Az ausztrál Victoria állam négy év gazdasági növekedését vesztheti el a korlátozások miatt

2020. szeptember 07. 17:01

A koronavírus miatt bevezetett korlátozások 41 milliárd dolláros lyukat üthetnek Victoria állam gazdaságában, ezzel az állam visszatérne a 2016-os fejlettségi szintre. Augusztusban még katasztrófahelyzetet is hirdettek a járványügyi szempontból legjobban sújtott ausztráliai államban.

2020. szeptember 07. 17:01
null
Takács Zsolt

Elemzők szerint Victoria állam gazdaságában soha nem látott gazdasági zuhanás fog bekövetkezni és a munkanélküliség is hatalmas probléma lehet. A Moody’s lecsökkentette a nemzeti szintű gazdasági előrejelzését és azt jelentette ki, hogy

az ausztrál gazdaság nem tér vissza a koronavírus előtti szintre egészen 2022-ig.

A hitelminősítő júniusban még 4,9 százalékos csökkenéssel számolt ebben az évben, de most már úgy jósolja, hogy ez inkább 5,3 százalék lesz.

Szeptemberben jelent meg a legfrissebb negyedéves adat az ausztrál gazdaságról és a szakértők várakozása beigazolódott, az ország gazdasága recesszióba süllyedt, amire 1991-92 óta nem volt példa, azaz

Ausztrália először került recesszióba harminc éve.

Az első negyedévben az ausztrál GDP 0,3 százalékkal csökkent és az előrejelzések alapján a második negyedévben a zuhanás mértéke 7 százalékos volt. A recessziót kutatók szerint leginkább Victoria államban lehet érzékelni.

Tony Kelly, a National Australia Bank vezető közgazdásza szerint az ország elindult a fellendülés útján egészen július végéig, amikor is bevezették a négyes szintű korlátozásokat Victoriában. Kelly szerint az államban így akár 15 százalékkal is csökkenhet a gazdaság a szeptemberben végződő negyedévben a hat hétig tartó korlátozások miatt. Egy

ekkora csökkenés nemzeti szinten 3 százalékos GDP csökkenést eredményezne

a közgazdász szerint.

Cherelle Murphy, az ANZ bank vezető közgazdásza szerint egy állam sem immunis a Victoria államban bevezetett korlátozások gazdasági hatásaira. Az államban történtek minden bizonnyal nagy hatással lesznek Sydney ingatlanpiacára is. Az ausztrál statisztikai hivatal szerint a lakásépítések 5,5 százalékkal zuhantak a második negyedévben, ez volt a hetedik csökkenés az elmúlt nyolc negyedévben, éves szinten pedig 12,1 százalékos csökkenést jelent, ami a legnagyobb esés az elmúlt 19 évben.

(Borítókép: MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!