Innovatív megoldással segítik a hazai fémipari vállalatok piacszerzését

2020. július 09. 12:33

A nemzetgazdaság szinte minden ágazatának komoly ütést vitt be a koronavírus-járvány, köztük a fémiparnak is hosszú távú következményekkel kell szembenéznie. Üzleti bizonytalanság alakult ki, amely a vállalatokat arra készteti, hogy a meglévő ügyfelek mellett új vevőkkel biztosítsák a folyamatos termelést. Azonban a sikeres együttműködéshez a potenciális üzleti partnereknek először egymásra kell találniuk. Ebben segít egy innovatív magyar startup, az e-Beszállító fémipari online hirdetőfelület. A hirdetőfelület ügyfelei közt tudhat egy hetvenéves múltra visszatekintő magyar fémmegmunkáló céget is, amelynek ügyvezető igazgatóját kérdeztük a hirdetőfelülettel kapcsolatos tapasztalatairól, és a fémipar jelenlegi helyzetéről. A Makronóm interjúja.

2020. július 09. 12:33
null
Rádi Balázs
Az Innomechanika Kft. egy magyar tulajdonú vállalkozás, mely néhány év alatt egy hagyományos lakatosüzemből nőtte ki magát IPAR 4.0 megoldásokat és a legmodernebb lézervágó és lézerhegesztő berendezéseket alkalmazó innovatív középvállalattá. Erősségük, hogy a nagyvállalatok által használt módszertanokat, rendszereket és technológiákat ötvözik a kis- és középvállalkozásokra jellemző rugalmassággal és értékrenddel, ezáltal piaci előnyhöz jutnak. A Makronóm a járvány fémiparra gyakorolt hatásairól kérdezte a fémmegmunkáló cég ügyvezető igazgatóját, Bodócs Zoltánt.

*

Hogy élte meg a vállalat a vírus alatti időszakot? Érzékelhető bármilyen visszaesés a megrendelésekben?

A vírus hatásait alapvetően három területen vizsgáltuk vállalatunk esetében, mindhármat érdemes külön értelmezni. 

A vírus megjelenésekor cégünkre a legnagyobb veszélyt az alapanyagok beszerzésének esetleges nehézségei, legsúlyosabb esetben akár a teljes értéklánc leállása jelentette.

Legfőbb alapanyagainkat a vírussal különösen érintett Olaszországból szerezzük be, amelynek elakadása végzetes problémát okozhatott volna. A probléma súlyosságát sikerült korán felismernünk, így cégünk stabil háttere lehetőséget adott jelentősebb készletérték felhalmozására. Az alapanyagok a szokásosnál ugyan hosszabb szállítási idővel és jelentős felárral, de végül szerencsésen beérkeztek, így biztosítva a termelés folyamatosságát.

A másik terület a megrendelések esetleges visszaesése volt. A veszélyhelyzet alatt szerencsére csak minimálisan éreztük ennek a hatását, a lekötött mennyiségek, a már elindított projektek folyamatosan biztosították gyártóegységünk kapacitásának kitöltését. Ma már persze látjuk, hogy a mi piacunk sem mentesül a járvány okozta károktól,

az elmúlt 1-1,5 hónapban a megrendelésekben már érezhető az iparágat sújtó visszaesés.

Ennek ellensúlyozására igyekszünk új partnereket felkutatni, és felszabaduló erőforrásainkat úgy kihasználni, hogy a gazdaság újraindításánál előnnyel rendelkezhessünk a már eddig is kiélezett piaci versenyben. 

A harmadik terület, amit veszélyként azonosítottunk a humánerőforrás rendelkezésre állása. Egyfelől egy esetleges fertőzés esetén a cég emberi erőforrásainak elvesztésétől tartottunk, másrészről pedig a vészhelyzet keltette pánikból fakadóan a dolgozói lojalitás megváltozásától. A folyamatos tájékozódásnak és a gyorsan meghozott higiéniai intézkedéseknek köszönhetően dolgozóinknak nem csak az egészségét sikerült megóvni, hanem biztonságérzetüket is sikerült olyan szintre emelni, mely még inkább összekovácsolta munkatársainkat ebben a nehéz helyzetben.

Az Innomechanika Kft. gyöngyösi telephelye. 

Milyen hatással voltak a bértámogatások a cégénél? 

A járvány kezdete óta természetesen folyamatosan nyomon követjük és nagyon jónak tartjuk a Kormány gazdaságvédelmi intézkedéseit.

A munkahelymegtartó bértámogatás valóban segítséget jelent azoknak a vállalatoknak, akik elveszítették megrendeléseik jelentős részét.

Dolgozóinkra a kezdetektől fogva a cég nagyköveteiként tekintünk. Az ő szakértelmük és szenvedélyük képezi sikereink alapját és vállalatunk legfontosabb erejét. Így mi is kiemelten fontosnak tartjuk, hogy azt a knowhow-t, amit cégünk sok év alatt felhalmozott, semmiképp se veszítsük el, hiszen ez jelentheti a megoldást olyan esetekre, amivel most is szembenézünk. Ha szükség hozza, akkor mi is kihasználjuk a bértámogatás lehetőségét a munkahelyeink, és így szakmaiságunk megtartása érdekében.

Az Innomechanika gyárépülete belülről.

Milyen lépéseket tesz a vállalat, hogy csökkentse a járvány okozta károkat? 

