Szingapúrban a kiskereskedelmi forgalom sosem látott mértékben zuhant májusban

2020. július 07. 20:19

Szingapúrban sosem csökkent akkorát a kiskereskedelmi forgalom, mint most májusban, ami a magánszektor fogyasztásának összeomlását jelzi.

2020. július 07. 20:19
null
Takács Zsolt

Éves bázison számolva májusban 52,1 százalékkal csökkent a kereskedelmi forgalom Szingapúrban. A szakértők által felállított konszenzus 47 százalékos visszaesést jelzett előre. Ekkora csökkenésre a mutató 1980-as évekbeli mérése óta nem volt példa és ez

még az áprilisi 40 százalékos zuhanást is felülmúlta. 

A havi alapú csökkenés 21,5 százalékra szelídült az áprilisi 31,3 százalékról.

A koronavírus miatt április elején vezettek be korlátozásokat az országban, amelynek következtében bezuhant a fogyasztás, kivéve az alapvető termékek és szolgáltatások esetében, ezeknél éves alapon 56,1 százalékos növekedést mértek.

Az autóeladások 86 százalékkal, az ékszerek és órák eladásának forgalma pedig 97 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőtti állapothoz képest, de

a szakértők szerint további csökkenés várható.

Április-májusban az eladások 46 százalékkal csökkentek átlagosan és közgazdászok szerint júniusban a korlátozások enyhítése mellett sem fog erősödni a forgalom.

A 2020-as GDP-csökkenésben a legmeghatározóbb faktor a magánfogyasztás lehet.

Az ING szerint éves bázison 9,2 százalékkal fog csökkeni az ország gazdasága a második negyedévben.

Fogyasztó költések Szingapúrban 2011-2020 között

(Borítókép: MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!