Azért lassul a gazdasági növekedés, mert egyre sikeresebb a világ?

2020. augusztus 13. 00:00

Miért lassul a gazdasági növekedés? – ennek magyarázatát keresi a szerző, Dietrich Vollrath közgazdász professzor, miközben alkotóelemenként megvizsgálja a növekedés összetevőit is. A fő okokat a humántőke lassabb bővülésében és a termelékenység visszafogottabb növekedésében látja. A beérett gazdaság című kiadvány a Pallas Athéné Kiadó gondozásában jelent meg.

2020. augusztus 13. 00:00
null

Az Egyesült Államokban a gazdaság növekedési üteme a korábbi átlagos 2,25 százalékról a 2000-es évek elején 1 százalékra mérséklődött. Ez a lassulás a fejlett gazdaságok szélesebb körére is jellemző volt. Ennek ellenére az életszínvonal (az egy főre jutó reál GDP-szint) tovább emelkedett. 

Dietrich Vollrath a University of Houston tanszékvezetője és közgazdász professzora. Kutatásai főként a gazdasági növekedésre fókuszálnak. Tanulmányai neves folyóiratokban jelentek meg: Review of Economic Studies, Journal of Economic Growth, Journal of Development Economics, American Economic Journal vagy a Macroeconomics. Egy gazdasági növekedéssel foglalkozó egyetemi tankönyv társszerzője, valamint blogot is vezet a témáról. 

Vollrath professzor szerint a lassulás közel kétharmada a társadalmak elöregedéséhez, míg a maradék a termelékenység lassabb növekedéséhez köthető. Az időskori függőségi hányados (a 65 év felettiek aránya a munkaképes korú népességhez viszonyítva) pedig 2030-ra még tovább emelkedhet – figyelmeztet. 

Érdekes módon az életszínvonal emelkedése is felelőssé tehető a gazdasági növekedés lassulásáért

– emeli ki a szerző –,  hiszen ennek növekedésével párhuzamosan csökken a termékenységi ráta, ráadásul a termékek árának csökkenésével és a szükséges mennyiségek megvásárlásával a fogyasztás a kevésbé termelékeny szolgáltató szektorok felé fordul. 

A kötet jellemzően a „növekedési számvitel” alapján vonja le következtetéseit, így viszonylag egyszerű módszertani keretek között marad. Ennek köszönhetően könnyen érthető és követhető példák segítségével támasztja alá állításait, nem használ a megértést feleslegesen bonyolító szakkifejezéseket, a szükséges esetekben pedig rögtön szemléletesen el is magyarázza azokat. A kötet felépítése és nyelvezete így szélesebb olvasói kör elérését is lehetővé teszi. A szakembereknek pedig főként a gondolatébresztő megközelítései miatt lehet hasznos olvasmány.

A beérett gazdaság című kötet, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai  megvásárolhatók a Bölcs Várban található könyvesboltban, a PABooks webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon. 

A kiadó kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán (www.facebook.com/PallasAtheneKiado) és podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) az érdeklődők további hasznos, érdekes információkat találhatnak a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.
 

oldalon.  A kiadó kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán () és podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) az érdeklődők további hasznos, érdekes információkat találhatnak a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.  

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!