Legfontosabbnak a kommunikációt látjuk, hogy vevői oldalról a korábbi jó partneri kapcsolatokat kihasználva pontos előrejelzéseket kaphassunk a megrendelésekről, és mi is pontos információval láthassuk el partnereinket kapacitásainkról, és a cégünkben rejlő lehetőségeikről. A korábbi, kapcsolati tőkén alapuló partneri megkereséseken túl

meg kell ragadni minden olyan lehetőséget, ahol a vállalkozások meg tudják mutatni a bennük rejlő potenciált, melyre jelen korunk legjobb lehetőségégét nyújtja az online marketing.

A cégünk nevében szereplő innovációnak e területen is meg kell jelennie, és így minden olyan vállalkozást szívesen támogatunk, mely új megközelítéseket alkalmaz, segítve ezzel a cégek közötti kommunikációt. Üzletfeleinkben nem a konkurenciát látjuk, hanem a közös munka lehetőségét, hogy mindannyian egyformán tudjunk fejlődni és céljainkat is közösen érhessük el.

Milyen maradandó hatásai lehetnek az iparra nézve a járványnak?

Hosszú távon nem a negatív hatásokkal számolunk, hiszen

minden válság után egy fellendülési szakasz jön, melyre ha kellően fel tud készülni egy vállalat, sokkal nagyobb lehetőséget tartogat számára, mint egy folyamatosan sikeres időszak.

Ahogy fentebb is említettem, az informatika egyre nagyobb szerepet fog kapni a versenyképesség megtartásában, hiszen a jövőben egyre nehezebb lesz a cégeknek online megjelenés nélkül megmutatni a bennük rejlő lehetőséget. Az e-Beszállító egy jó lehetőséget kínál arra, hogy a vállalkozások régión belül hirdethessék szabad kapacitásukat, megmutathassák gépparkjukat, kommunikálhassák erőforrásaikat.

Mit érdemes tudni az e-Beszállító online hirdetőfelületről?

Az e-Beszállító weboldal egy fiatal vállalkozók által létrehozott innovatív fémipari hirdetőfelület. A kezdeményezés célja, hogy a kialakult helyzetben a hazai fémipari szereplőknek lehetőséget nyújtsanak a sikeres online piaci jelenlét megvalósítására, és ezzel a vállalat szabad kapacitásának lekötésére, hatékony új üzleti kapcsolatok kialakítására.

Az e-Beszállító szolgáltatás alapítói balról jobbra: Varga Bence ötletgazda és Tősér Máté fejlesztő.

Miben különbözik a hagyományos vevőszerzéstől az e-Beszállító oldal használata?

A weboldalra a vállalatok feltölthetik kínálatukat, a feltöltött fémipari gépeket és szolgáltatásokat az innovatív térkép és gépparaméter alapú kereső segítségével eljuttatják a fémipari szolgáltatást kereső beszerzők számára, így a vállalatok gyorsan és költséghatékonyan tudnak releváns ajánlatokat szerezni a hirdetett szabad kapacitás kitöltésére. A hirdetések feltöltése díjmentes és csupán pár percet vesz igénybe. A hirdetés feltöltése után a vállalat kínálata megjelenik a weboldal felületén, ahol a feltöltők nyomon követhetik a kapott ajánlatokat és nézettségi statisztikákat.

A szolgáltatás csupán pár hete indult, viszont már több fémipari vállalat is feltöltötte a kínálatát, abban bízva, hogy az oldalon keresztül új üzleti kapcsolatokra tehetnek szert.

Az oldal mögött álló fiatal vállalkozók abban hisznek, hogy a fémipari beszerzések eddig megszokott offline módszereit hamarosan teljesen felváltják a sokkal hatékonyabb online csatornák.

Az oldal hosszú távú célja, hogy számos további iparágban is lehetőséget nyújtson azoknak a hazai kisvállalkozóknak, akik még nem rendelkeznek elég széles kapcsolatrendszerrel és ismeretséggel, viszont kiemelkedő minőségű termékekkel és magas megbízhatósággal képesek felvenni a versenyt a hosszú múltú nagyvállalatokkal szemben. A beszerzők számára pedig egy olyan átfogó adatbázist kínáljanak, amely segítséget nyújt a környező vállalatok részletes összehasonlítására és összköltség alapú kiválasztásban.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2020. július 09. 22:30
A cuclizmusban volt törvény a lánckereskedelem árdrágító hatását kiküszöbölendő. A kicsiknek, mert az impexek közben ellopták a nemzeti vagyon mobil részét. Szerintem most is így van, egy bizonyos nagyságon felül az állam fizet neked, hogy ne bántsd, nem te az államnak, hogy ne bántson.
nick89
2020. július 09. 16:35
lölősítve kell pályázni mindenkinek, oszt dőlni fog a lé és még dolgozni se kell érte. Mint a Kétfarkúak választási ígérete: Ne kelljen dolgozni, de legyen pénz! Ne sunyíts Tiborcz, rólad is szól!
Bell & Sebastian
2020. július 09. 15:25
Vagy fizetsz, vagy válogatott csalafintasággal szeded rá a Google keresőjét, hogy egyáltalán kilistázza a találatok közé a cégedet. De olyan is van, hogy bármit veszel abban a műfajban, versenyeztetéssel vagy intuícióval, tanácsra vagy meggyőződésből, a pénzed pontosan ugyanannak a zsiráfnak a kasszájában landol. Gardner Denver - ipari légtechnika
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!