Drónok lesznek a jövő biztonsági őrei?

2021. február 05. 17:22

Ellenőrzés céljából a drónokat már most is számos szabadtéri területen használják, de belső terekben - ahol nem mindig elérhető a GPS szolgáltatás – még nem terjedt el. Ez azonban a Tando rendszer bevezetésével megváltozhat.

2021. február 05. 17:22
null

Az izraeli Indoor Robotics startup által kifejlesztett Tando rendszer három összetevőből áll: egy négyrotoros repülő drónból, egy, a mennyezetre szerelt, csempe formájú akkumulátorból, ahol a drónok tölthetik magukat és egy alkalmazásból, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a rendszer kezelését.

Ha éppen nem „járőröznek” a drónok, akkor a töltőállomás alján lógnak, és egy speciális dokkoló szerkezet tartja őket ebben a függő pozícióban. Amint eljön a járőrözés ideje útnak indulnak – általában miután az alkalmazottak elhagyták az irodát – a drón leválik az akkumulátorról, és megkezdik az ellenőrzést a létesítmény folyosóin.

A drónok alapvetően egymással együttműködve dolgoznak és különböző területeket fednek le, azonban, ha az ügyfél kisebb költségvetéssel, vagy épülettel rendelkezik, akkor csupán egy drón üzembehelyezése is lehetséges.

Az optikai és a termikus képalkotó kamerák segítségével a drónok folyamatosan 360 fokban vizsgálják a környezetüket – még akkor is, amikor töltőn vannak. Az adatokat valós időben, mesterséges intelligencia alapú algoritmusok felhasználásával dolgozzák fel, egy felhő alapú szerveren. Ha bármi rendellenességet, például betolakodókat, tűzesetet vagy ismeretlen tárgyakat észlelnek, akkor az alkalmazáson keresztül egyből értesítik a rendszergazdákat.

A GPS használata helyett a drónok bizonyos tájékozódási pontokat ismernek fel, valamint beépített LiDAR-szerű technológiával működnek, így tulajdonképpen vizuális navigáció segítségével tájékozódnak.

Az Indoor Robotics ügyvezető igazgatója, Ofir Bar Levav így nyilatkozott:

A készülék tulajdonképpen „látja” a környezetét és „érzi” a távolságokat, tehát mindig tisztában van a pontos helyzetével.

A rendszer kereskedelmi árát még nem hozták nyilvánosságra, azonban az ügyvezető igazgató szerint lényegesen olcsóbb lesz, mint a hagyományos alternatívák, mint például az emberi biztonsági őrök, a földre telepített drónok, vagy a helyhez kötött, mozdulatlan érzékelők árai.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hájas Gerzson a buzik megríkatója
2021. február 05. 19:25
Hát ebben semmi meglepő nincs
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!