Attól tart Amerika, hogy a vészhelyzet zűrzavarában külföldi befektetők kaparintják meg a hadiipari cégeket

2020. március 31. 13:05

A Petagon felvásárlásokért felelős vezető hivatalnoka aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ellenséges országok szerezhetnek meg amerikai technológiákat a gazdasági válsághelyzetben.

2020. március 31. 13:05
null

Eltulajdonítanák a technológiát

Mint sajtótájékoztatón Ellen Lord figyelmeztetett, „kritikus fontosságú megérteni, hogy a válság idején a [védelmi-ipari bázis] ki van téve a versenytársak tőkéjének, ezért gondoskodnunk kell arról, hogy a vállalatok működésben maradjanak anélkül, hogy elvesztenék technológiáikat."

A Pentagon az elmúlt néhány évben egyre inkább hangot adott azoknak az aggodalmaknak, amelyek szerint a külföldi nemzetek, elsősorban Kína olyan amerikai induló amerikai vállalatokba fektet be, amelyek technológiái nemzetbiztonsági alkalmazásokkal rendelkeznek.

Számos induló vállalkozás hajlandó volt elfogadni a kínai tőkét, így Peking tulajdont és hozzáférést szerzett egyes technológiákhoz – ez pedig az amerikai-kínai innovációs és kereskedelmi háború idején érzékenyen érinti a gazdasági-technológiai hegemón szerepet őrizni próbáló Egyesült Államokat.

Trae Stephens kockázati tőkés és az Anduril Technologies társalapítója szerint Kína „valószínűleg” megpróbálja kihasználni a gazdasági visszaesés előnyeit.

Védik a stratégiai ágazataikat a külföldiektől

A Pentagon két alapvető módon próbálja ellensúlyozni a kínai és általában a külföldi gazdasági befolyást, mivel a stratégiai ágazatokban a külföldi tulajdonszerzés nem csak külföldre kivitt profitot, hanem külföldön meghozott döntéseket, azaz függőséget és kiszolgáltatottságot is jelent.

A legfőbb ilyen eszköz az Egyesült Államok Külföldi Beruházási Bizottsága, vagyis a CFIUS (Committee on Foreign Investment). Ez egy védekező intézmény, ami lehetővé teszi a kormány számára, hogy nemzetbiztonsági okokból blokkolja a külföldi befektetési kísérletet.

A második, még a korai szakaszban lévő kezdeményezés a Trusted Capital Marketplace program, amely

patrióta befektetőket igyekszik találni olyan területeken való befektetésekhez, amelyeket az amerikai kormányzat fontosnak tart,

de ahol valamilyen hiányosságot azonosít.

A program arra a problémára jelentene választ, hogy Kína magántőke-befektetői körökön és társaságokon keresztül szerez meg amerikai technológiákat, ezzel kínai politikai célokat szolgálva. Ellen Lord 2019 májusában jelentette be a programot, ami egy állami-magánbefektetői partnerségre épülne.

Ezzel irányítanának politikailag megbízható magántőkét a nemzetbiztonság szempontjából fontos technológiákkal foglalkozó cégekbe.

A cél, hogy kis- és középvállalatok is komoly védelmi technológiákon dolgozhassanak – a 2020-as járvánnyal épp ezek a vállalatok kerülhetnek először bajba, csakhogy rajtuk keresztül az amerikai nemzeti érdek is veszélybe kerül. A cél az, hogy létrejöjjön egy új online találkozási pont a vállalatok és a potenciális befektetők között.

A Pentagonban úgy látják, Kína nem méltányos eszközökkel, hanem gazdasági trükkökkel próbálja behozni a technológiai lemaradását.

Erre a problémára viszont a CFIUS egyelőre csak egyoldalú, tiltó jellegű megoldást kínál, hiszen legfeljebb nemet mondhat a külföldi felvásárlásra, de nem kínál fel alternatív befektetőket a kisvállalatok számára.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2020. április 01. 19:29
Persze amikor amerikai cégek vásárolják fel egy ország stratégiai cégeit, akkor az a szabad tőkeáramlás és a globális gazdaság áldásainak köszönhető. Muhahahahhahahahahahaa :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
packó_
2020. április 01. 13:46
Szerintem teljesen jogos az amerikai aggodalom. Kína ezért csinálta ezt a mocskos járványt.
Nehidd El
2020. április 01. 13:46
"A Pentagonban úgy látják, Kína nem méltányos eszközökkel, hanem gazdasági trükkökkel próbálja behozni a technológiai lemaradását." A szörnyű gazdasági trükk: szorgalmasabban dolgoznak, nem hitelből élnek, nem adósságot termelnek.
nick89
2020. április 01. 13:13
És lopnak, csalnak, hazudnak, szintetikus droggal és koronavírussal árasztják el a világot. Korrupt kormányok segítik a terjeszkedésüket Afrikában és Európában. http://www.harommajom.hu
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!