Idén ne osszunk gazdasági Nobel-díjat!

2019. október 11. 13:32

Veszélyes, ha a közgazdászokat magasra emeljük.

2019. október 11. 13:32
James Broughel

„A gazdasági tudomány kibogozhatatlanul kapcsolódik a politikához. Olyan terület, ahol az erős gondolatokat szakpolitikai eszközzé lehet változtatni. Ebből jó is kisülhet, például amikor a Fednek sikerült csökkentenie az inflációt, amely a hetvenes években sújtotta az USA-t. De a gondolatok könnyen veszélyessé válhatnak, lásd amikor a kommunizmus kezdett terjedni a világban.

Veszélyes, ha a közgazdászokat olyan magasra emeljük, mint amilyen presztízst és befolyást a Nobel-díj adhat. Ironikus módon épp Hayek hangoztatta ezt a nézetet, maga is Nobel-díjasként. Kiemelte a köszönőbeszédében, hogy hiba a közgazdaságtant a fizikai tudományokhoz hasonlítani. (...)

Évtizedekkel azután, hogy létrehozta a híres IS-LM modellt, Hicks elégedetlenné vált és végül azt mondta, hogy a két görbének valójában semmi köze egymáshoz, még egy diagramon sem szabadna szerepelniük. Addigra a modell beégett a tudatunkba. Hicks neve és az, hogy ezzel a modell a Nobel-díjhoz köthető, hozzájárult az elmélet hosszan tartó befolyásához.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2019. október 23. 09:36
Elárulom, hogy nincsen közgazdasági Nobel-díj. Csak közgazdasági Nobel-emlékdíj van. A különbség az, hogy Nobel nem alapított ilyet, csak utólag találta ki valaki hülye. Ez olyan, mintha alapítanék egy díjet, amit mondjuk Nobel tudománydíjnak neveznék el, oszt odaítélném a kutyámnak. Mint mikor a csalók csak egy betűt cserélnek ki a márkanévben, mint pl. Mike cipő. Csak egy betű a különbség, nem lehet nagy. :-))))
valeron
2019. október 13. 11:43
A közgazdaságtan, mint minden tudomány, feltételes állításokat fogalmaz meg és tesztel. Ha valaki többet lát bele, abban nem a tudomány a hibás. Ez hasonló, mint Churchill mondása a statisztikáról, ami nyilvánvalóan hülyeség, csak sokan nem tudják, hogy mit jelent egy középérték, hogy áll elő és mik a korlátai. Az azért igaz, hogy vannak, akik a tudományból kilépve pénzt akarnak csinálni, prófétának adják ki magukat, el akarják hitetni, hogy övék a bölcsek köve. Ezzel rontják a tudomány hitelét, pedig ők már nem is azt művelik.
nemecsekerno_007
2019. október 12. 22:23
"Idén ne osszunk gazdasági Nobel-díjat!" Támogatom!!!! Már párszor leírtam, de más is: - Mi a különbség a közgazdász és a meteorológus közt? - ??? - A meteorológus legalább azt tudja, hogy most milyen idő van...
valeron
2019. október 12. 13:48
Nem értem pontosan, hogy mire gondolsz az alatt, hogy nincs átlag. Ha arra, amire szoktak általában (pl. van két ember, az egyik 150 cm, a másik 200 cm, akkor átlagosan 175 cm-esek, pedig nincs is ilyen közöttük), akkor nem értek egyet. Egy sokaságot akartunk jellemezni egy középérték mutatóval, de nem túl informatív, mert nagy a szórás. A megoldás nem az, hogy kidobjuk a statisztikát, hanem hogy megvalljuk, hogy egy mutató nem elég, kell egy másik ( terjedelem, szórás).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik