A kínai kormány a legtöbb kamerával felszerelt ország guinness rekordjára hajt

2021. március 12. 01:07

Nagy dolgok születhetnek kis helyeken, Kína egyik legnagyobb és legátfogóbb megfigyelő hálózata egy kis megyéből kezdte meg pályafutását. 2013-tól kezdődően több tízezer biztonsági kamerát kezdett telepíteni a városi és vidéki területekre. Az állami média szerint a legkisebb falvakban is legalább hat biztonsági kamera volt felszerelve.

2021. március 12. 01:07
null

A megelevenedett Big Brother Show

A kamerákat a rendőrség és az automatizált arcfelismerő algoritmusok figyelték, a helyi lakosok bevonásával. A helyiek az otthonaikban elhelyezett speciális TV-en és okostelefonon élőben nézhették a biztonsági felvételeket, egyetlen gomb megnyomásával pedig azonnal értesíteni tudták a rendőröket, ha valami rendelleneset láttak vagy tapasztaltak. 

A kínai kormány 2015-ben bejelentette, hogy országszerte – különös tekintettel a távoli és vidéki városokra – hasonló programot vezet be. A „Xueliang-projekt”, vagyis a Sharp Eyes-t, utalva ezzel a volt kínai kommunista forradalmi vezető, Mao Ce-tung egyik gondolatára:

„Az embereknek éles a szeme, amikor olyan szomszédokra figyelnek, akik nem felelnek meg a kommunista értékeknek.”

A kínai kormány az elmúlt két évtizedben több más hasonló technológiai felügyeleti projektet is kidolgozott. Az országban a Sharp Eyes telepítésekkel összesen több mint 200 millió állami és magán biztonsági kamera lett felszerelve.

A projekt kezdetekor az volt a cél, hogy 2020-ra a közterek 100 százaléka megfigyelés alatt álljon.

A nyilvános adatokból nem tudni, hogy elérték-e ezt a lefedettséget, de egész biztosan nagyon közel járnak hozzá.

Az ország lakosságának szigorú megfigyelése 2003-ban indult. Az elmúlt közel húsz év alatt a folyamatos technikai fejlesztéseknek, az autoriter államvezetésnek, valamint a fejethajtó társadalmi morálnak köszönhetően teljesen elfogadottá váltak, azok a korlátozó intézkedések, melyeket közép-európai mentalitással nem, hogy elfogadni, de elképzelni sem tudunk.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szodabár
2021. március 16. 19:38
Odaköltöztek a parasztozó cigányok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!