Kevesebb tőkét kockáztattak az angyalbefektetők az első félévben

2020. október 22. 18:12

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai 63 tranzakció keretében összesen 9,5 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba idén január és június között, alig a felét annak, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

2020. október 22. 18:12

Az egyesület csütörtöki közleménye szerint tavaly az első félévben 99 tranzakció történt.

Az átlagos tranzakció 151 millió forint volt az idei első hat hónapban, mintegy 30 százalékkal kevesebb a 2019 első félévében regisztrált 211 milliónál.

Az ügyletek számának és értékének visszaesésében több tényező is szerepet játszhatott, a koronavírus okozta gazdasági visszaesés és bizonytalanság mellett például az egyes állami és magánbefektetők befektetési dinamikájának lassulása – jelezte az egyesület.

Inkubációs és magvető fázisú cégekben 47 tranzakciót rögzítettek, ezek a teljes tranzakciószám háromnegyedét teszik ki.

Az inkubációs ügyleteknél csaknem 20 millió, a magvető ügyleteknél 118 millió, a start-up ügyletek estében pedig 164 millió forint volt az átlagos befektetési összeg. Későbbi fázisban lévő cégeknél ugyanez a mutató 1,575 milliárd, illetve magántőke növekedési fázisú befektetések esetén 764 millió forint.

A tőkebefektetések tizennégy különböző szektorba irányultak az első félévben. A legtöbb befektetés az üzleti és ipari szolgáltatások, illetve termékek, az IT és fogyasztói elektronika, valamint a kommunikációs ágazatba került, itt költötték el a befektetett összeg 79 százalékát. A korábbi évekkel ellentétben viszont nem volt befektetés az energia és környezet szektorban.

A félévben 33 kiszállás történt, a legtöbb exitet az üzleti és ipari szolgáltatások, valamint a fogyasztói szolgáltatások szektorban rögzítették. Az eladott társaságokban a befektetők átlagosan 6,4 évig voltak tulajdonosok.

(MTI)
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!