Közgazdasági Nobel-emlékdíj, ezért?

2019. szeptember 23. 12:30

Mire megyünk a precíz és pontos megállapításokkal, ha teljesen hibásak?

2019. szeptember 23. 12:30
null
Lars P. Syll

„Különösen szeretem azt, ahogyan ez a Nobel-emlékdíjas »magyarázza« a racionális várakozások elméletét:

Rengeteg ember él a nagyvilágban és nehéz megtudni, hogyan gondolkodnak a jövőről. Tegyük fel tehát azt, hogy mindenki ugyanúgy gondolkodik. Probléma megoldva.

És ez az abszolút értelmetlen érvelés tette ezt a fickót »Nobel-díjassá« a közgazdaságtanban!

De van itt egy kis probléma, mégpedig az, hogy nincs olyan konkrét empirikus bizonyíték, amely igazolná a racionális várakozások modelljeit. Ez nyilvánvalóan nem zavarja a racionális várakozások főpapját, Thomas Sargent közgazdászt. Továbbra is védelmezi a racionális elvárások hipotézisének ismeretelméleti státuszát, azzal érvelve, hogy mivel »az eredményekre összpontosít, és nem tesz úgy, mintha magatartási tartalma lenne, hatékony eszköz a precíz állítások megfogalmazására«.

Igen, »precíz« és »pontos« – de mire megyünk vele, ha teljesen hibás?”

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palepoli
2019. október 10. 14:30
A közgazdasági Nobel díjat egy bennfentes egymást agyondicsérő amerikai kör osztogatja tagjainak (övék a hatalom), a sznobok meg tapsolnak a dijazottaknak.
Akitlosz
2019. október 10. 14:30
A közgazdaságtan nem tudomány, hanem vélemények halmaza.
nemecsekerno_007
2019. október 08. 20:09
Mi a különbség a közgazdász és a meteorológus közt? A meteorológus legalább azt tudja, hogy most milyen idő van...
duzur
2019. szeptember 27. 00:45
A legnevesebb közgazdászok elméletei, mind csodálatosak. Kár, hogy hosszú távon egyik se bizonyúlt átfogóan érvényesnek. Különben már nem lenne ennyi kudarc, bizonytalanság és krízis világszerte, a gazdasági folyamatokban és prognózisokban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!