Tovább gyengült a recesszióban lévő Fülöp-szigeteki gazdaság

2020. november 11. 13:24

A Fülöp-szigetek gazdasága nagyobb mértékben esett a koronavírus miatt a harmadik negyedévben, mint amire a szakértők számítottak.

2020. november 11. 13:24
null
Takács Zsolt

Az ország GDP-je 11,5 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben, miután a gazdaság harminc év után recesszióba került a 16,9 százalékos második negyedéves zuhanás után. A Reuters kutatásában résztvevő közgazdászok 9,8 százalékos zsugorodásra számítottak.

Az ország GDP-je szezonális kiigazítással 8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest. A kormány fokozatosan lazított a nagyon szigorú korlátozásokon májustól kezdve.

A szakértők attól tartanak, hogy

a vírus globális terjedése visszavetheti az ország fellendülését,

ennek ellenére Karl Chua államtitkár elmondása szerint a nehezén már túl van az ország és erős növekedésre számítanak 2021-ben.

A háztartások kiadásai és a beruházások továbbra is alacsony szinten vannak és a kormány költése is csökkenő tendenciát mutat. A háztartások kiadásai 9,3 százalékkal, a beruházások 37,1 százalékkal csökkentek a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Alex Holmes, a Capital Economics közgazdásza szerint a növekedés lassan indulhat meg a következő negyedévekben, mivel a vírus még mindig nincsen teljes ellenőrzés alatt.

A központi bank 175 bázisponttal csökkentette a kamatokat eben az évben, a kormány pedig 3,4 milliárd dollár értékű mentőcsomagot vezetett be.

Nicholas Mapa, az ING vezető közgazdásza szerint ha visszavonják a kormányzati élénkítő kiadásokat, akkor a monetáris hatóságoknak csökkenteniük kell a kamatlábakat, de ez a szakértő szerint nem elég hatékony megoldás. A kormányzati kiadások 5,8 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, míg a második negyedévben a növekedés 21,8 százalékos volt.

(Borítókép: MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!