A közgazdaságtan szegénységi bizonyítványa a szegénységkutatóknak adott Nobel-díj?

2019. október 22. 14:15

Kiemelkedően fontos kutatásokért, a fejlődési közgazdaságtanért és azon belül is a szegénység elleni küzdelemért ítélték oda az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat. Figyelemre méltó, hogy idén Esther Duflo személyében egy fiatal közgazdásznő is a kitüntetettek között van. Kritikusok azonban úgy vélik, hogy a szegénységet nem lehet ezernyi apró kísérlettel megoldani, a Nobel-díjasok módszerei lassan, drágán, ellentmondó eredményeket hoznak, legfeljebb tüneti kezelésre alkalmasak, hamis önbizalmat adnak a közgazdászoknak illetve elterelik a figyelmet az igazán nagy kérdésekről és a miértekről. A Makronóm bemutatja a díjazottak munkásságát érintő kritikákat is.

2019. október 22. 14:15
null
Oláh Dániel

Értelmes kérdések, gyakorlati válaszok

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia októberben jelentette be, hogy a globális szegénység enyhítéséért végzett munkájáért három közgazdász, az indiai Abhijit Banerjee, a francia Esther Duflo és az amerikai Michael Kremer kapta meg az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat.

A közgazdasági kutatás egyik legfontosabb feladata, hogy kutatásaival, elemzéseivel, megoldási javaslataival segítse a gazdaságpolitikusokat, hogyan terjedjen ki a jólét a világ vagy akár egy-egy régió szegénység által sújtott területeire. Ennek a problémának a megoldására tettek kísérletet, saját empirikus tapasztalataikat is felhasználva, az idei Nobel-díjasok – méltatta korábban Hegedüs Éva, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára a díjazottakat.

Arra is rámutatott, hogy a díjazott kutatók elismerése indokolt, akkor is, ha világszerte még százmilliók vagy akár milliárdok élnek napi egy dollárnál kevesebből. Az ő felzárkóztatásuk, gyarapodásuk, az életminőségük javítása az egyik legkomolyabb kihívás. Különösen fontos ez azért is, mert a klímaváltozás okozta változások a világ számos, amúgy is szegény területén még tovább növelhetik az élelmiszerhiányt és a szegénységet, jelezte az MKT főtitkára.

Esther Duflo francia közgazdász és indiai-amerikai férje és pályatársa, Abhijit Banerjee. A házaspár az amerikai Michael Kremerrel megosztva elnyerte a közgazdasági Nobel-emlékdíjat. MTI/AP/Michael Dwyer


Hegedüs Éva elmondta, hogy az idei közgazdasági Nobel-emlékdíj kitüntetettjei ezen a téren, a világ legszegényebbjeinek a felzárkóztatása terén értek el nagyon ígéretes eredményeket. Bebizonyították, hogy a nagy globális programok helyett, vagy akár azokon belül helyi, lokális, kisebb fejlesztési programokkal, képzéssel, célzott segélyekkel hatékonyan és eredményesen lehet küzdeni hosszú távon is a szegénység ellen, és lehet jobb minőségű életet biztosítani a legszegényebbeknek is.

Kiemelte: ez a tapasztalat hasznos lehet nemcsak a legszegényebb afrikai vagy ázsiai országokban, de akár a mi régiónkban is. Nagyon fontos területe ez a közgazdaságtannak, a szakmának talán legszebb része, hogy mivel lehet „jobbá és igazságosabbá lehet tenni a világot”, hangsúlyozta rá Hegedüs Éva.

Az eredmények azonban komoly kritikákat is kapnak, ezeket mutatjuk be a következőkben.

