Milyen alternatív megoldások jelenthetik a környezet és az autóipar jövőjét?

2021. február 03. 00:03

Ma már mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy az emberiségnek mellőznie kell a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását annak érdekében, hogy a klímaváltozást stabilizálja és ezzel megfékezze a globális felmelegedést.

2021. február 03. 00:03
null

Vajon az elektromos járműveké a jövő?

Habár már létezik néhány alternatíva az ipari felhasználásra szánt fosszilis üzemanyagok helyettesítésére, úgy tűnhet, hogy továbbra is az akkumulátorral üzemelő járművek jelentik az egyetlen globálisan megvalósítható lehetőséget a közlekedési ágazat számára. Ez azonban egy tévhit, mivel más innovatív lehetőségek is rendelkezésre állnak a 21. században. 

Napjaink modern elektromos járműveihez lítium-ion akkumulátorokat használnak a motor meghajtására. Ezek a járművek kiemelkedő csúcstechnológiával felszerelten, valóban könnyen alkalmazhatóak városi környezetben, azonban ez a technológia még mindig messze van attól a kényelemtől, amit egy hagyományos motor kínál.

Milyen kompromisszumokkal jár az elektromos autó vásárlás?

Az elektromos járművek bizonyos kompromisszumokkal járnak, például igen korlátozott vezetési idővel, az infrastruktúra hiányával (nincs még elegendő töltőállomás) és a hosszú töltési periódusokkal két használat között, mely sok vásárló kedvét elveszi az elektromos autó vásárlásától.

Ezenkívül a lítium-ion akkumulátorok élettartama korlátozott, csak egy bizonyos ideig képesek energiát megtartani, mielőtt teljesen lemerülnének, és cserélni kell őket.

Mi lehet jobb alternatíva?

Bár az elektromos gépjárművek csökkenthetik a CO2-kibocsátást, a legtöbb ország továbbra is fosszilis tüzelőanyagot használ a szükséges villamos energia előállításához, tehát a környezetre gyakorolt káros hatást nem tudja teljesen kiküszöbölni.

A H2 ZEST munkatársai úgy gondolják, hogy a hidrogén sokkal megvalósíthatóbb alternatívaként szolgálhat a fosszilis üzemanyagok pótlására, mint a lítium-ion akkumulátorok, valamint a hidrogén alapú energiánál nem merülnek fel a fent említett korlátok sem.

A hidrogént éveken át tárolhatjuk anélkül, hogy energiát vesztenénk vagy a külső körülmények befolyásolnák, és ugyanúgy feltölthető, mint a benzin vagy a dízel üzemanyag tárolók.

forrás: http://www.cleanfuture.co.in/2021/02/01/hydrogen-overtake-lithium-ion/
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!