Különalkukkal próbálják a cseh cégek megszervezni a vendégmunkásaik visszatérését

2020. április 28. 09:41

Komoly gondot okoz a cseh mezőgazdaságnak, hogy a koronavírus-járvány miatt több ezer külföldi vendégmunkás hiányzik, jelentette ki Miroslav Toman cseh mezőgazdasági miniszter a közszolgálati hírtelevízióban (CT24).

2020. április 28. 09:41
null

A miniszter elmondta: mintegy 3000 külföldi vendégmunkás hiányzik a cseh agráriumból, és amennyiben nem sikerül meghosszabbítani az április 30-án lejáró szükségállapotot, akkor további

mintegy 5000 vendégmunkás lesz kénytelen rövid úton elhagyni Csehországot,

mert lejár a vízuma és munkaengedélye. A szükségállapot idején ezen dokumentumok érvényességét a hatóságok nem vizsgálják – jegyezte meg Toman.

A cseh kormány szeretné május 25-ig meghosszabbítani a szükségállapotot, de ahogy azt Andrej Babis kormányfő hétfőn beismerte, ehhez egyelőre nincs meg a parlamentben a szükséges többségi támogatás.  

A tavaszi munkák idején a cseh mezőgazdaság mintegy 20-25 ezer külföldi állampolgárnak – elsősorban ukránokról, románokról, szerbekről és lengyelekről van szó – ad munkát, nyáron ez a szám tovább emelkedik.

A járvány miatt ezekben a hetekben gyakorlatilag sehol sem lehet a cseh vízumokat meghosszabbítani, illetve újakat beszerezni – hívta fel a figyelmet több alkalommal is a cseh külügy.

Csehországban a hivatalos kimutatások szerint több mint félmillió külföldi állampolgár él és dolgozik, elsősorban az építkezéseken, a szolgáltatásokban, autóiparban, mezőgazdaságban vagy a vendéglátóiparban.

A járvány miatt a korábbi hetekben több tízezer ember visszament a hazájába, és az általános korlátozások következtében egyelőre nem tud visszautazni Csehországba. A jelentkező munkaerőhiányra a cseh autógyárak is felhívták a figyelmet, amelyek a három műszakról két műszakra átállva felújították a termelésüket.

Számos cég különalkukkal saját maga igyekszik megszervezni vendégmunkásai visszatérést munkahelyükre.

A Skoda autógyár így hozott vissza több száz lengyel és szlovák vendégmunkást, míg az észak-csehországi lovosicei vegyiművek pedig 600 lengyelnek biztosította így be a munkafelvételt.

(MTI)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Forgonat
2020. május 05. 02:32
Ajánlom még a témában: paristoteles 8. Tételét: most ÉLj!
Forgonat
2020. május 05. 02:30
Egyébként kosztakurta.
Forgonat
2020. május 05. 02:28
Dögöljön meg Döbröghy, meg a szomszéd TeHe ne! De!
Forgonat
2020. május 05. 02:26
Random Rambo Rabomobile P-T-mobile, ez kell nektek, értelmetlen szövegek, csak haladjunk, Előre, nőjjön a gPDR, az út_törő mindig igazat mond.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!