7 kollekción.

A gyártás a legnagyobb léptékű része a folyamatnak, nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a legtöbb varroda, ahol szezononként több tízezer termék készül, Magyarországon található.

A fenntarthatóság a Nanushka egyik legfontosabb vállalati alapértéke, ami meghatározó szerepet kap a működésünkben, illetve a piac felől érkező elvárások miatt versenyképességünk alapfeltétele is. A közelmúltban tettük közzé fenntarthatósági jelentésünket, mellyel a Deloitte Green Frog díját is elnyertük. A hazai közösségek támogatása a természeti és társadalmi fenntarthatóság egyik leghatékonyabb eszköze, így az egyik ilyen projektünk keretében

a 2020-as tavasz-nyári kollekciótól kezdve a termékek kerámia kiegészítőit egy kis község, Terény lakosai készítik,

akiknek képzést és gyártási infrastruktúrát biztosítottunk, és a megrendelés által munkát adtunk 8 falubeli hölgynek, aminek végeredményeként ráadásul gyönyörű és egyedi darabok születtek. Emellett folyamatosan együtt dolgozunk a Bagázs Közhasznú Egyesülettel és számos más hazai kezdeményezést és intézményt, színházat, iskolát támogatunk a rendelkezésünkre álló eszközökkel.

G.Á.: Nagyon érdekes ez, mert a nemzetközi visszajelzések alapján izgalmas, hogy ez egy magyar divatcég. A Nanushka egyfajta hungarikummá vált, kimagasló mértékben építi a „Budapest” és a „Magyarország” márkákat is.

Hol kíván a cég tovább terjeszkedni? Mely városokban lesznek új irodák, bemutatótermek, szalonok? 

B.P.: Elsőként nem csupán a hazai, de a kelet-európai régió divatmárkái közül, 2019 októberében megnyitottuk első tengerentúli márkaboltunkat New York egyik legdivatosabb és legkedveltebb városrészében, a Soho-ban. Az impozáns, háromszintes, 350 négyzetméteres bolt olyan luxusmárkák üzletei között helyezkedik el, mint a Louis Vuitton, a Gucci vagy az Apple.

A nemzetközi terjeszkedés természetesen nem állt meg a New York-i üzlettel,

a London központjában, a Mayfair-ben található Bruton Street-en elhelyezkedő új, sok meglepetést tartogató Flagship Store is elérhető lesz a nagyközönség számára és megvan a következő helyszín is. Ez Los Angeles lesz, a tervek szerint 2022-ben.  

Szintén idén nyitotta meg kapuit az outlet üzletünk a biatorbágyi Premier Outletben, ahol nem csak a közelmúlt kollekcióinak darabjai érhetőek el, hanem olyan egyedi mintadarabok is, amelyek kereskedelmi forgalomban korábban sosem voltak elérhetőek, így igazi kincsekre lehet bukkanni. Az ide betérők ugyanazt a vásárlói élményt kapják, mintha a belvárosi flagship store-t, a New York-i, vagy a londoni üzletet keresték volna fel.

Én személy szerint azért vagyok boldog, mert Budapestet fel tudtuk tenni a világ divatipari térképére, ahol eddig nem volt jelen. 

S.Sz.: A digitális platformok mellett nagyon hiszünk a boltokban, nekünk fontos, hogy élményt adjunk. Így tudjuk igazán átadni a ruhákat a vevőinknek, a márkaértékeinket a bolton keresztül is megmutatjuk, nem csak ruhákat adunk el, hanem életérzést. 

Közben a cég jelen van az online kereskedelem piacán is. Mekkora az ezen a csatornán rendelt ruhák aránya?

G.Á.: Az e-kereskedelem jelentősége az elmúlt években egyre hangsúlyosabbá és egyértelműbbé vált a divatipar, így a Nanushka számára is.

Az értékesítésünk közel ötöde eddig is az online csatornákon keresztül történt.

Manapság alapvető fontosságú, hogy a márkák rendelkezzenek digitális, e-kereskedelmi platformmal, ezt a koronavírus okozta krízishelyzet még inkább megerősítette, hiszen míg mindkét boltunk zárva tartott a korlátozások miatt, ez volt az egyetlen módja annak, hogy a termékeinket értékesíteni tudjuk. A Nanushka esetében ez azért is izgalmas, mert nemrég álltunk át egy új platformra, ami ráadásul hazai fejlesztés.  A közelmúltban a GB & Partners segítségével, Baldaszti Péter és jómagam vezetésével

létrehoztunk egy nemzetközi szakembergárdával működő divatipari holding társaságot Vanguards néven budapesti központtal, de teljesen globális jelenléttel, azzal a céllal, hogy a Nanushkához hasonló vállalkozásokat építsünk.

