Ha lehetne, szinte minden külföldi dolgozót hazaküldenének a szaúdiak

2019. december 13. 15:29

Khaled Aba Al Khail kormányszóvivő tájékoztatása szerint a kormány úgy döntött, 2020 márciusától csak szaúdi állampolgárok dolgozhatnak fogorvosként az országban. A terv egy átfogó programba illeszkedik, amelyben a külföldi dolgozók munkahelyeit szabályozási eszközökkel szeretnék átadni a szaúdi állampolgároknak. Az olajkorszak és a helyieket felszívó bürokrácia lassan a múlté, a szaúdiak viszont sok esetben a képzett magánpiaci munkahelyekről szorították ki saját magukat az elmúlt évtizedekben.

2019. december 13. 15:29
null

Szaúdizáció

A lépés egy új szaúdi tervbe illeszkedik, amit szaúdizációnak neveznek és célja, hogy az ország állampolgárait helyezzék előtérbe a magánszektorban és a közszférában is.

A törekvés több szektorra kiterjed, nyáron például arról lehetett olvasni, hogy a turizmusban vezető pozíciókban a három csillagos és efölötti létesítményekben külföldiek nem vállalhatnak szerepet. Egyedül a legegyszerűbb fizikai munkákat tölthetik majd be külföldiek, például ajtónállók vagy sofőrök lehetnek.

A szaúdi kormány a fiatalok magas munkanélküliségét oldaná meg azzal, hogy megtiltja a külföldiek toborzását, illetve kvótákat állapít meg a magánszektor számos területén. A szaúdi gazdaság sokáig a külföldiek olcsó munkaerejére épített, ennek viszont növekvő munkanélküliség lett az eredménye.

Egyre nehezebb az élet

Korábban az állami szféra a nagy olajbevételek miatt könnyedén felszívhatta a helyi állampolgárokat és egyszerűbbnek tűnt a készségek hiányát külföldi szakemberek importjával megoldani, így a mérnökök és orvosok, de az építőipari munkások között is sok külföldit találni. Az országba a nagy olajlelőhelyek felfedezését követően indult meg rengeteg nyugati és arab szakértő, elsősorban az olaj- és védelmi iparba. A külföldi szakértők általában elkülönülten, kiváló körülmények között élnek, ami sok esetben teljes ellentéte a külföldről érkező fizikai dolgozóknak, akik gyakran jogfosztottként, nemzetközi szervezetek kritikái szerint sokáig szinte modern szolgaságban éltek.

Az elmúlt években azonban az olajbevételek csökkennek a visszaeső olajárak miatt, miközben a helyi népesség növekszik. A közszféra már nem tud bárkit felszívni, sőt, a bürokrácia is növekedett amiatt, hogy igyekeztek több embernek munkát adni. A munkanélküliségi ráta meghaladja a 12 százalékot, a fiatalok körében pedig a 25 százalékot is. Ami politikai értelemben a kormányra nézve veszélyes, hiszen az instabilitás forrása lehet.

Munkahelyek a helyieknek

Ezért kényszerítené a kormány most a magánszektort arra, hogy cserélje le a külföldieket szaúdiakra. Szakértők szerint a piac nem egészen így működik és a cégeket az érdekli, hogy a lehető legalkalmasabb embereket a legalacsonyabb fizetéssel foglalkoztassák, egyetemi professzorokból például nincs is elég helyi állampolgár. Azt is kiemelik, hogy az országba költöző külföldieknek általában jobb munkamoráljuk van. Már csak a képzettségi különbségek miatt sem helyettesíthető egyszerűen a helyi és a külföldi dolgozó, így végül a kormány intézkedéseiből akár áremelkedések is származhatnak, ahogy a munkaerő megdrágul a szabályozási terhek miatt.

A szaúdi gazdaság a magas bérek és alacsony adók miatt ráadásul mindig is vonzó volt a képzett külföldiek számára, így erős versenyhelyzet alakult ki, amelyben a helyiek sok esetben az állami szférában leltek menedékre. Korábban a szaúdiak még egy úgynevezett kafala rendszert is létrehoztak, ami a külföldi dolgozók beáramlását segítette, könnyítette meg adminisztratívan.

A szaúdi kormány célja, hogy a külföldi dolgozók tudása hasznosuljon a gazdaságban és eljusson az állampolgárokhoz is, a magasan képzett külföldiek ugyanis munkájuk elvégeztével tudásukat is hazaviszik (szinte lehetetlen állandó letelepedési engedélyt kapni). A gazdaságpolitika célja, hogy diverzifikálja a gazdaságot és a saját, belső erőforrásaira építsen, hiszen a helyi tudás marad a gazdaságban hosszú távon.

(Fotó: MTI/EPA/Szaúdi királyi udvar/Bandar Algalud)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2020. április 22. 08:48
A külföldi fogorvosok nélküli szaúdi jövő...
IV. Fawkes
2020. április 22. 08:47
Van, nem is kevés. De azt is magyar vízügyes cégek termelik ki nekik :-)
luzitanxaver
2020. április 22. 08:47
Viccnek jó, de akkor dolgozni ki fog? "2020 márciusától csak szaúdi állampolgárok dolgozhatnak fogorvosként az országban" Nem lennék a szaúdi fogak helyében.
luzitanxaver
2020. április 22. 08:47
"szinte lehetetlen állandó letelepedési engedélyt kapni" Ha viszont valamiben van értelme a sivatagi rablók által működtetett javarészt középkori rendszerben, akkor ez az - szemben a Ny-Európát egyre inkább el- és leuraló elmebajjal, ahol nagyjából bárkiből lehet állampolgár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!