Nem kellett volna gazdasági Nobel-díjat osztani

Veszélyes, ha a közgazdászokat magasra emeljük, ezért idén ne osszunk gazdasági Nobel-díjat! – javasolta a The Hillben a George Mason University kutatója, hangsúlyozva, hogy a közgazdaságtan túl szorosan kapcsolódik a politikához és idővel a ma díjazott elméletek elavulnak, majd akár teljes tévútnak bizonyulnak, ahogy erre több példát láttunk. Hiába, a díjat idén is kiosztották, látszólag hasznos kérdések gyakorlatias elemzéséért, a szegénység enyhítésének módjait kutató közgazdászoknak.

Bár a kutatás a divatos viselkedési közgazdaságtanra épít és azt üzeni, hogy az egyéni cselekvés enyhítheti a globális szegénységet, egyesek szerint jelen esetben sem beszélhetünk tisztán empirikus, objektív kutatásról.

A szegénységet kezelő mikrobeavatkozások eredményességével több probléma lehet. Farwa Sial és Carolina Alves szerint e beavatkozások a pozitív pszichológia segíts magadon üzenetét hordozzák és egyszerű kísérletek alapján általánosítanak.

Az egész pedig a közgazdaságtan új népszerű módszertanára, az RCT-re (randomized control trials, lényegében társadalomtudományi kísérletek) épül, amely megpróbálja megvalósítani a többek közt a gyógyszerkísérletekben látott elvet, amikor különböző csoportokra osztják fel a vizsgált alanyokat és az egyik csoportot valamilyen kezelésnek vetik alá.

Ha egy RCT-kísérletben az egyik, valamilyen kezelésben (támogatásban) részesített csoport ki is emelkedett a szegénységből az évek alatt a kapott képzésnek köszönhetően, rengeteg tényező marad, amelyek a szegénység további okai lehetnek, ismeretlenek maradnak és alapvetően akadályozzák a hosszú távú, valós felzárkózást.

Esther Duflo francia közgazdász (jobbra) és indiai-amerikai férje és pályatársa, Abhijit Banerjee (balra). A házaspár az amerikai Michael Kremerrel megosztva elnyerte a közgazdasági Nobel-emlékdíjat. A 2003-ban alapított a Poverty Action Lab (J-PAL) kutatóközponttal 968, más intézményekkel közösen pedig 2500 RCT-kísérletetet végeztek már.
MTI/AP/Michael Dwyer


Ráadásul hiába van jó kísérletünk, ha az intézmények, a kormányzás minősége, a piaci szerkezet és folyamatok, a makrogazdasági politikák, a jövedelmi politika vagy a nemzetközi migráció jelenségeit nem tudjuk kísérletekbe sűríteni, sem megismételni, sem hatásaikat elkülöníteni, azaz alapvető, a szegénységet okozó tényezőkre nem tudunk „kontrollálni”.

Azzal, hogy a módszer veszi az egyént és megvizsgálja, hogy hogyan kerülhet jobb helyzetbe, szem elől tévesztheti, hogy

hiába minden egyéni törekvés, ha a gazdaságpolitika nem célozza a teljes foglalkoztatás megteremtését.

Nevezetes egy kísérlet, amely arra jutott, hogy a szexmunkásoknak „reményt és pozitív szerepmodelleket” kell biztosítani, hogy kilépjenek a szegénységből. A remény helyett és mellett azonban készségek, képzés, pénzügyi erőforrások, jövedelempolitika és a dolgozókat támogató gazdaságpolitika bonyolult elegye is szükséges lehet ahhoz, hogy az egyén helyzete jobbra forduljon.

A fejlődésgazdaságtant kutató Sanjay G. Reddy szerint lassan ott tartunk, hogy azt vizsgáljuk, hogy két tanár egy osztályban jobb-e, mint egy tanár, vagy hogy érdemes-e rovarölőszerrel kezelt ingyenes szúnyoghálót osztogatni, csak azokkal a nagy kérdésekkel nem törődünk, hogy kereskedelempolitika, az iparpolitika vagy a költségvetési újraosztás hogyan alakítja a szegénységi helyzetet.