Nemzetközi márkákat fejlesztünk, itthonról az Aeron divatcég és az Arkiv Group fashiontech cég van jelenleg a portfóliónkban, nemzetközi színtérről pedig a milánói Sunnei márka akvizícióját zártuk tavaly sikeresen. 

London a férfidivat fellegvára. Milyen a női és férfi kollekció aránya a Nanushkánál? Terveznek ruhákat férfiaknak? 

S.Sz.: Bár a férfi szabászat hagyományai valóban Londonhoz kapcsolódnak, és a világ talán legismertebb férfi szabósága máig a Savile Row – amelyhez a londoni boltunk egyébként nagyon közel van, mára a női divat ugyanilyen jelentőséggel bír a szigetországban. Nagyon sok dizájner származik Angliából, akik jelentős nyomot hagytak a divat világában. 

Az első férfi kollekciónkat tavaly mutattuk be, az őszi-téli (FW19) szezonban. A célunk az volt, hogy olyan kollekciót hozzunk létre, amely a Nanushka női vonalának méltó párja lehet, és amely azonos értékeket képvisel.

A tervezés során mindig is szerettem keverni a feminin és maszkulin sziluetteket és oversized formákat,

így a férfi kollekció megtervezése komfortos és organikus folyamat volt számomra. Azt már korábban is megfigyeltük, hogy a női túlméretezett darabjaink férfiaknak is tetszettek, így amikor a férfiak számára készült darabokat terveztük, tudatosan haladtunk ebbe az irányba; olyan kínálat kialakításával, amelyben férfiak és nők egyaránt viselhetik az ikonikus darabokat, a köntös-jellegű kabátokat, kötött árut, vagy vegánbőr ingeket. Azóta kibővült a férfi vonalunk, új termékkategóriákat mutattunk be, így

a Nanushka Man az üzlet fontos részévé vált és nagy piaci lehetőségeket is tapasztalunk benne.

A női vonal még mindig jelentősen nagyobb, de a férfi kollekció terén hatalmas léptékváltásra számítunk a következő években.

Hangsúlyozottan fontos a cég életében a fenntarthatóság. Mit jelent ez a mindennapi működés során?

S.Sz.: A Nanushka stratégiájának kiemelt része, hogy fenntartható divatmárkát építsen, ezért a termékek gyártásától a csomagolásán át az értékesítésig arra törekszünk, hogy felelős vállalkozásként mérsékeljük a környezetre gyakorolt hatásunkat és csökkentsük ökológiai lábnyomunkat. A társadalmi értékteremtés mellett a Nanushka fenntarthatósági stratégiájának több építőköve van, amelyekkel külön csapat foglalkozik. Az elmúlt 1-2 évben exponenciálisan nőtt a téma iránti érdeklődés és a velünk szemben támasztott elvárások a partnereink és vásárlóink részéről. Így

a fenntarthatóság nemcsak tudatos értékválasztás, hanem a versenyképességünk feltétele is.

Célunk, hogy 2025-re 100%-ban fenntartható divatmárkává váljunk.

A 100 százalékban fenntartható divatmárkává válás jelent-e majd új beruházást?

B.P.: Igen, mindenképp. A további fejlődésünk alapja, hogy a tervezéstől a gyártáson és a marketingen át az értékesítésig minél inkább házon belül tudjuk az értékláncot.

Kollekcióinkat több mint 350 viszonteladón keresztül 40 országban forgalmazzuk világszerte, online csatornán keresztül pedig száznál is több országban értékesítünk.

Ez előre vetíti a bővítést.

Mindezt kizárólag saját forrásból fedezik, esetleg tervezik a 2021-’27-es időszakban érkező uniós pályázatokon való részvételt?

Tavaly a Magyar Multi Programban már vizsgáltuk a fejlesztési opciók lehetséges megvalósítását, ugyanakkor a járvány miatt forrásra végül nem nyújtottunk be pályázatot. A 2021-re és 2022-re várható lendületes növekedés miatt azonban most már a gyártási kapacitási igény drasztikus növekedésére számítunk, így elképzelhető, hogy amennyiben lesz testreszabott lehetőség, fogunk pályázni.

Fotók: Juhász Bence Photos.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Highlander07
2021. március 22. 15:07
Annyira "sikeres" a cég, hogy milliárdos állami mentőcsomaggal tudtak csak fennmaradni. A ruháik még csak nem is csúnyák, hanem semmilyenek. Valami fideszes kretén tehetségtelen ismerősi ezek.
Falfirka
2021. március 20. 20:16
a nanushka is nigger nőkkel reklámoz????????
civis72
2021. március 20. 20:16
A libernyákok szerint nem léteznek Magyar világmárkák ...szóval ez biztos nem igaz
Nekedannyi!
2021. március 19. 17:44
Azért adhatnának neki enni.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!