Franciaország implantátumokkal növelné a hadszíntéri teljesítményt

2021. február 21. 15:00

A francia fegyveres erők engedélyt kaptak a „hatékonyabb katonák” fejlesztésével kapcsolatos kutatások megkezdésére.

2021. február 21. 15:00
null

A kiadott jelentés meghatározza azokat a feltételeket, melyek mellett a jövőben megvalósíthatók olyan implantátumok és egyéb technológiák, melyek a teljesítmény fokozását szolgálják. A jelentés azt is hangsúlyozza, hogy más nemzetek is vizsgálják ezeket a lehetőségeket, ezért Franciaországnak lépést kell tartania velük. 

Florence Parly védelmi miniszter múlt heti beszédében elmondta: „Franciaországnak nincs semmilyen sürgető terve invazív technológia kifejlesztését illetően.” Azt is hozzátette: „Nem mindenki ért egyet aggályainkkal, de fel kell készülnünk bármire, amit a jövő tartogat.”

A védelmi miniszter arról is beszélt, hogy mindenképp fel kell fedezni egy olyan módszert, mellyel nem fordítanak hátat értékeiknek, de meg tudják tartani jelenlegi pozíciójukat is.

A katonai etikai bizottság közzétett jelentése szerint: „Az emberek régóta keresik a fizikai vagy kognitív képességeik növelésének módját a háborúk megvívásához. A lehetséges előrelépés végül a katonák testében végrehajtott kapacitásnöveléshez vezethet.”

A jelentés megemlítette olyan implantátumok kutatását, melyek javíthatják az agyi kapacitást. Ez lehetővé tenné, hogy a vezetők beazonosíthassák a katonák tartózkodási helyét és távolról olvashassák le életjeleiket. 

A dokumentumban elengedhetetlen volt az egyértelmű etikai határok meghúzása, miszerint be kell tiltani az eugenetikus (az ember öröklődő tulajdonságait a haladás érdekében javítani igyekvő irányzat) és genetikai gyakorlatokat, valamint mindent, ami veszélyeztetheti a katona beilleszkedését vagy a civil életbe való visszatérését. 

Beszédében a miniszterasszony megjegyezte, hogy az emberi idegimplantátumokkal folytatott munka rohamosan halad előre. 

Idén Elon Musk bemutatta azt a Gertrúd nevű sertést, akinek érme méretű számítógépes chipet helyeztek el az agyában, ezzel demonstrálva ambiciózus terveit egy működő agy-számítógép kezelőfelületet létrehozásáról.

A cikk szerzője Pál Fanni

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!