Sanjay G. Reddy


Nem véletlen, hogy 15 vezető közgazdász nyílt levélben kelt ki az RCT módszerre épített fejlesztési politikák ellen, hangsúlyozva, hogy azok olykor felületes, rövidtávú, téves, a felszínt kapargató látszatmegoldásokat eredményezhetnek. A gazdasági alulfejlettségnek strukturális, makrogazdasági, iparpolitikai okai is lehetnek, így durva egyszerűsítés (akár pótcselekvés) mikrohiteleket vagy víztisztító tablettákat osztogatni az afrikai szegényeknek.

Vajon alamizsna ez, amely tudományosan nyugtatja meg a segélyező országok lelkiismeretét? A Nobel-díjas Angus Deaton 2016-os cikkében úgy véli, hogy az RCT módszerekkel levonható következtetéseket a kutatók túlbecsülik és félreértik. Az, hogy egy csoport kezelése – például egy képzési lehetőséggel – egy adott kísérletben működik, nem garancia arra, hogy más országban, társadalmi csoportban is hasznos lesz ugyanaz a képzés. Deaton szerint nem elég, ha a kísérlet alapján az intézkedés javított a szegények helyzetén, meg kell érteni, hogy miért működik valami, miért és hogyan cselekednek az emberek, mert ha nem így teszünk, feladjuk a közgazdaságtan lényegi célját.

Az immár Nobel-díjas Duflo-féle irányzat tehát arra törekszik, hogy az orvosi kutatások kísérleti módszereit ültesse át a társadalomra. Martin Ravallion, a Világbank kutatója még 2012-ben írta meg, hogy

a szegénységet ilyen apró lépésekkel, kísérletről kísérletre megszüntetni nem lehet

és az sem biztos hogy kedvező, ha a módszertan diktálja, hogy milyen kérdéseket vizsgáljunk – de mivel módszerünk a nagy kérdések megválaszolására nem alkalmas, ezekkel már nem is foglalkozunk. A kísérletezésből következő gyakori javaslat, miszerint bizonyos javakat nyújtsunk ingyen az embereknek, közpénzügyi vonatkozásokkal jár, ezzel a kísérletezők szintén ritkán foglalkoznak.

Martin Ravallion

Jóléti gyarmatosítás

A történelemben a szegénységből való kiemelkedéshez nem a szegénység tüneteinek enyhítését célzó mikrokísérletek és mikrobeavatkozások, hanem iparpolitika kellett – érvelt a felzárkózás norvég „prófétája”, Erik Reinert 2006-ban. A recept a mezőgazdasági, nyersanyagokra épülő gazdaság elhagyása, hogy helyette szakosodott ipar és szolgáltatószektor jöjjön létre a munkamegosztás bonyolult rendszerével. Reinert szerint az ENSZ Milleniumi Fejlesztési Céljai a szegénység tüneteivel foglalkoznak, ezért hosszú távon akadályozzák a szegénység megszüntetését, így egy „új jóléti gyarmatosító” modellt eredményeznek.

A Mandiner hetilap Makronóm rovatának tabudöntögető interjút is adó Reinert szerint

nem a szabad kereskedelem, hanem az ipar felépítése egy fejlődő ország legelső célja,

napjaink legszegényebb országaiban pedig közös vonás, hogy egyiknek sincs érdemi ipara. Reinert egyébként felvázolta a gazdasági felzárkózás folyamatát is, amelyben az iparosodásnak köszönhető a termelékenység és a reálbérek együttes növekedése, amely magasabb kereslethez és megtakarításokhoz vezet. Ezek pedig növekvő beruházásokhoz és profitokhoz, amelyek tovább növelik a hatékonyságot. 

Iparpolitika helyett mikrohitel és víztabletta

Sanjay G. Reddy szerint Dufloék üzenete az, hogy a szegények döntéseinek befolyásolásával, a szegény emberek „terelgetésével” úgy alakíthatók a döntéseik, hogy önmaguk lépjenek ki a szegénységből – de szegénységi csapdákkal a kutatók nem igazán foglalkoznak. A randomisták, ahogyan magukat sokan nevezik, olykor meglepődnek, ha egy kísérletükből kiderül, hogy a kenyai háztartásoknak osztott ingyenpénz annak elköltését követően semmit sem javít a szegények helyzetén.

