2010-ben még lefegyverzett honvédségünk volt, ma már osztrák fegyvergyárat vásárol Magyarország

2019. november 06. 10:02

Magyarország megvásárolta a brit-osztrák Hirtenberger Defence Systems fegyvergyárat, ezt jelentette be Maróth Gáspár, a kormány fegyverkezési programját irányító kormánybiztos a Magyar Nemzetnek.

2019. november 06. 10:02
null

„Bő kilenc éve a polgári kormány egy lényegében lefegyverzett honvédséget örökölt meg, mára viszont nemcsak a lemaradást sikerült több területen behozni, de a magyar állam megjelent a nemzetközi porondon is: most Ausztriában vásárol nagy múltú, aknavetőket gyártó üzemet, a közelmúltban pedig együttműködést kötött az Airbusszal és egy cseh céggel. Az előbbi részeként a francia-német hadiipari óriás helikopterei­hez gyártunk mozgóalkatrészeket, az utóbbinak köszönhetően Európa egyik legmodernebb kézifegyvergyára működhet Kiskunfélegyházán” – derült ki az interjúból.

„Hosszú tárgyalássorozat után pedig az állam megvásárolta a brit–osztrák Hirtenberger Defence Systems nevű hadiipari céget. A társaság 160 éve foglalkozik tüzérségi eszközök, valamint lőszerek fejlesztésével, gyártásával. Élenjáró technológiával van jelen a nemzetközi piacon, világszerte ismert innovatív megoldásairól és termékei kiváló minőségéről” – mondta a kormánybiztos.

A cég irányításában vagy személyi összetételében nem lesz változás, de

a magyar tulajdonnal megjelenhet a képzett magyar munkaerő is.

Maróth elmondta, hogy „számunkra kulcsfontosságú a vállalat üzleti, technológiai tevékenységének, valamint az ügyfelekkel ápolt kitűnő munkakapcsolatának fenntartása, sőt továbbfejlesztése. A továbbiakban nemcsak a gyár irányítóira, hanem minden dolgozójára ugyanúgy számítunk.” A kutatás-fejlesztésben és a legnagyobb hozzáadott értékű területeken azonban tér nyílik a magyar mérnökök szerepvállalására is.

Fontos, hogy

a vállalat megvásárlásával Magyarország információt, fejlett tudástechnológiát szerzett

és újabb lépést tett afelé, hogy külföldi tevékenységből hozzanak haza profitot a magyar vállalatok. 

„Ez a tranzakció is beleillik a magyar miniszterelnök által nemrég bejelentett tőkekihelyezési stratégiába. Olyan üzemet vásároltunk, amelynek kapacitásai évekre előre lekötöttek, termékeinek hosszú távú kifutása van a nemzetközi piacokon, üzemeltetése pedig rentábilis. A cég megvételével ugyanakkor olyan tudáshoz jutottunk hozzá a hazai, korábban teljeskörűen felszámolt nagy kaliberű lőszerek gyártásának területén, amelyet önerőből négy-öt évbe és sok-sok milliárdnyi adóforintba került volna elérni” – derül ki az interjúból.

Borítókép: HDS

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2020. június 29. 15:00
"...Orbán... nem a hon (a lakosság) védelmére készül, hanem hódításra..." - írja. Á, nem. Ennél sokkal egyszerűbb lesz. Nem tudom, mi ez a cég, nem is érdekel, de miután hadiipari, nyilvánvalóan MINDEN többe kerül, mint amúgy. Lehet, hogy éppen (miért ne?) egy zokni-gyár lesz. Itt termelik majd a honvédség számára a szabályszerű lábvédő textíliát - a zoknit. Manapság egy ilyen sportzokni, amilyen elkel a seregben, kábé 4000 Ft. Attól, hogy katonai, mondjuk az ára 10.000 Ft lesz. A Nemzeti Honvédség majd megrendel belőle egy milliót (1.000.000). Ehhez az alvállalkozó - off shore-os cég - megveszi hozomra vkitől - aki majd jutalékot fizet, persze az üzletszerzés után, mert "nem hagyunk egy vasat sem az árok partján..." -, és eladja az államnak 6 mrd (6 ezer X 1 millió) Ft haszonnal, kiegyenlítik a számlát, és az ismeretlen tulajdonos majd felveszi a tőke-tartalékot dollárban a Bahamákon. (Még adómentességet is kapnak - nemzetbiztonsági alapon...) Oszt' jó napot!
Pelso j.
2019. november 18. 22:21
"kapacitásai évekre előre lekötöttek, termékeinek hosszú távú kifutása van a nemzetközi piacokon, üzemeltetése pedig rentábilis" S ezt annyira, de csak nekünk akarta eladni a tulajdonos.
Kegyes urunk Karolus
2019. november 08. 19:58
Jól tettük, a békére fel kell készülnünk.
Zokni
2019. november 07. 12:28
"Gratulálok! Igazán, nagyon okos vagy! És humoros is." - írja, és továbbviccelődik. Ez NEM vicc. Nézzen utána, hogy M. Lőrinc hányféle üzletbe vágott eddig bele! A köz pénzéből. Az a helyzet, hogy manapság minden állami üzleti célú konkrét befektetés CSAK vkinek a megtérülési érdekeit szolgálhatja, ugyanis EGYES ágazatokba nincs módja, és nem is célja a gazdasági kormányzatnak beleszólni, mint azt még az átkosban tette. Miután a dolgot Orbán-közelben (Borci, Loló stb. bémeg!) irányítják, ezért nyilván a legegyszerűbb így "kivenni" a pénzeket. A dél-magyarországi képviselő, akinek a kimentése most folyik éppen, csak annyiban követett el hibát, hogy azt hitte, megteheti (visszaosztott) a körzetében ugyanazt. De erre már Simics ráfaragott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!