Reddy úgy véli, a Nobel-díjasok sikerkönyve azért lett a kor egyik közgazdasági főműve, mert önbizalmat ad a városi eliteknek – azt a hitet, hogy egyszerűen, tudományosan, lépésről lépésre, az okot és az okozatot jól ismerve, adatokkal és statisztikai módszerekkel meg lehet javítani a városi eliteken kívüli világ problémáit, a nagyobb rendszereket érintő változtatások nélkül.

Technokrata naivitásba ágyazott jószándékkal van kikövezve az az út, amely végén már azt hisszük, képesek vagyunk mikrohitellel megszüntetni a szegénységet.

Előbb azonban meg kellene a világot és a szegénységet is érteni – figyelmeztet Reddy. Valóban paradoxnak tűnne, ha a magas hozzáadott értékű termelést az anyaországaikban tartó, a fejlődő országokból adóoptimalizálással adózást elkerülő nagyvállalati-állami koalíciók egy villámkurzussal, víztisztító tablettával, vagy egy további haszonállat vásárlására elegendő mikrohitellel szánnák meg volt gyarmataikat.

Az Institute of Development Studies kutatói az idei Nobel-díj hallatára úgy fogalmaztak, hogy az a közgazdaságtan szegénységét bizonyítja. Szerintük a paternalizmus és a viselkedési mérnökösködés programjáról van szó, amely megkísérli megváltoztatni a szegény emberek irracionálisnak vélt viselkedési formáit. Kiemelik, hogy drága, egyenként átlagosan félmillió dollárba kerülő játékról van szó a közgazdasági kísérletezésnél, amelynek eredményei nem mutatnak egyetlen jól értelmezhető irányba. 

Az RCT-módszerekre épülő fejlesztéspolitika azért válhatott népszerűvé, mert matematikai alapú, egyszerű képet ad a világról, a médiában tudományosnak látszó, így jól kommunikálható illetve a potenciális támogatók megnyerésére is alkalmas. A szegénység felszámolását e politikáktól ne várjuk, de el kell ismerni, hogy a módszerrel előálló empirikus adatok és eredmények korlátaikkal együtt, megfelelően értelmezve nagyon hasznosak is lehetnek átfogóbb stratégiák részeként, és talán maguk a díjazottak sem állítják, hogy nincs más legitim módszer és irányzat a téma kutatására. 

 

(Makronóm, MTI)

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2019. október 29. 21:35
A gazdaságon kívül parkoló pénzből nincs az államnak bevétele, ilyen pedig mindig van. Kész szerencse, hogy kitalálták valakik az államkötvényt, ahová az ilyen pénzeket lehet tenni. Másik kész szerencse, hogy megtiltották valakik az állami deficitek jagybankpénzzel való finanszírozását. Mellékhatásként ugyan folyamatosan nő az államadósság, de ezzel jól lehet riogatni és fegyelmezni az állampolgárt.
olajfa1
2019. október 29. 18:48
Mondjuk azt érdemes lenne kutatni, hogy a sok rengeteg "felemelkedési program"-ból miért nem működik szinte egyik sem! Sem Magyarországon… sem a világ más tájékán!...
luisbathhelena
2019. október 29. 18:30
A kozgaz Nobel legalább akkora kamu mint a Beke Nobel díj. Politikailag motivált hülyeség lila elméleteket. Meggyőződésem hogy az afrikai kp segélyek nagy része embercsempeszeknel köt ki. Ha bejutnak Európába kétségtelen hogy megno az eletszonvonaluk. Vegulis....
DFK
2019. október 24. 09:58
A közgazdaságtan NEM tudomány. Inkább az ókori jóslásra hasonlít.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!